elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Bu Elemanın Varlığı ile Yeni İcatların Yüzü Gülecek |
Memory Resistör

Bilindiği üzere 3 tane temel devre elemanı vardır. Bunlar ; R (Rezistans), L (Endüktans), C (Kapasitans). Fakat 1971 yılına kadar kimsenin bilmediği, kayıp bir devre elemanı daha var, “ Memristör”. “Memory Resistör” yani “hafızalı direnç “ anlamına geliyor. Peki memristör ne işe yarıyor? Cevabı yazımızda..



A- A+
27.03.2014 tarihli yazı 15171 kez okunmuştur.
1971 yılında California Üniversitesinden Elektrik Mühendisi Leon Chua  bir devre elemanının daha olduğu fikrini ortaya atmıştı fakat o dönemde kapasitanslar bile kocaman iken böyle bir devre elemanının olacağına kimse imkan veremiyordu. Ancak R. Stanley Williams önderliğindeki HP Information and Quantum Systems Lab., bu devre elemanını gerçeğe dönüştürdüler.
 

Memristörün Özellikleri Nelerdir? Ne Gibi Avantajları Vardır?

Üzerinde geçen akım kesilse bile daha sonra tekrar elektrik verildiğinde önceki durumunu hatırlıyor. Teorik olarak üzerinden en son geçen akımı hatırladıgı için bu isim verilmistir. İlk olarak bu fikri 1971 yılında Leon chua ortaya atmıştı fakat araştırma yapamadıkları için patent alamadılar. Daha sonra Hawlett Packart ( HP ) bilim adamları bu konu üzerinde yaptığı detaylı araştırma sonucunda 2008 yılında bu patenti aldı. HP bilim adamları bir prototip bir devre üzerinde bu elemanı kullanıyorlar ve boyutu 15nanometre civarında, geliştirmeler sonucunda 4nanometreye düşürülebileceği düşünülüyor.(Bugünün yarı iletkenleri 45nanometre boyutlarında) Çok küçük boyutlarda olduğu için iç dizaynı sıkışık yapıda olan bilgisayarlarda ve laptoplarda kullanılması yararlı olacaktır.
 
 
      


Sistemin gücü kesilse bile üzerindeki bilgileri saklayabiliyorlar. Yapısal olarak iki platin dilimi arasında sıkıştırılmış ince bir titanyum dioksit parçasından oluşuyor.

Memristöre bir yönde akım verildiğinde direncini arttırıyor, ters yönde akım verildikçe düşürmeye başlıyor.( Diğer elemanlardan farklı bir özellik )


► Memristörün diğer devre elemanları ile arasındaki ilişki aşağıdaki resimdeki gibidir.
 
  

 
Memristör üzerine araştırmalar yapan bilim adamlarına göre bu devre elemanı ile yapılan  devreler az enerji tüketimi ile çalışacak, diğer önemli bir gelişme olarak maliyetinin daha düşük olacağı söylenebilir. Memristör tabanlı bir bilgisayarı açmak istediğinizde doğrudan kullanıma hazır olacak.
 


Memristor bugün IBM ve Intel gibi üreticiler depolama mantığından daha farklı. Bu üreticilerdeki depolama mantığı Hawlett Packard (HP) bilim adamlarına göre daha yavaş ve fazla güç tüketiliyor. 1 santimetrekare’de 100 GB bir memory depolanmasına (aynı boyutlardaki bir flash disk 16 GB depolayabiliyor), ve memristor kullanılarak yapılacak ram’lerin gücü aniden kaybolduğunda içindeki verilerin kaybedilmemesine yol açacağı düşünülüyor ve bu sayede daha güçlü hafızalı hard diskler yapılabilecektir.

HP memristör üretmenin yanısıra memristörün çiplerle nasıl birleştirilebileceği konusunda da bir yenilik getirdi. Hatta bu çiplere “hibrid memristör-transistör” ismini verdiler.  Bu çiplerin en önemli ve en dikkat çeken özelliği ise transistöre daha az ihtiyaç duyulmasıdır.


 

 


♦ Aslında Williams, geleneksel devre tasarım elemanlarını memristörle bir araya getirerek Boole tarzından farklı hesap yapabilen aygıtlar üretmeyi umuyor. "Bir beyin üreteceğimizi ileri sürmüyoruz ama beyin gibi hesap yapabilecek bir şey istiyoruz" diyor. 37 yıl önce teoriyi ortaya atan Leon Chua ve bu teoriyi gerçekleyen Williams diyor ki:  “Bu elemanın varlığı, şu ana kadar akla gelmeyen icatları tetikleyebilir.”

 




Kaynak:

►theregister.co.uk
spectrum.ieee.org
nytimes.com
Sercan UYSAL Sercan UYSAL Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar