elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Bu Sprey Herhangi Bir Yüzeyi Güneş Paneline Dönüştürebiliyor

Günümüzde en çok kullanılan alternatif enerji kaynağı olan güneş panellerinin üretiminde yeni bir yöntem geliştirildi. Sheffield'den bir grup bilim adamının yaptığı çalışmalar sonucunda herhangi bir yüzeyi güneş paneline dönüştürebilen sprey geliştirildi. Alternatif enerji sektörüne farklı bir yön katacak bu gelişmenin detaylarını sizler için derledik..



A- A+
27.08.2014 tarihli yazı 15768 kez okunmuştur.
Alternatif enerji üretimi, enerji sektöründe en çok konuşulan konulardandır. Her geçen yıl fosil kaynakları daha fazla tüketmekteyiz. Sürekli artmakta olan enerji ihtiyacımızı karşılamak için verdiğimiz mücadelede daha verimli araçlara gereksinim duyuyoruz artık. Alternatif enerji kaynakları arasında en çok tercih edilen yöntem “güneş enerjisi” ile elektrik üretim sistemleridir. Pek çok avantajı ve kolaylığı bulunan bu sistemin günlük yaşamda ihtiyacımız olan tüm elektrik enerjisini tek başına karşılaması istendiğinde henüz yeterli seviyeye ulaşamaması gibi bir dezavantajını da görmekteyiz.
 


Sheffield’den bir grup bilim adamı güneş pili imalatının harikulade bir yolunu buldular. Bu yöntem sayesinde herhangi bir yüzey güneş piline çevrilebiliyor. Yüzey üzerine sprey kullanımı ile üretilen piller dünya üzerinde oldukça fazla bulunan “perovskit” adıyla bilinen bir malzemeden yapılıyor. Magnezyum içerikli bu maddenin yüzeye püskürtülerek kitlesel bir şekilde aktarılması ile üretimi sırasında verilen fire miktarı minimize edilirken veriminde de artış meydana geliyor. Bu sayede sprey ile üretilen güneş panelleri, sıradan güneş panellerine göre daha düşük maliyetle ve daha kaliteli olarak üretilebiliyor.
 


Teknik açıdan bakacak olursak; perovskit, aynı zamanda mineral – kristal yapısını açıklamak için kullanılan bir terim olarak da bilinmektedir. Kalsiyum – titanyum oksit madenlerinde çokça rastlanır.
 
Bilim adamları tarafından yapılan teorik açıklamalara göre perovskit madde hemen hemen her yüzeye uygulanabilecek. Kumaş vb. esnek yüzeyler de buna dahil. Uygulanan yüzeylerin çeşitliliklerine göre üretilen güneş pillerinin verimlilik oranları da değişiklik gösterecektir.
 



►İlginizi Çekebilir: Güneş Panelleri Nasıl Korunur

 
Projenin baş araştırmacısı Prof. David Lidzey: “Fotovoltaik yapıya sahip perovskit maddesi üzerinde yapılan çalışmalar bizi heyecanlandırmaya devam ediyor. Bu ve benzeri materyaller organik güneş pillerinin düşük maliyet ile yüksek verimli çalışmasına önemli katkılarda bulunuyor.”
 


Güneş panelleri üretimi için kullanılan materyaller genellikle yoğun enerjilere sahiptir. Perovskit materyal; hem güneş panelinin çalışması açısından hem de yüzeyler üzerinde spreyleme uygulamasının kolaylığı ve maliyet açısından diğer güneş panellerine göre oldukça uygun oluyor.
 


Prof. Lidzey ürünün verimliliği hakkında konuşurken; “Bu güne kadarki tescilli organik güneş pilleri arasında en yüksek verimliliğe sahip olanı %10 seviyesinde idi. Perovskit piller sayesinde bu verimlilik %19’a kadar çıkıyor. Bu değer, %25’lik verime sahip silikon yapılı, yüksek maliyet gerektiren güneş panellerinin veriminden çok da geride değil. Silikon yapılı paneller günümüzde güneş paneli pazarının hakimi durumundadır. Bu ve benzer çalışmalarla organik yapılı pillerin veriminin daha da artacağını umuyoruz.  Perovskit cihazlarını organik pillerdeki yapıya benzer şekilde ürettik. Yaptığımız şey, emici tabakayı, sprey boyama perovskit ile değiştirmek oldu. Diğer organik emiciler yerine perovskit emici kullanmamız verimlilik açısından oldukça büyük bir kazanç elde etmemize imkan sağladı.”
 


 
Sonuç olarak, güneş pillerinin geleceğine baktığımızda panellerin bir sprey ile çeşitli materyaller üzerine püskürtülerek üretilebileceğini ve bu üretimin çok da maliyetli olmayacağını göreceğiz..


Kaynak:


►Wonderfulengineering
Batuhan Koyuncu Batuhan Koyuncu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.