elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünyanın En Güçlü X-ray Lazeri

Stanford Üniversitesi'nda araştırmacılar, dünyanın en güçlü X-ray lazerini oluşturdular. Bu lazer normal lazerden 10.000 kat daha parlak ve 8.000 kat daha hızlı. Ayrıntılar yazımızda.



A- A+
16.04.2016 tarihli yazı 9840 kez okunmuştur.
Stanford Üniversitesi SLAC Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı, süper parlak X-ray lazeri oluşturmak için Doğrusal Tutarlı Işık Kaynağı (LCLS-II) olarak adlandırılan bir sistemle normal lazerden 10.000 kat daha parlak ve saniyede 8.000 kat pulse (atım) yapabilen lazeri oluşturmayı başardılar. Normal lazerler saniyede 120 atım yaparken X-ray lazeri saniyede 8.000 atım yapmaktadır. Eski versiyonu LCLS olan sistem LCLS-II’ye yükseltilerek bu başarının yapılması planlanıyor.




İlginizi Çekebilir: Güneş Panelleri ve Nanoteknoloji

 
Gelecek LCLS-II X-ray lazeri (mavi, solda), LCLS ile mevcut şekilde (kırmızı, sağda). LCLS son üçüncü kullanışında , SLAC’ın 2 km uzunluğa sahip lineer hızlandırıcılı delikli bakır yapısı oda sıcaklığında çalışıp saniyede 120 X-ray atımı oluşturuyordu. LCLS-II için ilk üçüncü bakır hızlandırıcı süperiletkenlikle beraber saniyede 1 milyon X-ray atımı oluşturacak. Bu başarı için takım -456⁰C’ye (-271.11 F) ulaşan niobyum tabanlı süperiletken hızlandırıcı ile elektronları neredeyse hiç kayıp olmadan hızlandırdılar ve lazeri oluşturmayı başardılar.



Üretilen Prototip

Bilim insanları bu projeyi, kimyasal reaksiyonların stop-motion görüntülerini oluşturmak, tek tek atom veya moleküllerin görüntülerini yakalamak, kısacası atom dünyasını keşfetmek için kullanacaklar. Bilim insanları ileride bu projenin elektronik, tıp, enerji ve birçok alanda önemli keşiflere yol açabileceğini belirttiler.



 
Kaynak:

►Futurisim
Slac.Stanford.edu
Ömer Faruk GÜMÜŞ Ömer Faruk GÜMÜŞ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.