Elektrik Tesislerinde Güvenilirlik ve Güvenlik
Sıfır hatalı bir sistem mümkün değildir ve her ekipman kaçınılmaz olarak hata yapar. Bu sebeple tesis kurulumu, bakım ve onarım faaliyetleri de göz önüne alınacak şekilde tasarlanmalıdır. Meydana gelebilecek arızaların etkileri sınırlanmalı ve enerji tesisinin (üretim, iletim veya dağıtım) bundan etkilenmemesi sağlanmalıdır.
Enerji tesisleri mühendisliği; elektrik üretim, iletim ve dağıtım sistemlerinin planlanması, tasarlanması, işletilmesi ve bakımı faaliyetlerini kapsar. Tesiste kullanılacak olan ekipmanların belirlenmesi ve teknik spesifikasyonlarının hesaplanması, analizi ve tasarımı faaliyetlerini yürütür. İhale dökümanlarının ve şartnamelerin hazırlanması, fizibilite çalışmalarının doğru yapılması, planlama ve işletme faaliyetleri, mevcut tesislerin genişletilmesi veya iyileştirilmesi, koruma tesisatı, enerji kalitesinin sağlanması vb. konular, enerji tesisleri mühendisliğinin çalışma konularıdır ve bu konular elektrik tesisleri için hayati öneme sahiptir.
Elektrik, diğer enerji kaynaklarında olduğu gibi; rekabet edebilir bir birim fiyatta olmalı, yeterli kalite ve miktarda sağlanmalı, güvenli ve güvenilir ekipmanlar ile elde edilmeli ve taşınmalıdır. Enerji kaynağı, bölgesel ve yapısal şartlar tarafından belirlenmiş sınırlar göz önüne alınarak belirlenmelidir. Elektrik tesislerinin yatırımları pahalıdır ve geri ödemesi uzun sürelidir. Bu sebeple yatırım kararlarının dikkatli ve kapsamlı bir planlama ile alınması gereklidir.
Tesisin güvenilirliğinin sağlanması için iyi planlanması, kaliteli ekipman kullanılması gibi çalışmalar tek başlarına yeterli değildir. Konu ile ilgili ulusal ve uluslar arası standartlar, normlar ve yerel düzenlemeler dikkate alınmalıdır. Planlama, ekipman seçimi ve işletme koşulları, ilgili standartlara uygun olmalıdır.
Şekil 1: Türkiye Enterkonnekte Şebekesi
Elektrik tesisleri, kaza ve arızaların önlenmesi için ilgili standartlara ve düzenlemelere uygun olarak yapılır. Alçak gerilim sistemlerinde insanların ve diğer canlıların güvenliği birinci önceliktir. Yüksek gerilim sistemlerinde ise insan güvenliği ile birlikte ekipman ve tesis güvenliği de göz önüne alınır. Çünkü yüksek gerilim seviyesinden dolayı meydana gelen arızalar sonrasında oluşan hasarlar çok büyük olur.
Alper COPLUGİL
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler