Expression Blend Nedir?
Expression Blend microsoft' un tasarım araçlarını bir araya topladığı Expression studio' nun bir parçası aslında bu editörlerin hepsini (Expression Blend, Expression Design, Expression Web ve Expression Encoder) bir arada indirip kurabileceğiniz gibi her birini ayrı ayrı da indirip kullanabilirsiniz. Gelin bugün sizlerle Silverlight uygulaması geliştirebileceğimiz araçlardan biri olan Blend'i kısaca bir tanıyalım.
28.09.2014 tarihli yazı 14260 kez okunmuştur.
Expression Blend Nedir?
Silverlight’ı tanıtıp Expression Blend’ı tanımamak olmaz. Bu yazımızda Microsoft’ un tasarım araçlarının bir arada toplandığı Expression Studio’ nun bir parçası olan Microsoft Expression Blend’i inceleceğiz. Blend, Microsoft Windows tabanlı ve Microsoft Silverlight tabanlı uygulamalar için ilgi çekici ve sofistike kullanıcı ara yüzleri oluşturmak için tam özellikli profesyonel tasarım aracıdır. Expression Blend ne demek sorusunu akıllarımızda çözdükten sonra tabi ki en önemli kısım neler yapabildiğimizdir.
Expression Blend ne işe yarar?
Bu sorunun cevabı oldukça önemlidir bunu öğrenerek bir çok tasarımcı ve programcıyı harekete geçirebiliriz belki de. Blend, Silverlight animasyonları WPF uygulamaları geliştirmek için çok fonksiyonludur. Görsel tasarımcılar için işlevsel, iş akışlarının rahat kontrol edilebildiği bir geliştirme platformudur. Ayrıca işlevsel olarak Blend biz kullanıcılara Silverlight animasyon yapısını çok kolay ve pratik olarak kullanmamıza imkan vermektedir. Silverlight kullanım olarak daha çok web üzerinde uygulama geliştirmek için yaratılmış bir teknolojidir.
Bunun yanı sıra Blend sadece Siverlight’ ta animasyon geliştirmek için kullanılan bir araç değildir. Bununla birlikte WPF için de bir tasarım aracı olarak hem web hem de desktop uygulamalar için tasarım yapabilme imkanını biz kullanıcılarına sunmaktadır.
► Şekil 3:Tasarım İçin Örnek
Ayrıca Sketch Flow ile prototip de geliştirilebilir. Blend’ in göze batan özelliklerinden biri de Visual Studio gibi bir yazılım geliştirme platformu ile beraber çalışmasıdır. Bunun getirdiği en büyük avantaj ise, programcı ve tasarımcı ayrımının yapılabilmesidir. Tasarımcıları yaratıcılık üzerinde odaklar geliştiricileri ise programa odaklar. Böylelikle daha hızlı projeler kolaylıkla oluşturulabilir. Diğer bir önemli nokta da Blend üzerinde tasarlanan ara yüze hareket kazandıracak olan behaviorlardır (davranışlar).
Bunlar Blend üzerinde çok önemli bir yapıya sahiptirler çünkü en basit bir animasyonu bile ele alacak olursak tasarımcının behaviour kullanması gerekecektir. Son olarak Blend’ teki şablonlara göz atacak olursak tasarımcılar açısından vazgeçilmez özellikleri ile yeniden kullanılabilirliği bir kat daha arttırıyor. En basitinden tasarlanan bir butonu farklı sayfa ve projelerde kullanmanın yanı sıra butonun vektörel özelliği ve state manager yapısıyla hareket kazandırılacağı düşünülürse tasarımcıların işini çok kolaylaştıracağı apaçık ortadadır. Bu kadar bahsetmişken aklımızda Expression Blend kullanarak Silverlight projesi yapma isteği canlanmış olsa gerek hemen bunu gidermek için Blend uygulamamızı açalım. Karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir.
Project: Yeni proje oluşturabiliriz, önceden oluşturulan bir projeyi açabilir ve en son kullanılan proje listesini görebiliriz.
Help: Bu kısımda ise silverlight hakkında yardım dosyalarına ulaşabilmekteyiz.
Samples: Bu sekmede ise Blend ile beraber gelen hazırlanmış örnek projeleri görebilirsiniz.
► Şekil 4: Yeni proje açmak için izlenen ilk adım
Biz New Project'i seçerek yeni bir proje oluşturuyoruz. Bu kısımdan Silverlight 3 Application seçimi yapıp, language kısmında kod yazacağımız dili seçebiliyoruz. Biz C# seçiyoruz siz hangi dilde yazıyorsanız o dili seçebilirsiniz. Ok dedikten sonra boş bir Silverlight projesi karşınıza çıkacaktır.
► Şekil 5: Silverlight 3 Application seçimi yapılması
Şimdi Expression blend içinde kullanılan pencereleri kısaca anlatmaya çalışacağız. Öncelikle sol tarafta bulunan Photoshop tarzı tasarım programlarında bulunan bir toolbox bulunmaktadır. Bu toolbox ile projenize gerekli olan nesneleri ekleyebilirsiniz.
Project penceresi ise Visual Studio' da bulunan Solution Explorer ile aynı işleve sahiptir. Projemizde bulunan dosya ve klasörleri gösterir. Orta alanda beyaz bir tasarım ekranı görüyorsunuz. Burası bizim MainPage.xaml isimli sayfamızın tasarım kısmı. sayfanıza ait kontrolleri ve özellikleri görsel olarak burada ayarlayabilirsiniz. Sağ tarafta ise properties penceresi bulunur ve bu pencerede herhangi bir kontrole ait özellikleri görebilirsiniz.
Kaynak:
►İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
ANKET