elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Geleceğin Yükselen Teknolojileri |
İnsan Beyni ve Grafen Projeleri

Avrupalı Bilim Adamları tarafından geliştirilen "İnsan Beyni ve Grafen Projeleri", bilim ve insanlık tarihinde yeni bir çağ açacak. Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen ve Türkiye adına Tubitak’ın destekleyeceği bu projeler ile insan beyninin işleyişi çözülecek, geleceğin malzemesi olarak adlandırılan 'grafenin' yeni kullanım alanları araştırılacak. Hayatımıza yön verecek bu iki proje ile ilgili merak ettiklerinizi bu yazımızda derledik.



A- A+
16.10.2013 tarihli yazı 14614 kez okunmuştur.

Avrupa Komisyonu, AB 7. Çerçeve Programı ICT (Bilgi ve İletişim Teknolojileri) alanı kapsamında "İnsan Beyni"  ve "Grafen" projelerini “Geleceğin Yükselen Teknolojisi (FET Flagship)” projeleri olarak seçti. 10 yıl sürecek bu iki projeye 1’er milyar Avroluk destek verilecek. Dünyanın en büyük deney ortamının oluşturulacağı projelerde 15 AB üye ülkesi ile Amerika, Kanada, Çin ve Japonya’dan 200 araştırma enstitüsü yer alıyor. Geleceğin Yükselen Teknolojisi olan bu iki projeye Türkiye adına Tubitak destek veriyor. Dünyanın dört bir yanından bilim insanlarını bir araya getiren bu iki projede yer alacak Türk araştırmacılar, nobel ödüllü araştırmacılar ile birlikte çalışma fırsatı yakalayacak. 

 

İnsan Beyni Projesi (The Human Brain Project)


İngilizce 'The Human Brain Project' ya da kısaca HBP olarak bilinen projenin amacı, insan beyninin işleyişini çözerek bilişim alanında kullanmak. Proje süresince altı temel alanda (Nöroinformatik, Beyin Simülasyonu, Yüksek Performanslı Bilgi İşlem, Tıbbi Bilişim, Nöromorfik Bilgisayarlar, Nörorobotik) Bilişim ve Bilgi işleme Teknolojileri (BİT) kullanılarak çalışmalar yürütülecek. İnsan Beyni Projesi ile karmaşık insan beyninin detayli bir simülasyonu oluşturulacak ve oluşturulan bu simülasyon bilgisayarlara aktarılacak. Depolama merkezi olarak kullanılacak bu bilgisayarlarda dünyanın dört bir tarafından gelecek nörobilim verileri toplanacak. Biyolojiden elde edilen bilgiler ile karşılaştırılarak ortaya çıkacak bu veriler tıp ve bilişim alanlarında kullanılabilecek. Proje bu şekilde elde edilen bilgileri sistematik bir şekilde bilime sunmuş olacak.
 
Bilgisayar teknolojisinin öncüleri arasında yer alan Steve Furber, ''Kariyerim boyunca konvansiyonel bilgisayarlar inşa ettim. Performanslarının çok çarpıcı biçimde büyüdüğüne tanıklık ettik. Ancak insanların bazı en basit içgüdüsel tepkilerini bir bilgisayarın gerçekleştirmesi çok zor bir iş. Yeni doğmuş bir bebek annesini görünce hemen tanıyabilir. Ama belirli bir insanı aynı şekilde tanıyacak bir bilgisayar geliştirmek çok zor.'' diyor. Şuanki bilgisayar teknolojisi insan beyninin işlevsel özelliklerine erişebilmiş durumda değil. İnsan beyni 100 milyar sinir hücresi ve 100 trilyon sinaptik bağlantı içeriyor.
 

Grafen Projesi


Avrupa Komisyonu’nun seçtiği diğer proje ise "Grafen Projesi". Bu proje ile çelikten daha dayanıklı, silikondan daha esnek, bakırdan daha iletken olan grafenin tüm yönleriyle araştırılması ve geliştirilmesi hedefleniyor. Prof. Andre Geim ve Prof. Kostya Novoselov’a 2010 Nobel Fizik Ödülü’nü kazandıran grafen, geleceğin harika malzemesi olarak gösteriliyor. Grafenin uzun vadede yeni bilgisayar paradigmalarını ve yapay retina gibi çığır açan tıbbi uygulamaları doğurması da bekleniyor. Bu projede Tubitak desteği ile Sabancı Üniversitesi, grafenin yakıt pillerindeki kullanımları ve grafenin enerji uygulamaları konularında yapacağı çalışmalar ile projeye katkı sağlayacak.
 
 

►İlginizi çekebilir: Teknolojide Çığır Açan Buluş|Grafen 



Kaynak:

Tubitak
►BBC

Ahmet Gökhan Seyrek Ahmet Gökhan Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.