elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

GSM Nasıl Çalışır? |
1. Bölüm

Mobil iletişim günümüzde vazgeçilmezlerimiz arasına yerleşmiş durumda. Peki hayatımızın her alanında kullandığımız GSM (Global System for Mobile Communication) nedir ve nasıl çalışır ? Cell (Hücre) sistemi nedir? Aynı frekans üzerinden aynı anda haberleşmek nasıl mümkün oluyor? Tüm bu soruların ve daha fazlasının cevabı yazımızda.



A- A+
07.12.2013 tarihli yazı 52016 kez okunmuştur.

GSM Nedir?

(Mobil İletişim İçin Küresel Sistem) Global System for Mobile Communications veya kısaca GSM bir mobil cihaz iletişim protokolüdür. Tüm GSM standartları, hücresel ağ kullanır ve dolaşım sırasında bile hücreler arası geçiş yapma kabiliyetine sahiptir. Dolayısıyla teoride, eğer kapsama alanından çıkılmazsa, cep telefonu ile tüm dünyayı telefon konuşmasını kesmeden dolaşmak mümkündür.


 
►İlginizi Çekebilir: Evde Nasıl Cep Telefonu Yapılır?

 

Mobil Telefon Sistemlerinin Nesilleri 

► 0G  İlk nesil sistemlerde, analog veri akışı kullanılır.
1G olarak adlandırılan ilk nesil sistemlerde, analog veri akışı kullanılır.
2G İkinci nesil sistemlerde sayısal veri akışı kullanılır.
2.5G ikinci nesil sistemlerde veri iletişimi (GPRS, EDGE) mümkün olmuştur. 
► 3G ile hızlı veri transferi ve bant genişliğinin verimli kullanımı mümkün olmuştur.
► 4G ile kapsama alanı gibi 3G ile çözülememiş sorunların çözülmesi beklenmektedir.
 

 
Mobil telefon şebeke sistemi bir çok hücrenin birleşmesinden meydana gelmiştir. Anahtar sistemi bütün bağlantılarını ve konuşma sonlarında kapanmalarını sağlar, aynı zamanda ana telefon sistemi ile mobil telefon sistemi arasındaki gerekli bağlantıları sağlar.

 

Kullanılan Frekans Aralıkları

►GSM 900   (900 Mhz):  GSM900 protokolünde 890-915 MHz arası UpLink adı verilen alış , 935-960 MHz arasındaki frekanslar da DownLink adı verilen veriş için kullanılmaktadır. Taşıyıcılar 200 kHz frekanslık bir yer aldıklarından 124 taşıyıcı kullanılmasına olanak vermektedir.  915-917 MHz arasındaki 2 MHz'lik kısım koruma bandı için bırakılmıştır. Bu 2 MHz'lik koruma bandı, alışveriş frekansları arasındaki elektromagnetik dalgalar arasında oluşabilecek girişimi (enterferans) önlemek amacıyla oluşturulmuştur.
 
►GSM 1800 (1800Mhz):  Taşıma kapasitesi daha yüksek olduğu için genellikle şehirleşmenin yoğun olduğu bölgelerde kullanılır. 1710 ile 1785 MHz arasındaki frekanslar alış (uplink), 1805 ile 1880 MHz arasındaki bantlar da veriş (downlink) için kullanılır. Taşıyıcılar 200 kHz aralıklarla kullanılmakta ve 374 taşıyıcı bulunmaktadır.  1785 ile 1805 MHz frekansları arasında 20 MHz'lik koruma bandı enterferansı önlemektedir. 

►GSM 1900 (1900Mhz):  Taşıma kapasitesi daha yüksek olduğu için genellikle şehirleşmenin yoğun olduğu bölgelerde kullanılır. Sadece Amerika Birleşik Devletleri'nde kullanılmaktadır. 
 


►İlginizi Çekebilir: Elektromanyetik Girişim ve Uyumluluk Nedir?

 

Hücre Yapısı

GSM900 bandında 124 frekans kullanılmaktadır. Bir frekansta Time Division Multiplexing yöntemiyle en fazla 7 kişi konuşabilmektedir. Buna göre tüm frekanslar kullanılırsa kapsama alanı içinde (Ülke çapında kapsamayı düşünürsek) aynı anda en fazla 7X124=868 kişi konuşabilir. Türkiye nüfusu göze alındığında bu sayı çok yetersizdir.
 
Frekans sayısının sınırlı ve ihtiyacın fazla olması nedeniyle Hücre(Cell) yapısı tasarlanmıştır. Hücresel sistemde aynı frekans komşu hücrelerde kullanılamaz. Fakat bunun dışında bir kısıtlama olmadığı için aynı frekans dünya üzerinde farklı hücrelerde defalarca kez kullanılabilir. Hücrelere verilecek frekans sayısı hücredeki abone yoğunluğuna göre belirlenir. 

Her hücre belirli bir alanı kapsar ve her hücrede, mobil cihaz ile bağlantı kurulmasını sağlayan bir ana alıcı-verici istasyonu ( BTS ) ve anten vardır. Bu alan içindeki tüm telefon görüşmeleri bu anten ve istasyon üzerinden gerçekleşir. Merkez santral ise tüm telefon aramalarının trafiğini düzenler ve aynı zamanda sabit şebekeyle olan bağlantısını sağlar.
 

Hücre Yapısı Avantajları
 
Düşük Güç İhtiyacı
Frekansların birden fazla kez kullanılabilmesi.
Az sayıda frekans ile yüksek kapasite
Kolay konfigürasyon
Şebeke genişletme esnekliği
Verimlilik



Kaynak:

►GSM Assocation




Mustafa Alper Balım Mustafa Alper Balım Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar