elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Güneş Fırını Nasıl Yapılır?

Güneşli güzel bir havada dışarıda piknik yapmaktan daha keyifli bir şey yoktur. Yaz aylarının güneşli günlerine hazırlık mahiyetinde basit ucuz ve evdeki malzemelerle yapabileceğiniz güneş fırını ile yiyeceklerinizi sağlıklı bir şekilde pişirebilirsiniz. Ayrıca böyle bir proje yaparken güneş ısısını absorbe etme, yalıtım ve güneş enerjisi hakkında bilgi edinebilirsiniz. Ayrıntılar yazımızda.



A- A+
29.04.2016 tarihli yazı 28303 kez okunmuştur.
Güneşin ısı enerjisini kullanarak bu basit solar fırın ile lezzetli yemekler pişirebilirsiniz. Hiç etrafınızdakilerden "Hava o kadar sıcak ki yumurta koysak pişer gibi sözler duydunuz mu?" İşte bunun nasıl mümkün olabileceğini merak ediyorsanız basit, eğlenceli ve lezzetli yemekler yapabileceğiniz güneş fırını projesi tam size göre ve de üstelik sadece evdeki eşyaları yapabilirsiniz. Ayrıca böyle bir proje yaparken güneş ısısını absorbe etme, yalıtım ve güneş enerjisi hakkında bilgi edineceksiniz.

Güneş Fırın Malzeme Listesi;


► Pizza kutusu
► Bıçak veya makas
► Alüminyum folyo
► Şeffaf bant
► Streç film
► Siyah yapı kâğıdı
► Gazete
► Cetvel veya tahta kaşık
► Termometre
 

Güneş Fırın Nasıl Yapılır?

1) Keskin bir makas ile kutunun kapağında pencere açın. Bu pencereyi açmak için kapağın üç yanından her biri için 2.5 cm boşluk bırakalar düzgün bir şekilde kesin. Kutu kapağı kapatıldığında dik duracak şekilde katlayın.

 



İlginizi Çekebilir: Güneş Enerjili 10 Harika Cihaz


2) Aluminyum folyo ile kapağın iç kısmını kaplayın böylece gelen güneş ışığını yansıtacak. Folyoyu kaplarken kapağın arka tarafından sıkıca bantlayın.
 


3) Güneş ışığını geçirecek ve havayı geçirmeyecek şekilde olması için streç film kullanın. Bunu yapmak için kapağı kaldırın ve çift taraflı bant kullanarak kutunun üst kısmını streç film ile kaplayın. Havayı dışarı sızdırmaması için yanlardan iyice bantlayın ve böylece havadan yalıtmış olacaksınız.
 



İlginizi Çekebilir: CSP Teknolojisi Nedir?


4) Herhangi bir siyah yapı kağıdı ile kutunun iç kısmını kaplayın. Siyah renk kaplama kullanarak ısıyı emmesini sağlayacaksınız.  Bu siyah yüzey yemeği pişireceğiniz yüzey olacak.
 


5) Daha fazla ısıyı tutabilmesi için fırınınızı iyice izole etmeniz gerekmektedir. Gazete kağıtlarını rulo şeklinde katlayarak kutunun iç kısmında dört bir yanına sıkıca yerleştirin. Kağıtları alttan bantlayın böylece pişirme alanı çevresinde bir sınır oluşturmuş olacaksınız.
 


6) Solar fırını kullanmak için en uygun zaman aralığı güneşin en tepede olduğu saat gündüz 11 ve öğleden sonra 3 aralığıdır. Solar fırını dışarıda güneşin rahat ulaşabildiği bir noktaya yerleştirin. Kapağı açın ve folyoyu güneş ışınlarını tam fırının merkezine yansıtacak şekilde ayarlayın. Bu dik açıyı sağlamak için uzun bir cetvel kullanabilirsiniz.
 


7) Güneş alçalmaya başladığında yani ışık dik gelmediği zamanlarda ise düşük ısı olacağından bir dilim ekmeğe tereyağı sürerek güzel bir tost yapabilirsiniz. Siyah zemin kirlenmemesi için pişirmek istediğiniz yemeği bir cam tabak içinde yerleştirebilirsiniz. Kapatmadan önce fırının içine bir termometre yerleştirerek fırının sıcaklığını takip edebilirsiniz.
 


Solar Fırın Nasıl Çalışır?

Güneşten gelen ısı pizza kutusunun içine hapsolur ve ısı gittikçe daha da artmaya başlar. Fırın, güneş ısısını bünyesinde tutan bir kollektör kutusu olarak adlandırılabilir. Dünyaya belli bir açıyla gelen güneş ışınları folyodan yansır ve direk olarak kutunun iç haznesine düşer. Siyah kaplama ısıyı absorbe eder ve gazete kağıtları tutulan ısının dışarı kaçmasını engeller.

Bu fırın ortalama 100°C'ye kadar ulaşabilir. Ancak normal fırınların aksine pişme süresi solar fırında biraz daha uzun olacaktır. Sürenin uzun olmasına karşın kullanımı kolay, güvenli ve sağlıklı bir şekilde yemekleri pişirmesi artılarıdır. Eğer sürenin uzun olması sizi rahatsız ediyorsa solar fırını bir yemek ısıtıcısı olarak daha önceden pişmiş yemekleri ısıtmak için kullanabilirsiniz. Herhangi bir şey pişirmeye başlamadan güneşin altında bir süre ısıtmak süreyi kısaltacaktır.

 

 
Kaynak:


Hometrainingtools
 
Kutlay SÜNGÜ Kutlay SÜNGÜ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar