Güneş Panellerinin Verimi İki Katına Çıkıyor
Kullanılan PV panellerin verimi %15-20 seviyesinde verimliliğe sahip olduğundan güneş enerjisinden elektrik üretimi oldukça elverişsiz olarak görülüyor. İki katına çıkan verimle geleceğe dair umutlu olmamız, nükleer ve katı yakıtlara olan bağlılığımız konusunda ümit verici çalışmalara güvenmemiz gerektiğini gösteriyor.
07.10.2012 tarihli yazı 20117 kez okunmuştur.
Galaksimizin en büyük enerji kaynağı olan güneş 17 saniyede ürettiği enerji ile dünyanın günlük enerji ihtiyacını karşılayabilir niteliktedir.
Bu gücün farkında olan bilim adamları ve mühendisler yıllardır güneşin var olan devasa enerjisinden yararlanmanın peşinden koşuyorlar. Fosil yakıtların çevreye verdiği zararlar her ülkenin ve bireyin gündeminde, zararın yanı sıra bitme tehlikesiyle de karşı karşıyayız.
Bu gücün farkında olan bilim adamları ve mühendisler yıllardır güneşin var olan devasa enerjisinden yararlanmanın peşinden koşuyorlar. Fosil yakıtların çevreye verdiği zararlar her ülkenin ve bireyin gündeminde, zararın yanı sıra bitme tehlikesiyle de karşı karşıyayız.
Ne zamana kadar fosil yakıtlar bizi götürecek?
Elbette bu sorunun cevabı net değil ancak gelişen ve artan sanayi, insan nüfusuna baktığımızda pek zamanımızın da kaldığı da söylenemez! Kullanılan fotovoltaik hücreler güneş enerjinin sadece % 15-20 sini elektrik enerjisine çevirebiliyor.
Nano teknoloji kullanılarak silikon malzemeyi daha verimli hale getirilmeye çalışılıyor. Amaç en etkin ışını en küçük alana hapsetmek.
Çünkü normal fotovoltaik hücreler tüm ışını hapsedemiyorlar. Nano hücreler ise 15 ila 30 derecelik açıyla tüm güneş enerjisini hapsedebiliyor. Bu hücreler pürüzlü yüzeye sahiptirler ve düşen ışınlarla birlikte yüzeyde birkaç 100nm çekim alanı oluşturuluyor. Bu alanla birlikte gelen ışınlar yansımadan daha uzun süre boyunca panelde tutularak etkin ibr elektrik üretimi gerçekleştiriliyor.
Araştırma projesinin bir diğer ayağı ise Almanya' da bulunan Fraunhofer Üniversitesinde devam etmekte. Burada ki bilim adamları güneş panelleri üzerine çalışarak araştırmaları kristal silikon paneller üzerinden yürütüyorlar.
İki elektrot arasındaki gaz oluşumunu alevlendirmek, silikon yüzeyinde ki bir kimyasal oluşum. Böylece her ışın enerji ortaya çıkarıyor. Nano tabanda ki aynalı sistem güneş ışınlarının iki kere yansıması, ani enerjinin panelde tutulu kalmasını sağlıyor.
İşte bu çalışmaların her ikisinin de bir araya getirilmesiyle panellere yansıyan ışık miktarı artırılarak elektrik üretilmesinde verimlilik en üst düzeye çıkarılmış olacaktır.
Şimdi şöyle bir soru akıllara takılıyor, enerji uzmanlarının verimsizliğinden bahsettiği güneş panelleri enerji üretimi için bu çalışmaların sonunda yeterli olacak mı? Ve insanlar nükleer enerjiyi tartışmayı bırakıp güneş enerjisinden elektrik üretmenin çözüm olacağını benimseyecekler mi?
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
ANKET