elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Güneş Pilleri Karanlıkta Enerji Üretebiliyor

Boyaya duyarlı güneş pilleri, aşina olduğumuz standart güneş pillerinden farklı, sıra dışı bir özelliğe sahip. Ricoh firmasının geliştirdiği, oda ışığında ve düşük sıcaklıklarda enerji üreten bu pilleri yakından tanıyalım.



A- A+
27.05.2021 tarihli yazı 4227 kez okunmuştur.
Güneş panellerinin en büyük handikabı üzerlerine gölge düştüğünde üretilen enerji miktarında azalma olmasıdır. Ricoh’un ürettiği boyaya duyarlı güneş pilleri(DSSC-Dye Sensitized Solar Cell) ise dağınık ışıkta ve iç mekan aydınlatması gibi düşük ışık seviyelerinde enerji üretebilmek amacıyla tasarlandı.
 
Gün geçtikçe kullanım alanı Nesnelerin İnterneti (Internet of Things) ile iyice artan sensörlere enerji sağlamak için iyi bir alternatif olan piller neredeyse karanlık ortamda bile enerji üretebiliyor. Sensörlere entegre edilen boyalı piller, bataryaları sürekli şarj etme zorunluluğunu da ortadan kaldırabilir.
 
 
Şekil 1: Farklı renklerde boyalı hücreler

► İlginizi çekebilir: Güneş Panellerinde En Sık Yaşanan 8 Sorun
 
Fotosentezi taklit eden bu teknoloji, klorofilin ışığı emerek kimyasal enerji üretmesine benzer şekilde, boyalı pilin ışığı emerek elektrik enerjisi üretmesine olanak sağlıyor. Firmanın geliştirdiği son model 5 cm x 8 cm boyutundaki örnek bir pil 276 mikroWatt güç üretiyor. Geliştirilen pillerin çalışma sıcaklığının en düşük -30°C ve en yüksek 60°C olması buzdolabı gibi soğuk ortamlarda da verim alınmasını kolaylaştırıyor.
 

 
Şekil 2: Ricoh’un üç farklı boyutta ürettiği pillerin veri tablosu

► İlginizi çekebilir: Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
 
Artık çoğu şirket daha verimli ürünler elde etmek adına üretim hattındaki sensörlerden anlık bilgi alıyor. Dolayısıyla Ricoh firması, ürettikleri yeni nesil pillerin hem sıcak tesislerde hem de soğuk depolarda kullanılmasını bekliyor. Ürünlerini sürekli geliştiren firmanın mayıs ayında piyasaya süreceği son panel serisinin bir önceki seriye göre %20 daha fazla enerji ürettiği açıklandı.
 
 
Şekil 3: Boyaya duyarlı pil entegre edilmiş kumanda
 
Pillerin özellikle üretim, dağıtım, akıllı ev ve ofislerin yanı sıra medikal bakım merkezlerinde kullanılması amaçlanıyor. Gelecekte daha fazla sensör kullanılacağı düşünülürse güneş ışığı, titreşim, ısı ve ışık gibi kaynaklardan enerji üretimi daha da önemli hale gelecek. Boyaya duyarlı güneş pillerinin kullanım ömürlerinin uzun olması bir avantajken, tehlikeli uçucu organik bileşikler (VOC-Volatile Organic Compounds) içermesi dezavantajdır. Fakat piller üzerinde yapılan AR-GE çalışmaları bu problemi çözebilir.
 
 
Kaynak:


► asia.nikkei.com
► ricoh.com


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.