Isı Pay Ölçerler ile Yüzde 25’e Varan Tasarruf Elde Etmek Mümkün
Enerji Verimliliği uygulamaları, dünyamızı daha fazla korumakla birlikte, kullanıcıların ödedikleri faturaların da düşmesini sağlıyor. 2007 yılında yürürlüğe giren Enerji Verimliliği Kanunu ile birlikte isimleri telaffuz edilmeye başlanan ısı pay ölçer cihazlar ve termostatik vanalar birlikte ve doğru kullanıldığında yüksek miktarda tasarruf elde edilmesinin yolunu açıyor. Bu içeriğimizde, Isı Pay Ölçer cihazlarının enerji tasarrufundaki etkisini daha yakından inceleyeceğiz.
02.08.2015 tarihli yazı 11129 kez okunmuştur.
Isı Pay Ölçerler ile Yüzde 25’e Varan Tasarruf Elde Etmek Mümkün!
Enerji Verimliliği uygulamaları, dünyamızı daha fazla korumakla birlikte, kullanıcıların ödedikleri faturaların da düşmesini sağlıyor. Örneğin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yapılan bir araştırmaya göre, merkezi ısıtmalı binalarda “herkesin yaktığı kadar ödemesine dayanan sistemle % 27 tasarruf elde edildi. Aynı araştırma, Bursa’da elde edilen tasarruf oranını yılda ortalama 545 TL olarak açıklarken, bu değer, Eskişehir’de 486, Kocaeli’nde 470, Ankara’da 357, İstanbul’da ise 323 TL olduğunu da gösterdi.
2007 yılında yürürlüğe giren Enerji Verimliliği Kanunu ile birlikte isimleri telaffuz edilmeye başlanan ısı pay ölçer cihazlar ve termostatik vanalar birlikte ve doğru kullanıldığında yüksek miktarda tasarruf elde edilmesinin yolunu açıyor. Sistem, kullanıcıların her ay ödedikleri doğal gaz faturalarını ciddi oranda düşürüyor. Araştırmalardan elde edilen sonuçlar, bu sistemin ne kadar yüksek bir faydaya sahip olduğunu da gözler önüne seriyor.
Siemens Isı Pay Ölçer cihazlar, merkezi kazanlı sistemlerde kullanılıyor ve tüketilen enerji miktarının net bir şekilde takip edilebilmesini sağlıyor. Bu sayede kullanıcılar, ne kadar tükettiklerini fatura kesim tarihi öncesinde görebilme olanağı elde ederek önceden önlem alabiliyor. Aynı sistem bünyesinde kullanılan termostatik vanalar ise, her şeyden önce kolayca oda içi sıcaklık değerlerinin ayarlanmasını sağlarken, diğer yandan, fazla tüketim durumlarında kullanıcılara kullanılmayan odanın ısısını kısma ya da kapatma olanağı tanıyarak yüksek bedelli faturaların daha kullanım aşamasında düşürülmesi için gerekli ortamı sağlıyor. Bu sayede elde edilen tasarruf oranları % 30 gibi ciddi oranlara ulaşabiliyor.
► Isı pay ölçer sistemi (veya kalorimetre) ve termostatik vana sayesinde kullanıcılar gerektiği kadar enerji harcamış oluyor. Kazan otomasyon sistemi de talebi algılayarak, gereksiz tüketimin önüne geçiyor ve binalarda enerji verimliliği ciddi oranda arttırılmış oluyor.
Sistemin faydası, Türkiye’de yapılan farklı araştırmalarda da kendini gösteriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın açıklaması, Ankara, İstanbul, Bursa, Eskişehir ve Kocaeli gibi yüksek nüfuslu kentlerde, yetkilendirilmiş ölçüm şirketlerinin hizmet verdiği 361 farklı binayı kapsıyor. Bu alanda sahip olduğu birikimle en yüksek oranda tasarruf için uygun cihaz ve çözümleri sunan Siemens’in tasarruf oranlarına etkisi, iş ortakları aracılığıyla sunduğu bu hizmette de kendini gösteriyor. Bina Teknolojileri alanında, dünyanın en uzun binalarından biri olan Taipei 101 dahil olmak üzere Türkiye’de ve dünyanın dört bir yanında binlerce projeye imza atan Siemens, bu alandaki uzmanlığını, evlerimizde daha yüksek enerji tasarrufu için de kullanıyor.
Siemens’in iş ortakları aracılığıyla sunduğu Isı Pay Ölçer ve Termostatik Vana ürün aileleri, birlikte kullanıldıklarında yüksek tasarruf oranlarının kapısını açıyor. Son derece kolay kullanıma sahip olan Isı Pay Ölçer cihazlar tüketilen enerji miktarının ölçümünün görüntülenmesini sağlarken, termostatik vanalar ise istenilen odanın istenilen sıcaklık aralığında tutulmasına imkân veriyor. Yüksek tasarruf oranlarını hizmet verdiği uzun yıllar boyunca koruyan bu cihazları sunan Siemens iş ortaklarından Termmarket’in yaptığı ölçümler, ürünlerin faydasını net bir şekilde ortaya koyuyor.
Termmarket’in 2011 – 2012 ve 2012 – 2013 kış dönemlerinde, sistem kurulumu öncesi ile sistem kurulumu sonrasını karşılaştıran örnek tüketim tablosu bu faydanın canlı bir tanığı. Örneğin 2012 Şubat ayında 1315 m3’lük enerji tüketen İzmir Karşıyaka’daki Üncü Apartmanı, 2013 yılı Şubat ayında bu değeri 890 metreküpe kadar düşürdü. Aynı şekilde, Gaziemir’de bulunan Ege Sitesi’nde 2011 Aralık’ta 10.694 metreküplük enerji tüketimi gerçekleşirken, bu değer 2012 Aralık’ta neredeyse yarıya inerek 5240 metreküp seviyesine geriledi. Aynı site, 2012 Şubat ayında ise 12.312 metreküp enerji tüketmiş, buna karşın 2013 Şubat ayında bu miktarı 5 bin metreküpün de altına indirmişti. Daha detaylı karşılaştırma listesini yazının sonunda bulabilirsiniz.
Ulaşılan yüksek tasarruf oranları, enerji birim maliyetlerinden, yani doğal gaz fiyatlarındaki artıştan da minimum oranda etkilenilmesini sağlıyor. Isı Pay Ölçer ve Termostatik Vana birlikteliğini kullanmaya başlayan daire sakinleri, bu sayede yalnızca daha düşük enerji tüketmekle kalmıyor, doğal gaz faturalarının da azalmasını sağlamış oluyor.
Siemens’in global uzmanlığıyla geliştirdiği ısı pay ölçer ve termostatik vanalarına ait tüm bilgilere www.siemens.com.tr/isipayolcer adresinden ulaşılabiliyor. Bu sitede konuyla ilgili merak edilen tüm soruların yanıtlarına ulaşılabiliyor, ayrıca en yakındaki iş ortağının iletişim bilgilerine de erişilebiliyor.
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
ANKET