elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kalp Hareketleriyle Enerjisini Üreten Kalp Pili

Avrupa kardiyoloji topluluğu (Europen Society of Cardiology) 2014 kongresinde tanıtılan yeni pil batarya değiştirilmesi sorununu ortadan kaldırıyor. Peki bu nasıl olacaktır? Üretilen bu yeni pil gerekli enerjiyi kalp kasılmasından mı alıyor ? Bu enerjiyi nasıl depoluyor gelin bunların hepsini haberimizde beraber inceleyelim.



A- A+
03.12.2014 tarihli yazı 10704 kez okunmuştur.
Son zamanlarda kardiyok pili yani kalp pili teknolojisi oldukça gelişti. Bern Üniversitesi Artog biyomedikal mühendisliği araştırma merkezinde yapılan çalışmada kalp hareketinden elde edilen enerjiyi kullanan yeni bir kalp pili üretildi.
 
Enerji üreten cihaz miyokarda doğrudan dikilerek enerji sağlanır.

İlginizi Çekebilir : Geçmişten Günümüze Kalp Pilleri
 

Son yıllarda yaygınlaşan kalp pili sayesinde milyonlarca kişinin hayatı kurtuluyor. Kalp pilleri genellikle kalbin yavaş atması, ritim bozukluğu veya kalp yetmezliği gibi durumlarda kullanılır. Bu cihazlar elektriksel uyarılar oluşturur ve çoğunlukla lityum bataryalarla çalışır. Ömrü 7 ile 10 yıl kadar olan bu bataryalar zayıfladığında kalp pilleri görevlerini yerine getiremeyeceğinden batarya içerisindeki jeneratörün değişmesi gerekir. 
 
Europen Society Of Cardiology 2014 konferansı
 
Avrupa kardiyoloji topluluğu (Europen Society of Cardiology) 2014 kongresinde tanıtılan yeni pil batarya değiştirilmesi sorununu ortadan kaldırıyor. Araştırmacılar bu pillerle ilgili pilin çalışma prensibinin mevcut otomatik kol saatlerine dayandırmaktadır. Buna göre cihazdaki sallanan kısım harekete maruz kaldığında cihazın dış bölümündeki hareket edebilen kısım dönüyor. Buna bağlı olarak cihazın içinde bulunan mekanik yay sarılıyor. Yay tamamen sarıldıktan sonra yavaş yavaş çözülüyor böylece mikro jeneratör harekete geçiyor.
 
Üretilen bu yeni pil gerekli enerjiyi kalp kasılmasından alıyor, bu enerjiyi kısa sürede depoluyor ve kalp atışlarını düzenlemek için kullanılıyor. Ayrıca kullanılan kablolar kopma veya bükülme riski taşımıyor.


KAYNAK:
►European Society of Cardiology
►Tübitak
►Science Daily
KÜRŞAT BOZYEL KÜRŞAT BOZYEL Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.