Kart Çılgınlığı! |
Başlıca Geliştirme Kartları ve Geliştiricilere Sundukları Özellikler
Elektronik dünyasıyla az çok ilgilenen herkes Arduino’yu veya Raspberry Pi’yı duymuştur. Artık okulda gördüğünüz herhangi biri size Arduino’yla uğraştığını söylüyor veya sizden bu konuda bilgi istiyor. Peki, bu geliştirme kartları ne gibi üyeleri barındırıyor ve maker dünyasına ne gibi özellikler vaat ediyorlar inceleyelim.
10.01.2015 tarihli yazı 20150 kez okunmuştur.
Arduino
Arduino ya maker dünyasının gözbebeği dersek herhâlde yanlış bir tespitte bulunmuş olmayız. Arduino birçok farklı modeli olan single-board(bütün üyeleri tek bir kart üzerinde olan sistemler için kullanılan tabir) açık kaynak kodlu bir mikro denetleyici platformu. Peki, Arduino niye bu kadar popüler? Arduino’yu popüler yapan en büyük özelliği kullanım kolaylığı olsa gerek. Kartınızı USB kablosuyla bilgisayara bağladığınız anda sadece birkaç saatte öğrendiğiniz programlama bilgisiyle kişisel projelerinizi geliştirmeye başlayabilirsiniz. Bunu sağlayan özelliği kullanımı ve anlaşılması kolay olan kendine özgü Arduino programlama dili. Her ne kadar yapı olarak Java ve C++ a çok benzese de Arduino dili programlamaya yeni başlayanlar için büyük bir kolaylık sağlıyor. Arduino’yu yaygın ve ünlü yapan bir diğer özelliği ise her amaca uygun farklı büyüklük ve özelliklerde modelleri olması ve birçok farklı firmanın ürünlerini Arduino’yla uyumlu olarak üretmesi. Artık her alınan kartın çok farklı amaçlar için olsa bile Arduino’yla karşılaştırılması bize Arduino’nun kart dünyasında tartışılmaz bir yere ulaştığını gösteriyor.
Arduino hakkında daha fazla bilgi için Arduino resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz veya Messimo Benzi’nin Arduino hakkındaki TED konuşmasını izleyebilirsiniz.
Arduino hakkında daha fazla bilgi için Arduino resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz veya Messimo Benzi’nin Arduino hakkındaki TED konuşmasını izleyebilirsiniz.
Raspberry Pi
Raspberry Pi kendi işletim sistemi olan bir single-board bilgisayar. Raspberry Pi’yı öne çıkaran özelliği sadece bir geliştirme kartı değil başlı başına bir bilgisayar oluşu. Raspberry Pi’ınızı bir monitöre ve klavyeye bağladığınızda Linux yüklü işletim sisteminizin kullanım için hazır olması. Raspberry Pi sizin için kolay taşınır ve ucuz bir bilgisayar alternatifi. Hatta sırf bu yüzden hackerlar tarafından da tercih edildiğini söyleyebiliriz. Akıllı TV, oyun konsolları ve birçok elektronik aletin geliştirilmesinde Raspberry Pi önemli bir kullanım alanına sahip. Birçok farklı işletim sistemine uyumlu olması da Raspberry Pi’yı öne çıkaran bir diğer özelliği. Raspberry Pi’ınızı Arduino’ya bağladığınızda ise hem açık kaynak kodlu geliştirme kartınızı yine açık kaynak kodlu bilgisayarınız üzerinde kontrol etme imkânına sahip oluyorsunuz.
Raspberry Pi hakkında daha fazla bilgi için Raspberry Pi resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Raspberry Pi hakkında daha fazla bilgi için Raspberry Pi resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Beagle Bone
Raspberry Pi’i anlatırken Raspberry Pi’i Arduino’yla beraber kullanmaktan bahsetmiştik işte Beagle Bone bu işi tek kartla yapmanızı sağlıyor. ARM tabanlı işlemciye ve Linux işletim sistemine sahip olan Beagle Bone da single-board bilgisayarlar listesinde. Beagle Bone’u Linux tabanlı birçok farklı işletim sistemiyle kullanabiliyorsunuz. Ayrıca üzerindeki çok sayıdaki pinleri sayesinde size ek bir kart olmadan her türlü projenizi yapma imkânı sağlıyor. Programlama ortamının web üzerinde olması ve size birçok farklı yoldan pinlerine direk ulaşma imkânı vermesi Beagle Bone ‘u farklı kılan diğer özellikleri. Beagle Bone’un Beagle Bone, Beagle Bone Black ve Beagle Board gibi çeşitleri bulunuyor.
Beagle Bone hakkında daha fazla bilgi için Beagle Bone resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz veya Beagle Bone Black hakkında hazırlanmış videoyu izleyebilirsiniz.
Beagle Bone hakkında daha fazla bilgi için Beagle Bone resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz veya Beagle Bone Black hakkında hazırlanmış videoyu izleyebilirsiniz.
ARM mbed
ARM mbed ARM işlemci tabanlı bir mikro işlemci kartı. ARM mühendisleri tarafından geliştirilen kart daha üst seviye makerlara ve mühendislere hitap ediyor. ARM mbed’in en büyük özellikleri C++ ile kolaylık programlanabilmesi ve tıpkı Beagle Bone gibi geliştirme ortamının web üzerinde olması. ARM mbed akıllı cihazlar ve sistemler geliştirmek isteyenler için ileri seviye bir alternatif durumunda.
ARM mbed hakkında daha fazla bilgi için ARM mbed resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz.
ARM mbed hakkında daha fazla bilgi için ARM mbed resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Spark Core
Spark Core’u yukarıda anlattıklarımızda farklı kılan özelliği dâhili Wifi ile gelmesi. Zaten kartı tanımlarken Wifi geliştirme kartı olarak tanımlamamız en doğru tanım olur. Spark birbiriyle iletişim halinde sistemler geliştirmek isteyenler için mikro denetleyici platformuyla wifi modülünü bir araya getirmiş durumda. Birçok farklı programlama ortamıyla uyumlu olması ise Spark’ı farklı kılan bir diğer özelliği. Henüz yeni bir kart olmasına rağmen Spark’ın makerlar için önemli özellikler sunduğunu söyleyebiliriz.
Spark Core hakkında daha fazla bilgi için Spark resmi sitesini ziyaret edeblirsiniz.
Spark Core hakkında daha fazla bilgi için Spark resmi sitesini ziyaret edeblirsiniz.
pcDuino adından da anlaşılabileceği üzere sıngle board computer la Arduino'nun tamamen birleşmiş hali. Bilgisayar kısmı ve işletim sistemi açısından Raspberry Pi benzeri özellikler gösterse de pcDuino'nun en önemli özelliklerinden biri pinlerinin Arudino UNO ile aynı dizilimde olması. Bu sayede mevcut olan Arduino shieldlarınızı ekstra bir breakout kartı olmadan pcDuino ile beraber kullanabilirsiniz. Dahili Wi-Fi modülü ise pcDuino'nun öne çıkan bir diğer özelliği. Bunların dışında geniş bağlantı seçenekleri sunan pcDuino'nun önemli bir kullanıcı kitlesine ulaşması çok fazla zaman alacak gibi gözükmüyor.
DigiSpark
DigiSpark'a Arduino'nun minyatür versiyonu demek yerinde olacaktır. Direk USB'ye takılabilen DigiSpark hem küçük hem de ucuz bir mikrodenetleyici alternatif. Küçük projelerinzde birden çok Arduino'ya ihtiyaç duyduğunuzda kullanabileceğiniz DgiSpark'ın 6 pinli modelinin yanısıra 14 pinli DigiSpark Pro modeli de bulunuyor. Her ne kadar DigiSpark'tan Arduino kadar performans beklemek yanlış olsa da DigiSpark'ın birçok alanda işleri kolaylaştıraccağı kesin.
DigiSpark hakkında daha fazla bilgi için üretici firma olan DigiStump'ın resmi sitesini ziyret edebilirsiniz.
ve diğerleri...
Evet, buraya kadar saydıklarım sadece son iki gün içinde benim çevremde kullanıldığını gördüğüm geliştirme kartları. Bunların dışında Intel Galileo gibi Arduino uyumlu başka şirketlerin geliştirme kartlarını, Banana Pi gibi buradaki kartların alternatiflerini, Blend Micro gibi dâhili Bluetooth’a sahip kartları ve çok daha fazlasını bulabilirsiniz. Kullanım kolaylığı geliştirme kartlarını ön plana çıkartırken, fiyat ve uyumluluk geliştiriciler için önemli tercih sebebi oluyor. Sizin favoriniz hangisi?
Detaylı teknik özelliklerin karşılaştırması için Wikipedia tarafından hazırlanan tabloya göz atabilirsiniz.
►İlginizi Çekebilir: Kartını Seç Tarafını Belli Et
Kaynaklar:
►arduino.cc
►raspberrypi.org
►beagleboard.org
►mbed.org
►spark.io
►pcduino.com
►digistunp.com
►blog.atmel.com
►wikipedia.oorg
►kickstarter.com
►arduino.cc
►raspberrypi.org
►beagleboard.org
►mbed.org
►spark.io
►pcduino.com
►digistunp.com
►blog.atmel.com
►wikipedia.oorg
►kickstarter.com
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
ANKET