Layout Türleri |
Android Programlama - 12
Mobil Android programlamada önemli konulardan bir tanesi de layout türleridir. Layout genel olarak arka planda çalışmasını sağladığımız xml kodlarının spesifik etiketler içinde tutulduğu kısımlar olarak da açıklanabilir. Ayrıntılar yazımızda mevcuttur.
21.03.2015 tarihli yazı 14566 kez okunmuştur.
Mobil Android uygulamalarında yazılan kod kadar kullanılan bileşenlerin de belirli bir disiplin ve düzende olması önemlidir. Android programlamada kullanılan bileşenlerin belirli bir disiplinde ve düzende olmasını sağlayan yapıya Layout denilmektedir. Java programlamada eğer GUI kullandıysanız Layout konusu çok yabancı gelmeyecektir. Örnek olarak Android programlamada kullanılan buton, textview ya da edittextlerin belirli bir düzende olmasını istiyorsak buna en uygun Layout türünü kullanmak gerekmektedir.
Genel olarak kullanılan 4 çeşit Layout vardır. Bunlar LinearLayout, RelativeLayout, FrameLayout ve TableLayout olarak kullanılmaktadır.
Genel olarak kullanılan 4 çeşit Layout vardır. Bunlar LinearLayout, RelativeLayout, FrameLayout ve TableLayout olarak kullanılmaktadır.
RelativeLayout
İlk olarak boş bir proje oluşturulması gerekmektedir. Proje oluşturulurken oluşan activity_main.xml dosyasının Layout'u otomatik olarak RelativeLayout olarak gelmektedir. Eğer uygulamalarda RelativeLayout kullanırsak bileşenleri istediğimiz yere sürükleyebiliriz ve birbiriyle bağlayabiliriz. Örnek olarak iki buton sürüklenip alt alta bırakılmış olsun. Alttaki butonu üste bağlarsak ya da ilişkilendirmiş olursak eğer üstteki buton nereye sürüklenirse alttaki buton da üstteki butonla sürüklenmiş olur. RelativeLayout türüne ait görsel şekil aşağıdaki gibidir.
Yukarıdaki şekilde de görüldüğü üzere rasgele bileşenler sürüklenip bırakılmıştır.
LinearLayout
LinearLayout türünde kullanılan bileşenler doğrusal olarak dizilmektedir. 2 çeşit LinearLayout kullanımı vardır. Bunlardan birisi Vertical LinearLayout, diğeri ise Horizontal LinearLayout türüdür. Bu iki çeşit aslında aynı mantıkta çalışmaktadır. Fakat uygulamada vertical kullanılıyorsa bileşenler alt alta, horizontal kullanılıyorsa bileşenler yan yana dizilmektedir. Aşağıdaki şekilde vertical olarak ayarlanmış bir layout vardır.
Yukarıdaki şekilde alt alta TextView, EditText, RatingBar, SeekBar ve ProgressBar eklenmiştir. Alt alta olmasını vertical LinearLayout sağlamıştır.
Aşağıdaki görselde de horizontal olarak ayarlanmış bir LinearLayout vardır.
Aşağıdaki görselde de horizontal olarak ayarlanmış bir LinearLayout vardır.
Yukarıdaki şekilde de bileşenler yan yana sıralanmıştır. Bu dizilme şeklini de horizontal olarak ayarlanan LinearLayout sağlamıştır.
FrameLayout
FrameLayout türünde bileşenler üst üste bindirilerek kullanılır. Örneğin uygulamada aynı boyutta iki adet buton kullanılmış olsun. Uygulama gereği birinci buton tıklanırken ikinci buton gözükmesin ve ikinci buton tıklanırken birinci buton gözükmesin istiyorsanız Layout olarak FrameLayout kullanmalısınız. FrameLayout kullanımının görsel şekli aşağıdki gibidir.
Eğer mobil "Gmail" gibi bir menü arayüz tasarımı yapılacaksa uygulamada kullanılan Navigation Drawer'da Layout olarak FrameLayout kullanılmalıdır. Çünkü menü açıldığında ana ekran arka planda kalacaktır.
TableLayout
Son olarak TableLayout kısmında kullanılacak bileşenler adında da anlaşıldığı üzere tablo şeklinde tutulmaktadır. Diğer Layout türlerinden farklı olarak bu Layout türü kullanıldığında XML kodlarında TableRow eklenmektedir. XML dosyasının Layout türünü TableLayout olarak ayarladıktan sonra TableRow eklenecektir. Row satır anlamında gelmektedir. Aşağıdaki görselde 3 adet TableRow eklenmiş ve içerisine bileşenler sürüklenip bırakılmıştır.
Yukarıdaki şekilde TableRow içerisine buton, edittext ve textview bileşenleri atılmıştır. Düzen olarak ise bir tablo şeklinde tutulmaktadır.
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
ANKET