elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Akıllı Evler Ve Güvenlik Riskleri

Günümüzde akıllı sistemler dört bir yanımızı sarmış durumda. İnternet tabanlı cihazlar her geçen gün evlerimize daha çok yerleşiyor. Fakat bu durum rahatlıklarıyla beraber güvenlik açıklıklarını da beraber getiriyor. Detayları yazımızda mevcuttur.



A- A+
26.03.2015 tarihli yazı 11623 kez okunmuştur.
Akıllı evler ile ilgili günümüzde pek çok kaynak ve bilgiler internet ortamında mevcuttur. Eskiden Jetgiller gibi bir çok çizgi filmlerde akıllı sistemler kullanılırdı. Teknoloji dolu akıllı evler, Jetgillerin robot hizmetçisi Rosie'den bu yana birçok gelişme katetti. Tabi Jetgiller, Rosie'nin kendilerine ihanet etmesi gibi bir durumu hiç göz önünde bulundurmamışlardı.

Bugünün akıllı evlerinde yaşanabilecek aksilikler Simpson'ların  "Treehouse of Horror XII" lerinde olduğu kadar büyük ve can sıkıcı değiller. Bu durum evinin ısıtmasından soğutmasına, ışıklandırmalarından müzik ve ses sitemlerine kadar akıllı cihazlarla döşeyen bir  Alman bilgisayar bilimleri profesörüne sorulmuştu. Profesör evindeki cihazların donup komutlarına karşılık alamadığı zamana kadar bu durumun eğlenceli olduğu düşüncesindeymiş. 

 


 
►İlginizi Çekebilir : Bilgi Güvenliği Nedir? | 1. Bölüm 

  
Hain ve isyankar bir korsan olan HAL suçlu muydu acaba? Bu sorunun cevabı hep merak konusu olmuştur. HAL hizmetine sürekli ve aşırı derecede istek göndererek ağı yıkmıştı ve bu hizmeti veren merkezin dikkatini çekmeye çalışmıştı. Profesör ağdaki sorunla alakalı bir çözüm yolu biliyordu. Ama bu durum beş yıl içinde 12 milyar dolarlık iş yatırımı beklenen akıllı ev teknolojisi için yeterli olup olmayacağı tartışma konusuydu. 

Yukarıda verilen örneklerden de anlaşılacağı gibi akıllı evlerdeki problemi çözmek her zaman evinizdeki bir ampulü değiştirmek kadar kolay değildir. Piyasaya ve hayatımıza her geçen gün milyonlarca internet bağlantılı cihazlar girmektedir. Bunlardan bir çoğu kişisel bilgisayarlar ya da tabletler kadar korunaklı değildir. Daniel Buentello'nun Black Hat teknik oturumunda da dediği gibi günümüz teknolojisinde evimizin termostatları üzerinde uzaktan kumanda kontrolü yapmak artık sadece 15 saniye alıyor. Bu durum daha rahat ya da şık değil. Sadece daha az güvenli ve her geçen gün kanepenin üzerinde biraz daha tembelleşmeye neden oluyor.

 


 
►İlginizi Çekebilir :  Akıllı Yüzük | Smart Ring 

  
Herhangi birisinin akıllı ev termostatınıza sızmasını zararsız olarak nitelendirilebilirsiniz ama evinizi kontrol altına alan sizinle eğlenmek isteyen ve canınızı sıkmak isteyen birileri olabilir. Home Invasion v2.0 isimli başka bir Black Hat oturumunda Daniel Crowley, bir bilgisayar korsanının evin ön kapı kilidinin nasıl kolaylıkla açılacağından bahsetmişti. 

Tüm gelişen akıllı ev teknolojisi ile birlikte siber suçun sınırları da genişlemektedir. Tanıtılmış güvenlik kartları sadece buzdolapları ve bilgisayarlar için geçerli olabilir. Kapılar, ısıtma sistemleri ya da kredi kartı bilgileriniz için geçerli olmayabilir. Bu sebepten dolayı akıllı evlerde yaşanılsa bile her an tehlikede olunabilir. Çünkü teknoloji ne kadar hayatımıza girerse o derece de tehlikedeyiz demektir.

 


  
►İlginizi Çekebilir : Binalarda Aydınlatma Otomasyon Sisteminin Önemi 

 
Ev otomasyon merkezleri için yapılan son testte Symantec saldırganların güvenlik merkezlerine ve bu merkeze bağlı cihazlara erişim sağlanması konusunda birden fazla güvenlik açığı buldu ve siber suçluların kendi evlerinde kontrolü geri kazanmak için fidye yoluna başvurduğunu hatta akıllı evlerinde televizyon ve ısıtıcı kontrollerini ellerine geri almak için yüklü miktarda ödemeler yapmaya zorladıklarını belirtti. 
 


 
►İlginizi Çekebilir : Akıllı Kapı Sistemleri  

  
Güvenlik araştırma analisti Colby Moore bir çok cihazda güvenlik standartlarındaki eksikliklerden yakınıyor. Colby Moore yakınırken "Şu anda akıllı evlerdeki güvenlik standartları, doksanlardaki güvenlik standartlarıyla aynı durumda. Cihazları izlemek ve kontrol altına almak konusunda ciddi derecede güvenlik zaafiyetleri var." cümlelerini kullanmaktadır. 

Uzaktan kumandalarda olan saplantılarımız riskleri de beraberinde getiriyor. Bu duruma dikkat etmek gerekiyor. Akıllı evlerin cazibesine kendinizi kaptırmadan önce huzurumuzun kaçmaması için kendimize "Ne gibi risklerle ve tersliklerle karşılaşabilirim?" sorusunu sormamız gerekiyor.

Kaynak : 




►Infoworld

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar