LED’ler Hakkında Bilmediğimiz 8 Önemli Nokta!
Günümüzde kullanımı hızla yaygınlaşan, parlaklıkları, güçleri ve netlikleri ile göz alıcı LED'ler, bizlere sağladığı sayısız faydayla da göz kamaştırıyor. Yazımızın devamında LED lambalarının niteliklerini, yakın gelecekteki konumunu ve daha fazlasını bulabilirsiniz.
29.11.2013 tarihli yazı 19645 kez okunmuştur.
1. LED (Light-Emitting Diode) ya da “Işık yayan diyot” olarak bildiğimiz bu yapı bir tür katı hal aydınlatıcıdır. Yani, yarıiletken kullanarak elektrik enerjisini ışığa dönüştüren diyot temelli bir elektronik devre elamanıdır. LED'in temel yapısı bu şekildedir. Günümüzün LED lambaları enerji verimliliği açısından klasik lambalara kıyasla 6-7 kat daha fazla kullanışlı olabilmektedirler.
► İlginizi Çekebilir : Sokak Aydınlatmasında LED Teknolojisi
2. İyi nitelikli bir LED (Power LED) lambası 25.000 saat gibi çok uzun ömürlü olabilmektedir. Yani elimizdeki bir LED lambasını sürekli olarak 7 gün 24 saat gerilim kaynağına bağlı tutarsak, yani çalışır vaziyette bırakırsak, bu LED bizi yaklaşık 3 yıl aydınlatabilir. Bu durum LED lambasının, klasik bir lambaya kıyasla yaklaşık 25 kat daha uzun ömürlü bir lamba olduğunu da göstermektedir.
3. Bilindiği üzere klasik lambalarda ışığı oluşturmak için harcanan enerji, toplam ihtiyaç duyulan enerjinin yaklaşık onda bir kadardır. Buna neden olan etmen ise lambaya aktarılan enerjinin %90’ının ışığa dönüşmeden önce ısıya dönüşmesi. Yani lambaya ulaşan elektrik enerjinin yalnızca %10'u ışık üretimini sağlıyor. Geriye kalan %90'lık kısım bir nevi boşa akıtılmış oluyor. Bu durum klasik lambalardaki en temel verim düşüklülüğü sorunudur. LED lambalarda ise bu kaybın az olması sayesinde enerji verimi oldukça yüksektir.
► İlginizi Çekebilir : LED'li Halı Dokuma Teknolojisi
4. Hayatımızın bir çok alanında LED’leri kullanmaktayız. Öyle ki trafik lambalarından, araçların fren lambalarından tutalım televizyonlara ve telefonlara kadar hayatımızın bir vazgeçilmezi haline geldi. Bu kadar fazla tercih edilmesinde ve yaygın kullanılmasında tabi ki kendi karakteristik fonksiyonları rol almaktadır. Küçültülmüş bir boyutta olması, kırılmalara dayanıklı olması ve ayrıca bakımın da kolay olması LED’in piyasada canlı kalmasını sağlayan başlıca fonksiyonel özellikleridir.
5. Son zamanlarda enerji alanında çalışanlar tarafından yapılan bir araştırmaya göre; LED lambaların çevresel etkisinin klasik lambalara kıyasla daha az. Bunun da başlıca nedenlerinden biri LED’lerin cıva içermemesidir. LED lambalar aynı zamanda kompakt floresan ampul (CFL) diye nitelendirilen ama yaygın kullanılan adının tasarruflu ampuller olduğu ampul çeşidine kıyasla da daha az çevresel etkiye sahiptir. Bunlar da göstermektedir ki LED teknolojisi önümüzdeki birkaç yıl içerisinde istikrarlı bir şekilde hem gelişecek hem de aydınlatma sistemlerinin olmazsa olmaz yapısı halini alacaktır.
6. Çeşitli enerji kuruluşları tarafından LED geliştirici proje sahiplerine sağlanan finansmanlar sayesinde 2000’li yılların başından bu yana tam olarak 58 patentli LED geliştirilmiştir. Bu geliştirilen patentli projeler ile birlikte LED’lerden daha fazla ışık çekilebilmesi, bazı teknik engellerin çözümlenebilmesi ve bu materyallere yeni kullanım yöntemleri geliştirilebilmesi sağlanmıştır. Çok kısa bir süre sonra da 5 yeni proje ile birlikte çok düşük maliyete LED lambalar oluşturulabilecek.
7. İlk görünür spektrum LED, 1962 yılında Nick Holonyak, Jr. tarafından icat edilmiştir. Dünyanın en büyük ikinci şirketi olan General Electric (GE)’ de bilim adamı danışmanlığı yapan Nick Holonyak, Jr.’ e bu buluşundan sonra “Işık yayan diyotun babası” denmiştir. 1962 senesinden günümüze LED teknolojisi durmaksızın geliştirildi ve de üretim maliyetleri olağanüstü düzeyde aşağı çekildi. 2011-2012 yılları arasında küresel LED firmaları %22’lik bir çoğalma gösterdi. Bununla birlikte 60-wattlık bir LED lambanın maliyeti yaklaşık %40 civarında düştü. Tahmin edilen şu ki; 2030 yılına gelindiğinde LED lambalar piyasadaki tüm lambaların %75’ini oluşturacak.
8. Amerika Birleşik Devletleri’nde 2012 yılında yaklaşık 49 milyon LED yerleştirilmiştir. Yıllık enerji maliyetinde, yaklaşık 675 milyon dolar tasarruf edilmektedir bu yerleştirilmiş LED’ler sayesinde.
Kaynak :
► energy.gov
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
ANKET