LQR
(Linear Quadratic Regulator) Nedir?
Lineer kuadratik regulator(LQR), mühendislik uygulamalarında kullanılan optimal kontrol yöntemlerinden biridir. PID kontrol yönteminden farklı olarak MIMO (Çok Girişli-Çok Çıkışlı) sistemler için kullanılabilen bu kontrol yöntemini inceleyeceğiz. Detaylar yazımızda.
21.10.2021 tarihli yazı 7993 kez okunmuştur.
Klasik optimal kontrol problemlerinden biri olan LQR, x ̇= Ax ̇+ Bu şeklinde tanımlı doğrusal, zamandan bağımsız dinamik bir sistemimiz olsun. Bu sebepten K kazanç matrisini belirlemek daha doğrusu K kazanç matrisini belirleyen uygun Q ve R ağırlık matrislerini hesaplamak kontrol açısından son derece önem arz etmektedir. Literatürde özellikle K kazanç matrisinin nümerik optimizasyon yöntemleriyle belirlendiği bir çok çalışma bulunmaktadır.
Standart LQR problemlerinde performans (y ̇=Cx ̇+Du) gibi bir çıktı cinsinden de tanımlanabilir. Bu durumda performans kriteri çıktının enerjisi olmaktadır.
Problemin çözümü cebirsel bir riccati denkleminin çözümüne eşdeğerdir. Sonuçta bulunan optimal regulator, statik durum geri beslemesinden ibarettir.
Optimum kontrol teorisi, dinamik bir sistemin minimum maliyetle çalıştırılmasıyla ilgilidir. Sistem dinamiğinin bir dizi lineer diferansiyel denklemle tanımlandığı ve maliyetin ikinci dereceden bir fonksiyonla tanımlandığı duruma LQ problemi denir. Teorideki ana sonuçlardan biri, çözümün denklemleri aşağıda verilen bir geri besleme denetleyicisi olan lineer-quadratik regulator (LQR) tarafından sağlanmasıdır. LQR, LQG (doğrusal-kuadratik-Gauss) probleminin çözümünün önemli bir parçasıdır . LQR probleminin kendisi gibi, LQG problemi de kontrol teorisindeki en temel problemlerden biridir.
Bir makineyi veya işlemi yöneten bir denetleyicinin ayarları, bir insan tarafından sağlanan ağırlıklandırma faktörleriyle bir maliyet fonksiyonunu en aza indiren matematiksel bir algoritma kullanılarak bulunur . Maliyet fonksiyonu genellikle yükseklik veya proses sıcaklığı gibi temel ölçümlerin istenen değerlerden sapmalarının toplamı olarak tanımlanabilir. Algoritma böylece istenmeyen sapmaları en aza indiren kontrolör ayarlarını bulur. Kontrol eyleminin büyüklüğü de maliyet fonksiyonuna dahil edilir.Aşağıdaki çıktıda LQR kontrolcüsünün geleneksel PI kontrolsücüsüne göre avantajı acıkça görülmektedir.
LQR algoritması, kontrolörü optimize etmek için kontrol mühendisi tarafından yapılan iş miktarını azaltır. Ancak mühendisin yine de maliyet fonksiyonu parametrelerini belirlemesi ve sonuçları belirtilen tasarım hedefleriyle karşılaştırması gerekmektedir. Bu genellikle, kontrolcünün yapısının, mühendisin simülasyon yoluyla üretilen "optimal" kontrolcüleri incelediği ve ardından tasarım hedefleriyle daha tutarlı bir kontrolcü üretmek için parametreleri yeniden ayarladığı anlamına gelmektedir.
LQR algoritması, uygun bir geri bildirim denetleyicisi bulmanın otomatik bir yoludur . Bu nedenle, kontrol mühendislerinin, kontrolcü parametreleri ile kontrolcü davranışı arasında daha net bir ilişkinin olduğu görülmektedir. Doğru ağırlık faktörlerini bulmadaki zorluk, LQR tabanlı kontrolcü sentezinin uygulanmasını sınırlayan etmenlerden birkaçıdır.
LQR Teorisi ve Nümerik Analizi
Yukarıda verilen eşitilikler sayesinde çok girişli ve çok çıkışlı bir sistem tasarımının kotrolü LQR kontrolcüsü kullanılarak en az maliyet ile hesaplanabilmektedir.
►Matematiksel Kontrol Teorisi: Deterministik Sonlu Boyutlu Sistemler (Kitap)
►Lineer Optimal Kontrol Sistemleri, Dinamik Ekonomik Sistemlerin Analizi ve Kontrolü (Kitap)
►LQR Algoritmasi ile Kuadrokopter Kontrolü Yüksek Lisans Tezi
►Lineer Optimal Kontrol Sistemleri, Dinamik Ekonomik Sistemlerin Analizi ve Kontrolü (Kitap)
►LQR Algoritmasi ile Kuadrokopter Kontrolü Yüksek Lisans Tezi
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
ANKET