elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Makineler Arası İletişim
(M2M) Nedir?

Günlük hayatımızın her safhasında makineler arası iletişim ile karşılaşıyoruz. Bir bankadan para çekerken ATM`nin bankanın sunucusundan yetki istemesi buna örnektir. Ya da bir tedarik zinciri yazılımına stok seviyelerini aktaran yazılım yine makinler arası iletişim örneğidir. Peki bu makineler arası iletişim bir başka deyişle M2M nedir? Kablolu ve kablosuz M2M iletişim teknikleri nelerdir? Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
31.05.2021 tarihli yazı 6454 kez okunmuştur.
Makinelerin birçoğu, veri toplama ve işleme yeteneklerine sahiptir. Bunların amacı verilen görevleri yerine getirebilmesidir. Gün geçtikçe de veri üretme kapasiteleri dudak uçuklatacak derecede artmıştır. Çok daha verimli bir sonuca ulaşmak için, makineler arası veri paylaşımı gerçekleştirilmektedir. Bu işlem sayesinde makineler daha akıllı hale gelmektedir. Böylece daha bilinçli kararlar alma yetisine sahip olmaktadırlar.
 


  ► İlginizi çekebilir: İstemci-Sunucu İletişimi Nedir?
 
Peki makineden makineye iletişim nasıl gerçekleştirmektedir? Bu iletişim şekline göre iki cihaz arasındaki sıfır insan müdahalesi ile bilgi aktarımı gerçekleştirmektedir. Ayrıca herhangi bir ara yazılıma da ihtiyaç duyulmamaktadır. Ancak yine de bazı istisnai durumlarda, az da olsa sunuculara ihtiyaç duyulmaktadır. Yine aynı şekilde veri aktarımı sırasında, bir miktar insan müdahalesi de gerçekleşebilmektedir. Temel olarak bir M2M sisteminde; sensörler, kablosuz ağ veya hücresel iletişim bağlantısı, internete bağlı bilgisayar ana bileşenleri oluşturmaktadır. Ayrıca veri işleme için sistem yazılımı da M2M ana bileşenlerindendir.

Kullanımı oldukça yararlı M2M`lere hemen hemen her yerde rastlamak mümkün. Örneğin; M2M iletişime sahip olan çamaşır makinesi, kurutucu gibi cihazlarla kullanıcılara sms ya da başka yollarla bilgi mesajı gitmektedir. Bu bilgi mesajı verdiğimiz örnek için yıkama/kurutma döngüsünün bitiminde atılmaktadır. Yine aynı şekilde akıllı telefon ile bağlantısı kurulmuş bir M2M iletişimli cihaz uzaktan yönetilebilmektedir. Bu sayede eve gelmeden önce ısıtma/soğutma sistemleri ile haberleşilip ideal sıcaklık ayarlanabilmektedir. Bütün bunlara ek olarak akıllı buzdolabındaki kullanımında içinde neler olduğunu analiz edebilmektedir. Bununla da kalmayıp kullanıcıya özel bir alışveriş listesi oluşturabilmektedir. Ve hatta ürünlerin taze olarak tüketilebilmesine de doğru zamanda bir liste oluşturarak yardımcı olmaktadır. Bu bahsedilen örnekler nedeniyle M2M, genel bir kullanıcının ihtiyaçlarına yönelik gibi görünse de aslında endüstriyel olarak da geniş bir kullanıma sahiptir.

 
 

Kablolu İletişim

M2M, kablolu ve kablosuz iletişim olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Kablolu iletişimde fiber optik, EtherCat veya koaksiyel kablolardan yardım alınmaktadır. Yerel alan ağı yanı LAN ağındaki cihazlar arasındaki iletişim de kablolu M2M iletişime örnektir. Ancak kablolu ağların kullanımı günümüzde gittikçe nadir konuma gelmiştir. Ama yine de kablosuz ağa yükseltilmesi için çok eski olan sistemlerde kullanımına rastlanmaktadır. Buna ek olarak kablosuz sinyallerin girişime açık olduğu sistemlerde de kablolu sistem tercih edilmektedir.

Kablosuz İletişim

Kablosuz iletişim ise nesnelerin interneti ve loT olarak adlandırılan sistemde kullanımı ile karşımıza çıkmaktadır. Bu iletişim şekli radyo dalgalarından 5G teknolojisine karşı her alanda karşımıza çıkmaktadır. Radyo frekansı belirleme ile radyo frekansı kullanarak durağan ya da hareket halindeki nesneleri veya canlıları tanımlamada kullanılan bir sistemdir. Radyo dalgası frekansı üzerinden iletişimi gerçekleştirilir. Böylece veri aktarımı sağlanmış olmaktadır.



NFC ise yine bir başka kablosuz M2M iletişim örneğidir. Kısa menzilli veri aktarımı için kullanılan bu sistem kontrol ve ödeme yapılan makinelerde sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Kısa menzil içinde telefonlar arası bilgi aktarımından tutun da temassız kredi kartlarına göre birçok alanda NFC`ye rastlamak mümkündür. WiFi, bugün internet kullanıcısı herkesin bildiği, evlerde, ofislerde kullanılan bir başka kablosuz M2M örneği. WiFi teknolojilerinde, bant genişliğini arttırma konusunda ilerleme yaşanmıştır. Ayrıca iletişim gecikmesini azaltan versiyonları da mevcuttur.

Hücresel ağlar da kablosuz M2M`nin kullanım alanlarından birini oluşturuyor. İlk zamanlarında kablosuz kredi kartı okuyucuları iletişim için GSM veya 2G teknolojisi kullanmaktaydı. Zamanla bunlarının yerini 3G ve 4G teknolojileri aldı. Günümüzde ise 5G teknolojisi ile endüstriyel ortamda uygulanmasıyla beraber adeta bir sanayi devrimi gerçekleşmektedir.


Kaynak:

► control.com
► smart-it.io
► internetofthingsagenda.techtarget.com
 

Yağmur Tarım Yağmur Tarım Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar