MATLAB Alternatifi Programlar |
1. Bölüm
Birçok projeyi gerçekleştirmek ve hesaplamalar yapmak için MATLAB kullanıyoruz. Peki MATLAB harici programlarda kullanabilir miyiz? Bu yazımızda seçtiğimiz tamamen ücretsiz ve açık kaynak olan programları inceleyebilirsiniz...
15.01.2015 tarihli yazı 20502 kez okunmuştur.
MATLAB çok popüler ve yaygın olarak bilim adamları, araştırmacılar ve eğitmenler tarafından kullanılmaktadır. Fakat akademik ve öğrenci kullanımı için oldukça pahalı olduğundan ücretsiz alternatiflere yönelmek zorunda kalıyoruz. Bu yazımızda MATLAB ile oldukça uyumlu ve benzeri özelliklerin çoğunu sağlayan bazı ücretsiz ve açık kaynak alternatifleri keşfedebilirsiniz.
► GNU Octave
Öncelikli olarak sayısal hesaplamalar için tasarlanmış yüksek seviyeli bir dildir. Octave, ücretsiz bir yazılımdır. Ticari karşılığı olan MATLAB ile çoğunlukla uyumlu bir dil kullanır. Doğrusal ve doğrusal olmayan matematiksel problemleri sayısal olarak çözmeye ve başka sayısal deneyler yapmaya elverişli bir komut satırı arayüzü sunmaktadır. Komut ekranı ve göresel arayüzleri destekler. Batch-uyumlu bir dil olarak da kullanılabilir. GNU Octave, GNU Projesi kapsamında olup 1988 yılından beri geliştirilmektedir.
Özellikler
►Octave, doğrusal olmayan denklemlerin köklerini bulmak, sıradan fonksiyonların integralini almak, polinom işlemleri yapmak ve sıradan diferansiyel ve diferansiyel-cebirsel denklemlerin integralini almak için kapsamlı araçlara sahiptir. Octave, kendi dilinde yazılmış kullanıcı tanımlı işlevler sayesinde ya da C++, C, Fortran ya da başka dillerde yazılmış dinamik olarak yüklenen modüller kullanılarak kolayca genişletilebilir ve özelleştirilebilir.
►İlginizi Çekebilir: Dennis Ritchie | C Dili Yaratıcısı
►GNU Octave aynı zamanda yeniden dağıtımı serbest olan bir yazılımdır. Özgür Yazılım Vakfı tarafından yayınlandığı üzere GNU Genel Kamu Lisansı şartlarına uygun olarak yeniden dağıtımını yapabilir veya değiştirilebilirsiniz.
►Octave John W. Eaton ve başka pek çok kişi tarafından yazılmıştır. Octave özgür bir yazılım olduğu için ek fonksiyonlar yazarak ve ekleyerek ya da yaşadığınız problemleri paylaşarak onu daha da kullanışlı hale getirmeye katkıda bulunabilirsiniz.
►R (programlama dili)
İstatistiksel hesaplama ve grafikleri için bilgisayar programı olup aynı zamanda programlama dilidir. Yeni Zelanda Auckland Üniversitesinden Ross Ihaka ve Robert Gentleman tarafından ortaya çıkarılan R hâlihazırda R Geliştirme Çekirdek Ekibi tarafından geliştirilmekte. S programlama dilinin açık kaynak kodlu versiyonu olan R bundan dolayı bazen GNU S olarak da anılmaktadır.
►İlginizi Çekebilir: R Programlama
İstatistiki yazılım geliştirme için istatistikçiler arasında de fakto standart haline gelen R istatistiki yazılım geliştirme ve veri analizi alanında kullanılmaktadır.
GNU projesinin bir parçası olan R’nin kaynak kodları GNU Genel Kamu Lisansı altında olup değişik işletim sistemleri için sürümleri mevcuttur. R komut satırı arayüzü kullanıyor olsa da değişik grafik kullanıcı arayüzleride bulunmaktadır.
Özellikler
► R, çok geniş istatistiki (doğrusal ve doğrusal olmayan modelleme, klasik istatistik testleri, zaman serileri analizi, sınıflandırma, kümeleme ve diğer) ve grafik çizim teknikleri sunmaktadır. R de S gibi tam anlamıyla programlama dili olarak tasarlanmış olup kullanıcıya yeni fonksiyonlar tanımlayarak ilave özellikler geliştirme imkanı sunmaktadır. Bazı önemli farklılıklar olmasına rağmen S için yazılan kodlar aynen R de de çalışır. R sisteminin büyük çoğunluğu aynı dille yazıldığından kullanıcının yapılan algoritmik seçimleri takip etmesi kolaylaşmaktadır. Yoğun hesaplamalar gerektiren görevler için C,C++ ve Fortran kodu çalışma zamanında bağlanıp çalıştırılabilmektedir. İleri seviye kullanıcılar R nesnelerinin manipülasyonu için C kodu yazabilirler.
►R, kullanıcıların eklediği özel fonksiyonlar veya çok özel araştırma alanlarına ait paketlerle oldukça geliştirilebilirdir. S dilinin mirasından dolayı R diğer birçok istatistiki hesaplama dilinden daha kuvvetli bir nesneye yönelik programlama kabiliyetine sahiptir.
► R'nin bir diğer güçlü yönü matematiksel sembolleri de içeren yayın kalitesinde grafikler çizebilen grafik imkânlarıdır. R'nin ister çevrimiçi ister baskı amaçlı kullanılabilen çok geniş içerikli LaTeX benzeri dokümantasyon imkânı vardır.
► Popüler veri madenciliği yazılım Weka’nın, veri madenciliği yeteneklerinin Weka, istatistiksel analizlerin R ile yapılmasını sağlayan arayüzü bulunmaktadır.
Yazının ikinci bölümü; MATLAB Alternatifi Programlar | 2. Bölüm
Yazının üçüncü bölümü; MATLAB Alternatifi Programlar | 3. Bölüm
Kaynak:
►GNU Octave
►R-project
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
ANKET