elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Nükleer Enerji Alanında Çığır Açacak 5 Reaktör Tasarımı

Nükleer enerji alanında yapılan 5 yeni reaktör tasarımı 2030 yılında kullanıma sunulacak. Bu reaktörler; taşınabilirlik, kullanılan yakıt cinsi, şebekeden bağımsız aktifleştirilebilme gibi özellikleriyle öne çıkmakta. Detaylar haberimizde.



A- A+
06.01.2021 tarihli yazı 9439 kez okunmuştur.
Nükleer enerjinin başka bir tür enerjiye dönüşümünü sağlayan santrallere nükleer reaktör denir. Fosil yakıtların kullanımını azaltmak amacıyla, nükleer enerji kullanımı günümüzde artış göstermektedir. Nükleer enerji kullanımı pek iyi bir geçmişe sahip olmasa da yenilenebilir enerjiye geçiş sürecinde oldukça önemli görülüyor.

Nükleer enerjide kilit role sahip nükleer reaktörlerin, birbirinden farklı özelliklerde onlarca tasarımı bulunuyor. Son olarak ABD’de yürütülen ARDP programı dahilinde 5 yeni reaktör türü üzerine bir açıklama yapıldı. Bu 5 reaktörün, 2030 yılında aktif kullanımda olması bekleniyor. Bu amaçla TerraPower ve X-Energy, 7 yıl içinde operasyonel reaktörleri planlamak ve teslim etmek için çalışmakta.

 

BWXT Nükleer Reaktörü

Taşınabilir mikro bir reaktör olan BWXT, 50 MW güç üretim kapasitesine sahip. Yüksek sıcaklıktaki gaz reaktörü, uranyum nitrür yakıt çekirdeği kullanıyor. Diğer tasarımlara ilham olması beklenen bu çalışmanın büyük ölçekli projelerde güç sağlayabileceği de düşünülüyor.


 
İlginizi Çekebilir: Nükleer Enerjinin Bilimsel Keşfi
 

eVinci Mikro Reaktör

15 MW güç üretim kapasitesine sahip bu reaktör, minimum seviyede radyasyon ortaya çıkarıyor. Reaktörün ortalama boyutu bir nakliye konteyneri civarında olup, 30 günden az sürede kurulumu gerçekleştirilebiliyor. Reaktör, bir nükleer yakıt olan TRISO ve özel olarak dizayn edilmiş bir ısı borusu kullanıyor. Ayrıca şebekeye bağlı şekilde esnek olarak çalışabiliyor. Aşağıdaki videoda eVinci'la ilgili detayla görülüyor.
 
 

Hermes İndirgenmiş Ölçekli Test Reaktörü

Hermes reaktörü yeni bir tasarımdan daha çok var olan ticari bir reaktörün küçültülmüş bir versiyonudur. Hermes reaktörü, 140 MW güç üretebiliyor ve  bu sağlamak için TRISO çakıl yataklı tasarımı kullanıyor.  Hermes reaktörü, diğer reaktörlere kıyasla daha düşük sıcaklıklarda kullanılabilmektedir.
 

Holtec SMR-160 Reaktörü

Holtec SMR-160, 160  MW üretim kapasitesi ile 5 reaktör içindeki en büyük kapasiteli rekatör olma özelliğini taşıyor. Reaktör, en kurak bölgelerde bile kullanılabiliyor. Reaktör bunu soğutmalı kondansatörleri kullanarak gerçekleştirmektedir.
İlginizi Çekebilir: Nükleer Santral Nasıl Çalışır?
 

Erimiş Tuz Reaktörü

Dünyanın ilk hızlı spektrumlu tuz reaktörü olma özelliğine sahip bu tasarım ısıyı oldukça verimli şekilde aktarıyor. Bu reaktör termal depolama veya elektrik üretiminde de kullanılabilmektedir.
Bu 5 tasarıma ve artı olarak geliştirilecek reaktör tasarımlarına büyük miktarlarda yatırım yapılması planlanıyor. İleri teknoloji reaktörlerin kullanımı, ekonominin büyümesi, çalışma alanı yaratma gibi konuların önünü açacaktır. Bunlara ek olarak endüstriyel süreçleri yürütmek konusunda yardımı olacaktır. 
 


Kaynak:
 
interestingengineering.com
energy.gov
 
Yağmur Tarım Yağmur Tarım Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.