Ofiste Enerji Verimliliğine Farklı Bir Bakış:
NuOFFİCE
Uzmanların küresel ısınmanın meydana getirdiği yıkıcı etkiyi azaltmak ve enerjiyi koruyabilmek için yaptığı çalışmalar, hayatımızda birçok alanda karşımıza çıkıyor. Bu çalışmalardan biri olan NuOffice, yapımında kullanılan sıradışı teknikler ve farklı yöntemlerle, bu alandaki büyük gelişmeleri gözler önüne seriyor. Devamı haberimizde.
14.08.2013 tarihli yazı 12227 kez okunmuştur.
Günümüzde hakkında en çok çalışma yapılan alanların başında enerji verimliliği geliyor. Bu çalışmaların en sonuncusu, Almanya’nın Münih şehrinde bulunan Schwabing ilçesinde ofislere enerji verimliliğini arttırmak için inşa edilen “NuOffice”. Geçtiğimiz günlerde Enerji ve Çevre Tasarımında Liderlik (LEEDS) platin sertifikası alan “NuOffice”, sıradan ofislere göre yüzde doksanlara varan enerji tasarrufu sağlıyor.
► İlginizi Çekebilir : Binalarda Enerji Verimliliği ve Yasal Düzenlemeler | 1. Bölüm
NuOffice binasının yapımı, binalarda enerjinin korunumu için gerekli olan tüm teknikler kullanılarak 2012 Kasım ayında tamamlandı. Binanın sahibi Hubert Haupt, yapımda uygulanan gizli tekniklerden söz etti: “Burada dış cepheyi görüyorsunuz. Yaz sezonunda soğutma yapmamız gerekmiyor, kışın ise enerji depoluyoruz. Kış aylarında binayı çok ısıtmamıza gerek yok. Bu da mal sahibinin enerji giderlerini azaltan bir faktör. Duvar ve pencereler arasındaki ilişkiyi incelemek için simülasyonlar üzerinde çalıştık. Enerji verimliliğinin ideal düzeyde olmasını, aynı zamanda binanın yeterince gün ışığı almasını istedik. Sürdürülebilirlik açısından bir çok detayı göz önünde bulundurmamız gerekti.”
► İlginizi Çekebilir : Kullanıcılara Enerji Tasarrufu Önerileri
NuOffice’in yapımında son dönemlerde sıklıkla rastlanan giydirme cam cephe tekniği yerine küçük pencereler kullanıldı. Bu şekilde yaz aylarında daha az havalandırma sistemine, kış aylarında ise daha az ısıtmaya ihtiyaç duyan binanın pencerelerine, azami ölçüde yalıtım sağlamak amacıyla, üçlü yalıtım camı yerleştirildi. Enerji verimliliğini hedef alan sistemin en önemli detayı ise bodrum katında saklı olan yeni nesil ısıtma sistemi. NuOffice’in yalıtımın üzerine çalışan Mühendis Romano Schillinger sistemi nasıl kurduklarından söz etti: “Termo aktif tavanın içinde bulunan boru hattı betonun içindeki ısıyı dengelememize yarıyor. Beton kütlesini içten ısıtmak, odaların kalıcı olarak ısıtılmasına ya da soğutulmasına yarıyor.”
► İlginizi Çekebilir : Güneş Enerjisi Elektrik Üretim Sisteminin Tasarlanması ve Maliyet Hesabı
Ofisin ısı yalıtımı yapılırken, çevresel faktörler dikkate alındı. Yapı, yaz aylarında soğutma sistemi için kaynak suyu kullanırken, kışın ısıtma sistemi içinse ilçenin bölgesel sıtma siteminden yararlanılıyor. Çatıya yerleştirilen güneş panelleriyse bina için gerekli olan elektriği üretmeyi sağlıyor. Binanın enerji planlamasını yürüten, Fraunhofer Enstitüsü uzmanlarından Michael Krause, çalışmalarının olumlu sonuçlarından söz ediyor: “Bina tamamlandığından ve faaliyete geçtiğinden beri enerji kullanımını ve dolayısıyla enerji verimliliğini ölçebiliyoruz.”
Binanın iç ve dış kısmında bulunan nem ve ısıyı ölçen sensörlerden alınan veriler sayesinde, iç mekanın ısısı ayarlanılabiliyor. Krause, yıl sonu için öngörülen enerji tüketiminin geleneksel binalarınkine kıyasla önemli ölçüde düşük olduğundan söz ediyor: “Yıl sonunda beklediğimiz esas enerji tüketimi ortalama metrekare başına 30 kilovat saat. Enerji tasarrufu kaygısı olmadan, geleneksel metotlarla inşa edilen yeni ofis binalarında bu rakam, yıllık metrekare başına 100-150 kilovat saat civarında.”
Sercan Ardıç
Kaynak :
►euronews.com
►nuoffice.de
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
ANKET