Servo Sürücü mü? Asenkron Sürücü mü?
Günümüzde dinamik performans isteyen uygulamaların çoğunda servo motor ve sürücüleri kullanılmaktadır. Asenkron motor ve sürücülere göre daha fazla hassasiyet sağlamalarından dolayı gerekli uygulamalarda seçilmektedir. Asenkron motorlara göre daha üstün bir performans sağlamalarının yanı sıra daha pahalıdırlar. Ancak VLT Automation Drive bu dezavantajlara karşı güçlü bir teknoloji ortaya koymaktadır. Ayrıntılar yazımızda.
10.08.2016 tarihli yazı 24236 kez okunmuştur.
Günümüzde dinamik performans isteyen uygulamaların çoğunda servo motor ve sürücüleri kullanılmaktadır. Asenkron motor ve sürücülere göre daha fazla hassasiyet sağlamalarından dolayı gerekli uygulamalarda seçilmektedir. Konuya bu şekilde bakıldığında, acaba bu uygulamaların tümünde servo kullanmak gerekir mi sorusu akıllara gelebilir. Yazılım ve güç elektroniği teknolojisi birleştirildiğinde aslında birçok uygulamanın sanılanın aksine yeni nesil Asenkron sürücüler ile ya da PM motor ve sürücülerle yapılma olasılığı da mevcuttur.
Danfoss VLT Automation Drive Dahili Hareket Kontrolü yazılımı ile açık çevrim ya da kapalı çevrim olarak (Enkoder geri beslemesi ) ekstra bir donanıma ihtiyaç duymaksızın yüksek hassasiyet, konumlandırma ve senkronizasyon uygulamalarını kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Ayrı bir servo sürücüsü ve programlama diline gerek olmadığından programlaması kolaydır. Açık çevrimde en doğru sonuca ulaşılmak istendiğinde PM motor, aksi takdirde endüksiyon motoru kullanabilirsiniz.
Bu sürücü ve hareket kontrol yazılımı ile döner tabla, paketleme makinesi, etiketleme makinesi, konveyör, ekstruder gibi şimdiye kadar servo sürücülerle çalışmakta olan birçok uygulamada üstün performans sağlarsınız.
Konum Belirleme
PLC (Programlanabilir Mantıksal Denetleyici) sürücüye yer belirleme eylemi yönlendirir. Bağıl veya mutlak konum belirlenirken hareket doğrusal veya dairesel olabilir. Sürücü hıza ve yoldaki eğimleri baz alarak bir hareket profili hesapladıktan sonra hareketi gerçekleştirir. Konum belirleme için çeşitli yöntemlerden ikisi mutlak ve bağıl konum belirlemedir.
Mutlak Konum Belirleme
Mutlak konum belirleme sistemin sıfır noktasına bağlı olarak yapılır. Bu tür bir konum belirleme prosedürüne başlamadan önce sıfır noktası tanımlanmalıdır. Artımlı enkoder kullanılırken sürücü referans noktasına yaklaşır ve durur. Sonrasında bu noktayı sıfır noktası olarak tanımlar. Mutlak enkoder kullanıldığında ise enkoder sıfır noktasını kendisi gösterir.
Bağıl Konum Belirleme
Bağıl konum belirleme işlemi her zaman başlangıç noktasına bağlıdır. Bu şekilde mutlak sıfır noktası belirlenmeksizin konum belirlenmiş olur.
► İlginizi Çekebilir: Müşteri İlişkileri için Geliştirilen AC Sürücüler
Senkronizasyon
Ana enkoder sinyali sürücüye gönderilir ve motor da skalaya bağlı olarak bu sinyali takip eder. Farklı şaftlar bu sinyal ile senkronize olur. Her şaftta uygun olan farklı bir skala kullanılır.
Homing (Referans Noktası Belirleme) Fonksiyonları
Daha fazla doğruluk sağlamak için hareket halindeyken homing sensörünü aktive ediniz. Her bir hareket döngüsünde sürücüyü yeniden kalibre ederek hareket profilini daha doğru bir şekilde elde edebilirsiniz.
Sensörlere para harcamak yerine tork seviyesine bağlı homing’i aktive edin. Bu fonksiyonla mekanik bir anahtarlama yaparak motor çalışırken homing verisine ulaşabilirsiniz. Sürücü belli bir tork değerini homing olarak algılayacaktır.
Para ve zaman tasarrufunun yanı sıra programlama kolaylığı ve fazladan parçalara ihtiyaç duymaması sebepleriyle Danfoss VLT Automation Drive Dahili Hareket Kontrolü yazılımı ön plana çıkmaktadır.
:::VİDEO::: Danfoss VLT Automation Drive’ın belirtilen üstün özelliklerinin ele alındığı tanıtım videosunu da izleyebilirsiniz
Kaynak:
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
ANKET