elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Starlink Uyduları Daha Az Parlayacak

Elon Musk’ın roket şirketi SpaceX’in Dünya yörüngesinde uydu ağı oluşturmak için uzaya gönderdiği internet uydusu takımyıldızı projesi Starlink’te geçtiğimiz günlerde değişiklikler yapıldığı açıklandı. Bu değişikliklere göre Starlink uydularının üzerinde yerleşmiş olan güneş panellerinin yansımasından kaynaklanan parlaklık azalacak. Detaylar haberimizde.



A- A+
15.05.2020 tarihli yazı 7215 kez okunmuştur.
SpaceX’in projeyi başlatmasının ardından, gökbilimciler ve uzay araştırmacıları tarafından bu durumun astronomik gözlemler üzerinde olumsuz etkileri olacağı yönünde konuşmalar da beraberinde gelmişti. Dünya’da yüksek hızlı ve ucuz internet bağlantısı sağlamak üzere gönderilmesi planlanan 42.000 uydunun tamamının gönderim izni alması (şu anda 422 tanesi yörüngede ve 12.000 tanesi gönderim izni aldı) gökyüzünde büyük ölçüde parlak germe meydana getirir.

Uydular başlatıldığında projenin mühendisleri ile iki grup gökbilimci uyduların karartılması için çalıştı. Bu aşamada yöntemlerinin tamamen etkili olup olmayacağını henüz belirtmeseler de uyduların çıplak gözle görünmemesi ve astronomik gözlem evlerinin çalışmaları üzerinde etkilerini büyük ölçüde azaltacağı konusunda umutlulardı.



 
Geçen ay Salgotarjan, Macaristan'da eski bir enerji santralinin beton temelinde görülen Starlink uydularının, düz çizgiler olan kompozit, uzun pozlama görüntüsü. Peter Komka/EPA, via Shutterstock

İlginizi Çekebilir: SpaceX'in Yeni Roketi StarShip

Uyduları karartmak için ilk girişim ocak ayı başlarında geldi. DarkSat takma adıyla bu uydu gerçekten daha karanlıktı sma yeterli değildi. Şimdi de SpaceX, uydular daha yüksek yörüngelere doğru uçarken onların yönünü değiştirecek. Güneş panellerini Dünya'ya göre kenar yaparak, her bir kapsül ilk açılmalarından sonra (her biri yaklaşık bir masa büyüklüğünde olan 60 uydunun üst üste bir zincir oluşturur gibi dizilmesiyle oluşan kapsülün fırlatıldıktan sonra kapakları açılır ve bu yığın yavaş yavaş çözülür; uydular yörünge yolculuklarına böylece başlarlar) en parlak oldukları noktada Dünya yüzeyine doğru güneş ışığını eskiye göre daha az yansıtacaklardır. Ayrıca uydulara, ışığın ilk etapta yüksek yansıtıcı antenlere çarpmasını önleyecek veranda şemsiyesi ya da araba güneş siperliğine benzer bir kalkan yerleştirecekler.




İlginizi Çekebilir: Anti Solar Panel Geliştirildi

 
Michigan Üniversitesi'nde uydular üzerinde analizler yürüten astronomi profesörü olan Patrick Seitzer, değişikliklerin onları çıplak gözle görünmez hale getireceğinden umutlu. Bu, gökbilimciler ve gökyüzünü gece gözlem savunucuları için büyük bir rahatlamadır. Çünkü yörüngede dolaşan hareketli ışıkların takımyıldızlarını seçmeyi zorlaştıracağından endişe ediyorlardı. Araştırmalara yönelik tespit etme çalışmalarında ise kullanılan pozlamayı uydu etkiler ve ışık çizgileri oluşur. Bu uydu yeterince parlaksa teleskobun dedektörü üzerinde etkiler nedeniyle başka yerlerde hayalet izler oluşturabilir.

Bu hayalet görüntüleri atlamak için Kaliforniya Üniversitesi’nde fizikçi olan Anthony Tyson ,Rubin Gözlemevi'nin baş bilim adamı ve meslektaşları kapsamlı bir algoritma geliştirdiler. Ancak bu algoritma sadece zayıf uydular için çalışır. Fakat Anthony Tyson, SpaceX’in en yeni planları ile Starlink uydularından gelen etkinin geçmişin hayaletleri olacağı konusunda ihtiyatlı bir şekilde iyimser.




SpaceX tarafından Mayıs 2019'da fırlatıldıktan yaklaşık 24 saat sonra, Hollanda üzerinde gece gökyüzünde görülen Starlink uydularının bir takımyıldızı. By Marco Langbroek Via Reuters

SpaceX şirketi hedeflerine göre gittikçe artacak olan lansmanlarıyla alacakaranlık ve şafak vaktini çevreleyen saatlerde gökyüzünü Starlink uyduları ile kalabalıklaştıracak. Eğer sizde Starlink uydu trenlerini gözlemlemek isterseniz bunun için yapılmış olan web sitesine aşağıdaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.



Kaynak:

►thenewyorktimes

►engadged


Yazar: Damla Şevik


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.