Süperiletken Olmayan Malzemeden Süperiletken Yapma
Süperiletken malzemeler pek çok alanda enerjinin kayıpsız iletimi için kullanılıyor. Süperiletken olmayan malzemeleri, süperiletkenlik özelliği kazandırmak içim çalışmalar yapan araştırmacılar, verimli bir şekilde süperiletken elde etti. Detaylar içeirğin devamında...
12.11.2016 tarihli yazı 11408 kez okunmuştur.
Geleneksel iletkenler ile aktarılan enerji de %10’a kadar kayıp olmaktadır. Süperiletkenler ile sıfır dirençle elektrik iletimi sağlayarak kayıpsız enerji elde edilir. Süperiletkenlerin bilinen en çok kullanım alanı MRI cihazlarıdır.
Süperiletken malzemelerin de bir limiti vardır. Potansiyel olarak -2700C’de iletkenler soğutularak iletim sağlanır. Çok fazla enerji gerektirdiği için son derece pahalı bir aktarımdır.
Süperiletken malzemelerin de bir limiti vardır. Potansiyel olarak -2700C’de iletkenler soğutularak iletim sağlanır. Çok fazla enerji gerektirdiği için son derece pahalı bir aktarımdır.
Bu engeli aşmak ve süperiletkenlerin kullanım alanı artırmak için, Houston Üniversitesinde çalışmalarını yürüten araştırmacılar süperiletken olmayan materyallere süperiletkenlik özelliği kazandırıldığını açıkladı. Bu çalışma farklı araştırmacılar tarafından 1970’li yıllardan beri yapılmaktadır.
Süperiletken olmayan malzemeler, süperiletkenlik haline geldiği kritik bir sıcaklığa kadar ısıtılarak işleme başlanır. Araştırmacılar bu işlem için katkısız CaFe2As2 (Kalsiyum Demir arsenit) bileşiği 3500C’ye kadar ısıttı. Bu yöntem süperiletkenlik tespit etme yöntemi olarak kullanılmaktadır. Bileşen soğutulduktan sonra belirgin olarak iki faz oluşur. Kullanılan bu teknikte, fizikçilere göre yüksek sıcaklıklarda iki faz oluştuğunda süperiletkenlik noktası oluşturulabilir.
-2700C’ye soğutma işlemi pahalı olmakla beraber, geliştirilen bu yöntem ile yüksek sıcaklıklarda elde edilmiş süperiletkenleri ticari amaçlı olarak -700C’ye soğutularak kullanılmaktadır. Araştırmacılar oda sıcaklığında süperiletkenlerin kullanılması için çalışmalarını sürdürüyor. Kullanılan bu yöntem ile daha verimli ve daha ucuz süperiletkenler kullanılmaya başlanacaktır.
Kaynak:
►interestingengineering.com
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.