elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Ultrasonografi

Ultrason, insan kulağının işitemeyeceği kadar yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanarak iç organları görüntüleyen bir tanı yöntemidir. Birçok hastalığın ön teşhisinde kullanılan, ses dalgalarının kolayca geçebileceği konumdaki organların tetkikinde etkili bir inceleme yöntemi olarak kullanılır. Ultrasonografi ile detaylı bilgiye yazımızdan ulaşabilirsiniz.



A- A+
23.10.2014 tarihli yazı 19811 kez okunmuştur.

Ultrason ; insan kulağının duyamayacağı kadar yüksek tizlikteki ses dalgalarına verilen addır. İnsan kulağı yaklaşık olarak 20 bin Hertzden (saniyede 20 bin titreşim) fazla tizlikteki sesleri duyamaz. Bu nedenle insan ultrason cihazının gönderdiği sinyalleri işitemez. Bu aralıktaki yüksek tizlikteki sesleri işitebilen canlılarda vardır. Bunlardan birisi olan yarasalar , karanlık mağaralarda çıkarttıkları seslerin duvarlara çarpıp geri yansımasıyla çevresindeki cisimleri farkedebilmektedirler.


               


Yarasaların yolarını bu şekilde bulduğunu 1794 yılında Lazzaro Spallanzani adlı İtalyan biyolog keşfetmiştir. Bu farkındalığa rağmen 1880 yılına kadar hiçbir şekilde ultrason dalgası üretilememiştir. 1880 yılında Fransa’da Pierre ve Jacques Curie kardeşlerin piezoelektrik kristallere belirli bir elektrik voltajı uygulaması sonucu çok yüksek frekansta titreşim elde edildiğini farketmeleri üzerine ultrason dalgalarının üretimi mümkün hale gelmiştir.

               


İkinci Dünya Savaşı sırasında ultrason dalgalarının deniz altlarının yerini bulmak için kullanılmasıyla ilk olarak ses dalgaları aktif olarak kullanılmıştır. Bunun ardından benzer teknoloji tıp alanında kullanılmaya başlanmış ve 1942 yılında tıbbi ultrason Thedore Dussik tarafından tanımlanmıştır.

Günümüz teknolojisiyle ultrason cihazı ses dalgalarının değişik yoğunlukta dokular içinde farklı hızlarda ilerlemesi ve yansıması prensibiyle çalışır. Bu çalışma mantığında temel olarak yansıma,kırılma ve absorbsiyon temelleriyle çalışır. Gönderilen sesin geri gelme yoğunluğuna bakılarak görüntü oluşturulur.
 

İlk olarak vücuda ses dalgaları gönderilir ve bu işlem proplar vasıtasıyla yapılır. Dalgalar yansıyarak tekrar proplar vasıtasıyla geri alınır ve CPU'ya gönderilir. CPU bu noktada dalgayı yansıtan oluşumun proba göre uzaklığını hesaplar ve yapılan bu işlemler çok kısa sürede gerçekleştirilir. CPU bu süreçten sonra uzaklık ve yakınlığı ayarlayarak monitöre 2 boyutlu bir şekilde aktarır ve görüntü oluşumunu sağlar. 
 

İlginizi Çekebilir: Doppler Etkisi Nedir ?

 

Ultrason Cihazlarının Bölümleri

► Göndergeç
► Transducer
► Almaç
► Sinyal İşleyici
► Görüntü Ünitesi
► Kayıt Ünitesi

 
 


Göndergeç: Yüksek genlikli kısa vurumlar halinde ses dalgaları üretir. İçerisindeki kristallere gerilim uygulayarak kristallerin titreşmesi sonucu ses dalgaları üretilmiş olur.

Transducer: Bir piezoelektrik kristale gerilim uygulandığında, uygulanan gerilimin polaritesine, kristalin geometrisine ve ilk polarizasyonuna bağlı olarak kristalin fiziksel özelliklerine göre daralıp genişler. Bu hareket sonucunda ultrasonik ses üretilir.

Proptaki tüm elemanların tetiklenmesi 1/30sn sürer. Böylece ekranda bir saniyede 30 çerçeve görüntüsü elde edilir. Bu sayede hareketli organlar görüntülenebilir ve gerçek zamanlı olarak görüntü sağlanır.


Almaç: Görevi ultrasonik dalgaların vücuttaki organlardan yansıyarak gelen kısmını algılayarak yükseltme işlemi yapar. Almaçta özel olarak kullanılan yükselteçler derinden zayıf olarak gelen sinyalleri daha çok ,yüzeyden kuvvetli olarak gelen sinyalleri ise daha az yükseltir. Yapılan bu işleme kazanç dengelemesi denir.

Daha sonraki adımlar;


Sinyal İşleyici
Ön işlemler
Son işlemler
ADC/DAC
Görüntü matrisi oluşumu



Ultrasonun Kullanılma Alanları

Hamilelik boyunca çocuğun gelişimi ve sağlık takibi
Boyun incelemesi(Özellikle tiroid bezi hastalıkları)
Karaciğer hastalıkları
Safra kesesi hastalıkları
Böbrek taşı hastalıkları
İdrar torbası hastalıkları
Kasın üreme sistemi hastalıkları
Erkek üreme sistemi hastalıkları
Bazı kanser türleri taraması
Kalp incelemesi


Kaynak :

►Wikipedia
►Erü-Tıbbi Görüntüleme 
►Prezi


AHMET TOKTAS AHMET TOKTAS Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar