Yarı İletken Krizinin Sebebi Ne?
Neredeyse tüm cihazların vazgeçilmez parçası olan yarı iletken malzemelerde büyük bir kıtlık yaşanıyor. Pandemi nedeniyle daha da kötüleşen bu durumun gerçek sebebi ne? Detaylar yazımızda.
19.07.2021 tarihli yazı 5610 kez okunmuştur.
Son zamanlarda satın almak istediğiniz ürünlerin fiyatlarındaki yükselişi fark etmiş olmalısınız. Araba fiyatından elektronik ev aletlerine kadar birçok cihazın fiyatları yüksek seviyelerde seyrediyor. Örneğin televizyon fiyatlarında geçen yıla göre %30 bir yükseliş söz konusu. Hatta araba üretimi az olduğundan dolayı ikinci el araba fiyatlarında da akıl almaz bir artış bulunmakta.
Peki bunun sebebi ne? Neden bu ürünlerin fiyatları bu kadar arttı? Tüm bu ürünlerin ortak özelliği her birinin yarı iletken malzeme içermeleridir. Mikroçipler veya gömülü devreler olarak da adlandırılan bu cihazlar artık tüm hayatımızın vazgeçilmez bir unsuru oldu. Bu kadar önemli olan yarı iletken malzemelerin kıtlığının sebebi tahmin edilir bir şekilde COVID-19’dur. Pandemi sürecinin yıkıcı etkisi tüm dünyayı etkiledi. Üretimin az olması ve yarı iletkenlere olan talebin gittikçe artmasıyla ortalıkta dolaşacak yeterli yarı iletken malzeme bolluğu artık yok.
►İlginizi Çekebilir: Yarı İletken Cihazlarda Elektrik Alan Ölçümünde Yeni Dönem
Ünlü bir küresel pazar araştırması ve danışmanlık firması yarı iletken kıtlığının bu yılın geri kalanında, hatta 2022 yılının ikinci çeyreğine kadar devam edeceğini belirtti. Dünyanın yarı iletken üretim kapasitesinin dörtte üçünü oluşturan Doğu Asya’daki pandemi süreci, yarı iletken üretim tesislerini geçici olarak kapatmaya zorlamıştı. Bu süreç, endüstri üzerine yıkıcı bir etki oluşturdu. Aynı zamanda yarı iletken üretiminin önemli yerlerinden olan Tayvan’da COVID-19 vakalarındaki artış, bu süreci daha da uzatacak gibi gözüküyor.
►İlginizi Çekebilir: Otomotiv Sektöründe Silisyum Karbür Kullanımı
Bir araştırma şirketi talebin gittikçe arttığını fakat fabrikaların pandemi dolayısıyla kapasitelerinin %88’i ile çalıştığını belirtiyor. Bu durum süresince fabrikalara gelen siparişlerin doldurulması 12 haftadan 20 ila 22 haftaya kadar çıkmış bulunmakta. Bu demek oluyor ki sipariş verdiğiniz bir ürünü neredeyse 6 ay gibi bir süre göremeyebilirsiniz.
Bu süreçten en çok etkilenen otomotiv sektörü için de durum pek iyi gözükmüyor. Son zamanlarda pandemi nedeniyle özel araçlara olan ilginin artmasıyla yarı iletkenlere olan ihtiyaç da aynı orantıda artmış durumda. Çünkü üst düzey bir araç 3.000 veya daha fazla mikroçip içeriyor.
İnsanların evde kaldığı süre boyunca, çip kullanan ürünleri satın aldıkları inkar edilemez bir gerçek. Bu ilginin halen devam etmesi, tedarik zincirine ek yük getiriyor. Bu sebepten dolayı yarı iletkenlere olan talep ve kıtlık gittikçe artabilir. Bazı uzmanlara göre geleceğe bakıldığında elektronik cihazların bilgi işlem gücü ve zeka kapasitesi artacağından yarı iletkenlere duyulan ihtiyaç, daha da artacak.
Kaynak:
► electronics.howstuffworks.com
Yazar: Oğuzhan Çağlar
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.