elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

100 Milyon Yıl Kuvars Camda Saklanabilen Veriler

Teknoloji devi Hitachi 'nin veri saklama çözümleri sunan ve veri kodlanabilen 'Kuvars cam' teknolojisini tanıttı.



A- A+
05.10.2012 tarihli yazı 11687 kez okunmuştur.
Doğal afetlere bile dayanıklı olan kuvars cama en az 100 milyon yıl burada bilgilerin depolanabileceğini öne süren şirket, kuvars cama bilgi depolamayı sağlayan formulü gizli tutuluyor.Ancak üç köşeli kristal olan kuvars ve dağınık bir biçime sahip camdan geliştirilen kuvars camın nasıl oluşturulduğuna dair bir fikir yok değil. En az 2000 Santigrat gibi yüksek sıcaklığa maruz kalması durumunda  kuarsın kristal yapısını kaybederek erimiş kuvars olarak adlandırılan cam benzeri bir yapı kazandığı biliniyor.  Biçimsiz kuvarsın çok saf bir hali olan bu materyalin, Hitachi’nin en son geliştirdiği teknolojide kullanmış olabileceğine inanılıyor.
 
Kuvars cama bilgi depolanması, diğer hiçbir optik depolama teknolojisine benzemiyor. Hitachi’nin gerçekleştirdiği sunumda, dört tabaka kuvars cam kullanıldı. Ardından, lazer kullanılarak kuvars cam üzerinde desen oluşturulması esnasında bilgi lazerin oluşturduğu mikroskobik çukurlara kodlandı. İkili veri (binary) olarak olunacak bilginin hangi kuvars tabakasına kodlanacağı, farklı lazer odak uzunluklarını belirlenerek seçilebilecek.
 
Phys.org’un verdiği bilgiye göre, eğer Hitachi’nin sunduğu teknoloji yeterince güçlüyse, çok uzun bir süre depolama yapabilmesi de mümkün olabilir. Hitachi, 100 milyon yıl gibi ‘anormal’ uzun bir zamandan bahsederken, gerçekleştirdikleri devamlılık testleri bu iddialarını kanıtlar gibiydi. Kuvars cam, iki saat boyunca 1000 Santigrat ısıya maruz bırakıldı ve camda en ufak bir bozulma gözlenmedi. En önemlisi, veride hiçbir bozukluk olmadı.
 
DOĞAL AFETLERE BİLE DAYANIKLI
 
Hitachi’nin dün gözler önüne serdiği en son teknoloji depolama ‘cihazı’, sadece iki santimetre genişliğinde ve iki milimetre kalınlığında. Son derece düzenli ve dirençli bir materyal olan kuvarsdan yapılan cam, laboratuvar ortamında kullanılan deney şişeleri gibi dayanıklı malzemelerin yapılmasında kullanılıyor.
 
Kimyasal maddelere dayanıklı olan ve radyo dalgalarından etkilenmeyen ufak ‘çip’, sıcaklığı 1000 Santigrat dereceye ulaşan alevlere maruz kalsa bile en az iki saat hasar görmeden durabiliyor. Su geçirmez olması, çipin yangınların dışında sel baskınları ve tsunamiye bile dayanabileceğini gösteriyor.
 
Fütüristik depolama çipinin 2015’te piyasaya sürülmesi bekleniyor ancak uzmanlar SSD bellek kartlarının hemen raflara kaldırılmayacağını belirtiyor. Her ne kadar kuvars cam çipin ömrü 100 milyon yıl olarak belirtilse de, bu çipin şu an saklayabildiği veri miktarı oldukça az. Bugün kapasitesi birkaç TB’a çıkabilen harici depolama sistemlerine kıyasla, çipin kapasitesi şu an sadece 40 MB. Dahası, USB Disk veya harici disk gibi verileri anında yüklemeniz veya silmeniz gibi bir durum söz konusu değil.
 
Hitachi, en son teknoloji ürünü depolama birimini geliştirinceye kadar yapmanız gereken şey, bellek kartlarınızı ve harici disklerinizi ateşten, sudan korumak ve yükseklerden düşürmekten uzak durmak.
 
KAYNAK: ntvmsnbc

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.