Acıya Tepki Veren Robotlar Geliştirildi
Robot teknolojisi, insani özellikleri baz alarak gelişimini devam ettirmekte. Yürüyebilen, konuşabilen, hatta merdiven çıkabilen robotlar üretildi. Peki ya acıyı hissedebilen? Ayrıntılar haberimizde.
12.06.2016 tarihli yazı 10652 kez okunmuştur.
Robotların yürüyebilmesi, konuşabilmesi veya merdiven çıkabilmesi insan ile robot arasındaki güven duvarını nkırılması için yeterli değil. Hisleri olan ve acıyı hisseden robotlar geliştirildiğinde robotlarla çalışan insanların güvende olacağını düşünen araştırmacılar bu yönde çalışmalarını sürdürde ve sonunda böyle bir robot geliştirdi.
Acının insanları koruyan bir sistem olduğunu, acının kaynağından kaçınan bir sistemin insanları koruyacağını vurgulayan Leibniz Üniversitesi araştırmacılarından Johannes Kuehn ve Evan Ackerman “Robot Yapay Sinir Sistemi” olarak adlandırdıkları projeyi geliştirmeye başladılar.
Sistemin bileşenleri; bir acı kaynağı ve acı kaynağına verilen tepkidir. Araştırmacılar basınç ve sıcaklığı ayırt edebilen parmak ucu sensörü yerleştirdikleri robot kol ile fikirlerini test etmek istediler. Yazının sonundaki videoda görüleceği üzere, robot kolun acıyı hissetmesi ve ne yapması gerektiğine karar vermesi bekleniyor.
Robot kol hafif bir acı hissederse, küçük bir tepki vererek acının geçmesini bekliyor ve acı geçtiğinde normal pozisyonunda çalışmaya devam ediyor. Eğer acı hissi büyük ise robot kendini koruma pozisyonuna alıp kilitliyor ve insan operatörün devreye girmesini bekliyor. Bu çalışma robotlara robotların insani özellikleri tanımlanan ilk proje değil. Daha önce DARPA sponsorluğunda yapılan bir çalışmada, çocuk kitaplarını okuyup yanlışla doğruyu ayırt edebilen robot yapılmıştı. Bu çalışmayla insana benzeyen robotlar bir adım daha öne geçti. Bakalım gelecek bizlere neler gösterecek?
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.