Baskılı Devre Kartı Yapımı |
Elektrikport Akademi
Tasarladığınız elektronik devrelerinizi nasıl bakır veya epoksi plakete aktarabileceğinizi bilmiyor musunuz? Baskılı devre kartımızın ilk adımdan lehimleme kısmına kadar olan adımları teker teker inceleyeceğiz. Kusursuz baskı devre kartları için dikkat etmeniz gereken noktaları yazımızda bulabilirsiniz.
01.10.2013 tarihli yazı 207008 kez okunmuştur.
Öncelikle PCB nedir? ne işe yarar? ondan biraz bahsedelim. PCB (Baskılı Devre Kartı) elektronik elemanları üzerine monta ettiğimiz ve üzerinde elektronik elemanların bacak bağlantıları için bakır yüzeylerin bulunduğu plakalardır.
PCB tek taraflı olduğu gibi çift taraflı, 3 katlı, 4 katlı ya da daha çok katlı olabilir. Bu projeye ve imkanlara bağlı olarak değişir. Biz genellikle "Baskı Devremizi" tek katmanlı ve çift katmanlı olarak yapacağız ve bu dersimizde tek katmanlı PCB yapımını işleyeceğim. Peki geçelim asıl konuya baskı devremizi yapmamız için gerekli olan araç ve gereçlere;
► Baskı devre şemasına uygun ölçüde bakır veya epoksi plaket
► PNP veya Yağlı (kuşe) kağıdı
► Ütü
► Bulaşık süngeri
► Deterjan (Cif, Sıvısabun)
► Asitat Kalemi
► Tuzruhu
► Perhidrol Asiti
► Plaketin yatay olarak sığabileceği plastik kap
► PNP veya Yağlı (kuşe) kağıdı
► Ütü
► Bulaşık süngeri
► Deterjan (Cif, Sıvısabun)
► Asitat Kalemi
► Tuzruhu
► Perhidrol Asiti
► Plaketin yatay olarak sığabileceği plastik kap
Araç ve gereçlerimizi hazırladıktan sonra adım adım ilerleyelim.
► İlginizi Çekebilir : Baskılı Devre Kartlarının Tasarımı 1|Elektrikport Akademi
1.Adım
Bilgisayarda çizerek hazırladığımız baskı devre şemasının ters görüntüsünü lazerli yazıcıdan pnp veya yağlı(kuşe) kağıda çıktısını alıyoruz. Burada baskının kalitesi tonerin kalitesi ile doğru orantılıdır. Bunu da unutmayalım.
2.Adım
Baskı devre şemasının boyutunda hazırladığımız bakır ya da epoksi plaketi deterjan ve bulaşık süngeri yardımıyla iyice temizliyoruz. Yeni aldığınız veya yapım aşamasında olan plaketlerin üzerine parmaklarınızı asla değdirmeyin. Zaman geçtikçe yağlanıyor ve kararmalara sebep oluyor.
3.Adım
Burada yağlı kağıdımıza çıkarmış olduğumuz çıktının ön yüzü bakır plaketin ön yüzen bakacak şekilde yerleştiriyoruz. Yerleştirirken kenarları bakır plaketin arkasına katlayabilir veya bant yardımıyla yapıştırılabilir. Hangi yolla yapacağınız size kalmış fakat plaketi ve kağıdı iyi hizalamaya dikkat ediniz.
► İlginizi Çekebilir : Elektrik-Elektronik Mühendisliğinde Bilgisayar Programları
4.Adım
Sizi en uğraştıracak olan ütüleme bölümüdür. Ütüleme yapmadan önce kağıdı ıslatmamak için, ütünün içindeki suyu boşaltmanızı öneririm. Sonra ütü sıcaklığını pamuklu ayarına getiriyoruz. Zaten çoğu ütüde son derecedir. Bu şekilde 7-12 dakika arasında ütüyü plaketin her tarafını gezdirerek ve üzerine baskı uygulayarak bekletiyoruz. Daha sonra kağıt üzerinde yolların belirdiğinden birkaç dakika sonra plaket kabarmadan ütüyü kaldırıyoruz.
5.Adım
Bakır plaketi birkaç dakika (1-3) soğuduktan sonra yavaş hareketlerle üzerindeki kağıdı kaldırıyoruz. Bu aşamada plakete tırnaklarımızı veya sivri cisimleri kullanmıyoruz. Çünkü yollar zarar görebilir. Kağıdı çıkarmada sudan yardım alabiliriz suyun altında parmaklarımızın iç kısmı ile ovalayarak çıkartabilirsiniz. Baskı devremiz kaliteli bir şekilde çıkmadı ise bunun iki nedeni vardır. Birinci tonerin kalitesiz olmasıdır. Başka bir yazıcı deneyebilirsiniz. İkinci nedeni ise ütüleme süresinin doğru ayarlanamamasıdır. Çözümü ise deneyim ve tekrarlamaktır.
6.Adım
Baskı devre şeması ile elimizdeki baskı devre karşılaştırılarak eksik yerleri tamamlamak. Çıkmamış yerleri asitat kalemiyle birkaç defa üzerinden geçerek kurumasını bekleyelim. Gereksiz yerlerde birleşmeler ve kısa-devreler varsa onları da ayırmamız gerekli. Ayırırken sivri uçlu bir cisim işimizi görür.
7.Adım
Asit işlemine geçelim. Bu aşama çok riskli iştir. Öncelikle şunları belirteyim;
► Asiti havadar bir alanda yapınız.
► Plaketi asite attıktan sonra asla asitin başında beklemeyin.
► Tuzruhu ve perhidrole elinizi değdirmeyin.
► Cildinizin bir yerine değdiği zaman hemen bol suyla yıkayın.
► Yaşınız küçük ise bu işlemi yapmak için mutlaka bir büyüğünüzden yardım isteyin.
► Nefes darlığı ve astımı olanlar yapmasın.
► Asiti havadar bir alanda yapınız.
► Plaketi asite attıktan sonra asla asitin başında beklemeyin.
► Tuzruhu ve perhidrole elinizi değdirmeyin.
► Cildinizin bir yerine değdiği zaman hemen bol suyla yıkayın.
► Yaşınız küçük ise bu işlemi yapmak için mutlaka bir büyüğünüzden yardım isteyin.
► Nefes darlığı ve astımı olanlar yapmasın.
Baskı devrenizi asitte fazla bekletmeyin. Bu, yolların tamamen plaketten ayrılmasına sebep olur ve emeğiniz boşa gider. Plaket plastik kaptaki asite atıldığında zararlı gazlar meydan çıkar. Asit için ben 3 ölçek Tuz ruhu ve 1 ölçek Perhidrol kullanıyorum. Tuz ruhunu marketlerde Perhidrol asitini ise eczanelerde bulabiliriz. Plaketi plastikkabın içindeki asite attıktan sonra bu işlem 5-15 dakika arasında sürer. Bu süre içinde asitin yanında durmayınız. Ara sıra sallarsanız kabı işlem hızlanacaktır. Gözlemleyiniz ve tamamen çıktığında bir kağıt veya tahta parçası ile alıp bol su ile yıkayınız.
8.Adım
Bulaşık süngerini cif yardımıyla yavaş hareketlerle temizlemeye çalışalım. İşlemin çoğunluğu çıktıktan sonra kolonya yardımıyla da temizleyebiliriz bu tamamen sizin tercihiniz.
9.Adım
Plaketi masaüstü (baskı devre) matkabı ile deldikten sonra güzel bir baskı devreye sahip olacaksınız. Birkaç denemeden sonra çok daha kaliteli baskı devreler hazırlayabilirsiniz.
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
ANKET