elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrikli Arabalar İçten Yanmalı Motorlu Araçlara Göre Çevre için Daha mı Zararlı?

Elektrikli araçların çevre için aslında kötü olduğunu iddia eden birçok kişi var. İlk modern elektrikli araçlar 2000'li yıllarda yollara çıktığından beri, eleştirmenler elektrikli araçlara eklenmiş olan “temiz” etiketini sorgulamaktalar. Bu araçları kullanırken çevreye hiç atık gaz salımı gerçekleşmiyor, bu sayede de neredeyse yüzde yüz çevreciler. Peki bu araçlar ne kadar temiz, detayları birlikte inceleyelim.



A- A+
31.12.2019 tarihli yazı 10069 kez okunmuştur.

Akü Üretimi Nasıl Gerçekleşiyor?


Elektrikli otomobillerin temiz görüntüsünün aksine öne sürülen bir tartışma yer almaktadır bu tartışma, pillerin üretim sürecinin arkasındaki kirliliktir. Elektrikli araçların batarya üretim sürecinde çok fazla karbondioksit (CO2) açığa çıkmaktadır.

Bu durum büyük ölçüde lityum-iyon pillerin üretiminden kaynaklanmaktadır. Pil bileşimini oluşturan çeşitli nadir toprak metalleri vardır ve bunların çıkarılması sonucunda karbon emisyonlarına neden olabilir.

Bununla birlikte, 2018 Uluslararası Temiz Taşımacılık Konseyi (ICTT) raporuna göre pillerin üretildiği ülke ve pil bileşimi, emisyonlar üzerinde çok daha yüksek bir etkiye sahiptir.

Bu ay yayınlanan yeni bir IVL (İsveç Çevre Araştırmaları Enstitüsü) raporunda yeni hesaplamalara göre, lityum iyon pillerin üretim başına ortalama olarak 61-106 kilo arası karbon dioksit miktarı açığa çıktığını belirtiyor. Ancak bu rakam iyileşmeye devam ediyor. Örneğin yukarıdaki rakam, aynı kuruluşun 2017'deki saatte 100kW bataryaya sahip bir elektrikli otomobil için, araç kontağı açılmadan önce bile 15-20 ton karbondioksit yaymaktayken şu an kilo bazında olan bir iyileştirmeden bahsediliyor. Bir araba aküsünde saat başı pil depolama kapasitesi için 150 ile 200 kilogram kadar karbon dioksit miktarı söz konusudur.  

 
► İlginizi Çekebilir: Elektrikli Araç Akü Sistemleri

 

EV Pilleri Üretimin Yapıldığı Ülke Kadar Temiz


Çin'deki elektrikli araç ve içten yanmalı motor üretiminin emisyonlarını karşılaştıran bir çalışmada, elektrikli araç üretimindeki emisyonların azaltılmasındaki altyapının rolünü daha da vurgulamaktadır. Çalışma, Çinli elektrikli araç akü üreticilerinin Amerikan veya Avrupa üretim teknikleri kullanıyorlarsa emisyonlarını %66 oranında azaltabileceğini iddia ediyor. Açıkça söylemek gerekirse üretimdeki büyük karbondioksit emisyonlarını vurgulayan 2017 yılındaki araştırma raporunda, pil emisyonları çalışması bile elektrikli araçların reddedilmesine ve içten yanmalı araçların ön plana çıkmasına neden olmadı.
 

Emisyon Ömrü Ne kadar?


Bir aracın ömrü boyunca karbon emisyonlarına baktığımızda güçlü bir kontrast oluşur. Uluslararası Temiz Taşımacılık Konseyi çalışması, tüm ömürleri boyunca her iki araç tipi arasındaki emisyon farkını vurgulamaktadır.

Elektrikli araçların egzoz borusu emisyonlarının olmaması, elektrik taşımacılığı için emisyonların çoğunluğunun üretim sürecinde üretildiği ve bu emisyonların büyük ölçüde üretimin gerçekleştiği yere bağlı olduğu anlamına gelir. Bu durumda, elektrik üretimini de hesaba katmalıyız. Bölge tabanlıdır ve Alaska gibi çok temiz elektrik üreten alanlar da onların elektrikli araçları daha temiz hale getirecektir.

Bu araştırmaya göre, bugün tipik bir elektrikli otomobil, Avrupa’da kullanılan içten yanmalı otomobilin karbon emisyonunun sadece yarısını ürettiği tespit edildi. Dahası, ortalama Avrupa elektriği kullanan bir elektrikli otomobil, bugün piyasada bulunan en verimli içten yanmalı motorlu araçla karşılaştırıldığında, tüm ömrü boyunca neredeyse %30 daha temiz olduğu anlaşıldı.

 
 

Elektrikli Araçlara Sıfır Salınımlı Demek Yanlış Mı?


ICTT (Uluslararası Temiz Taşımacılık Konseyi) çalışmasının öne sürdüğü diğer önemli nokta ise, akü üretim emisyonlarının yakın zamandaki tahminlerinin 10 faktör kadar değişkenlik göstermesi ve bu alanda ek araştırmalara ihtiyaç olduğunu göstermesidir.

Münih merkezli Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IFO) tarafından yapılan araştırmada Almanya'nın mevcut enerji karışımı ve akü üretiminde kullanılan enerji miktarı göz önüne alındığında, akülü elektrikli araçların karbondioksit emisyonları iyi durumda olduğu belirlendi.

Yayınlandıktan sonra, çalışmada yapılan bazı yanlışlıkların olduğu tespit edildi. Örneğin yazarlar, Tesla Model 3 için karbondioksit emisyonlarını Almanya Federal Çevre Ajansı tarafından yayınlanan resmi rakamlardan yüzde 16 daha yüksek olarak yanlış hesapladılar.

Ayrıca 75 kWh pil paketiyle Tesla Model 3'ü 473 beygir gücü ile 194 beygir gücüne sahip bir Mercedes C220 dizel motorunu karşılaştırdılar. Başka bir deyişle, piyasadaki en verimli dizel motorlu araçlardan birini mevcut en verimli elektrikli araç olmaktan çok uzak bir araba ile karşılaştırdılar.

Alman araştırmacılar bu yüzden Avrupalı yetkililerin elektrikli araçları ‘sıfır salınımlı’ olarak kabul etmemesi gerektiğini savunuyor. Elektrikli araçların pil üretiminin dünya çapında etkisini anlamak için daha fazla çalışmaya ve çevre için daha sürdürülebilir hale getirecek yöntemler geliştirmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğu inkar edilemez. Yeni sınırlar, Almanya ve Avrupa bazlı üretim yapan diğer ülkelerdeki araba üreticilerini elektrikli araç üretimine geçmeye zorluyor ancak araştırmacılar metan ile çalışan motorların dizele göre üçte bir oranında daha az salınımı olduğunu ve bunun da bir seçenek olarak düşünülmesi gerektiğini dile getiriyor. Bununla birlikte, çalışmaların büyük çoğunluğu üretimden kaynaklanan yüksek karbondioksit emisyonlarına rağmen, elektrikli araçların daha çevre dostu bir seçenek olduğunu ve bunun sadece iyileşmeye devam edeceğini göstermektedir. Teknoloji daha yaygınlaştıkça, daha da verimli ve sürdürülebilir hale gelmesi muhtemeldir. Ölçek ekonomileri, daha iyi altyapı, daha verimli üretim teknikleri, geri dönüşüm seçenekleri sunarak ve yeni malzemelerin madenciliği ihtiyacını azaltarak elektrikli araç üretimine fayda sağlayacaktır. Bu araçlar her derde deva değildir, ancak daha fazla yenilenebilir enerji dağıtımıyla ve elektrik şebekesinin karbondan arındırılmasıyla birlikte sera gazı emisyonlarını büyük ölçüde azaltmak için bir yol sunmaktadır.

 
► İlginizi Çekebilir:  Elektrikli Araçlar Nasıl Şarj Edilir?
 
 
KAYNAK:

► interestingengineering.com
► forbes.com

Ceren  Kılıçarslan Ceren Kılıçarslan Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.