elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Fabrikalarda IoT Kullanımı ve Dijitalleşme

21. yüzyılda üretim ve tüketim oldukça arttığı ve önemli bir hale geldiği görülüyor. Teknoloji de hızlı bir şekilde ilerliyor. Dolayısıyla üretim yeni teknolojilerle birleşmeye başladı. Fabrikalarda IoT kullanımı ve dijitalleşme hakkındaki detaylar yazımızın devamında.



A- A+
28.07.2020 tarihli yazı 10357 kez okunmuştur.
Yaşadığımız yüzyılda üretim oldukça yaygın ve kolay bir hale geldi. Ancak yeni teknolojilerin gün yüzüne çıkması geleneksel üretim süreçlerini zorluyor. Üreticiler rekabette üst sıralara tırmanmak için teknolojiyle entegre üretim tesisleri kurmak zorunda. Günümüz üretim tesislerinin ürettiği üretim hızı ve karmaşıklığı geçmiş yıllara kıyasla oldukça fazla. Dolayısıyla imalatın dijitalleştirilmesi büyük bir olanak sağlıyor.

Modern fabrikalarda her süreç dijitalleşmeyle iç içedir. Bu durum her süreçte veri üretilmesini ve kayıt altına alınmasını sağlar. Bu veriler, üreticilerin üretim süreçleri hakkında daha akıllı ve daha akıllıca kararlar vermesini sağlar. Veri toplama işlemi çoğumuzun aşina olduğu bir terim olan nesnelerin interneti yani IoT aracılığıyla gerçekleştirilir.


Üretim elemanları artık veri topladığı için yeni zorlukları beraberinde getiriyor. Bir modern fabrikayı yönetmek sadece üretim için en iyi aracı bulmakla kalmıyor, aynı zamanda en iyi süreci belirlemek için verilerin nasıl kullanılacağını bilmek de gerekiyor. Peki, bu veri trafiğini nasıl yöneteceğiz?

Veri Yönetimi

Ürünün üretim sürecinde elde edilen veriler, çıkan ürünün kalitesini belirleyebilir. Dolayısıyla veri yönetimi oldukça fazla önem taşıyor.  Modern fabrikalarda üretilen verileri üç şekilde tanımlayabiliriz. Yapılandırılmış veri, yapılandırılmamış veri ve gerçek zamanlı yarı yapılandırılmış veri.
 

Yapılandırılmış Veri

Yapılandırılmış veriler tablolara uyan ve kolaylıkla çizilebilecek şekilde biçimlendirilmiş verilerdir. Yönetmek ve kayıt altına almak kolaydır. Yapılandırılmış veriye, veri tabanlarında depolanan üretim verileri örneğini verebiliriz.
 

Yapılandırılmamış Veri

Yapılandırılmamış veriler, standart olmayan kaynaklardan aldığımız büyük veri türüdür. Bunlar operatörler için vardiya günlükleri veya tesis veya makinelerin görüntüleri gibi verilerdir. Bu veri çeşidinin kaydı kolaydır, ancak yönetmek için kodunun çözülmesi ve organize edilmesi gerekir.
 

Gerçek Zamanlı Yarı Yapılandırılmış Veri

Yarı yapılandırılmış veriler, standart veri modellerine uymayan ancak çeşitli bölümlerini yarı yorumlanabilir belgelere ayıran başlıklara, etiketlere ve işaretleyicilere sahip verilerdir. Yarı yapılandırılmış verilere örnek olarak makinelerdeki sensörler, RFID bilgileri, hareket denetimi verileri ve benzeri verilebilir.



► İlginizi Çekebilir: Nesnelerin İnterneti ve Akıllı Evler

Çok sayıda kaynaktan ve durumdan elde edilen verilerden yararlı bilgileri çıkarmak ve yönetmek bir zamanlar imkansız bir işti. Ancak günümüzün IoT ve veri yönetimi platformları bunu mümkün kılmakla kalmayıp, nispeten basit ve kontrol edilebilir hale getiriyor.
 
Üretim elemanının ürettiği veri, doğrudan veya dolaylı olarak verim ve kalite ile ilişkilidir. Bir CNC makinesindeki operatör her 10 parçada bir hata ile karşılaşırsa, veri toplama sistemi bunu sadece kolayca yakalamamızı değil, aynı zamanda “temel neden” analizi gibi çeşitli problem çözme araçlarını kullanarak hatayı belirlememizi sağlayabilir.

Akıllı fabrikalar çok büyük avantajlara sahip olsa da bazı dezavantajlı durumlar yaşanabiliyor. Intel, IoT elemanlarını yaygın bir şekilde kullanan fabrikalara sahip. Ancak yaşadıkları bir sorun akıllı fabrika kullanımının dezavantajını gösteriyor. Intel, ürettiği parçaların iyi mi yoksa kötü mü olduğunu belirlemek bir sistem geliştirmek istedi.




► İlginizi Çekebilir: Geniş Alan Ağı (LPWAN) Nedir?

 

Otomatik Test Ekipmanı (ATE) adı verilen bu sistem, cihazların yeteneklerini ölçerek onları denetleyecek özelliklere sahip. Ancak ATE iyi durumdaki parçaları hatalı parça olarak göstermeye başladı. Intel, ATE sisteminin bu problemini bulmak ve çözmek için yapay zeka analiz sistemi kullandı ve başarılı oldu.

IoT ve büyük veri yönetimi araçlarını kullanan birçok fabrikada bu tarz hatalar ortaya çıkmıştır. Ancak IoT'nin ve büyük veri yönetiminin izin verdiği optimizasyonlar ve iyileştirmeler çok büyük avantaj sağladığı için sistemin dezavantajları göz ardı edilebilir.


5G Akıllı Fabrikalara Nasıl Etki Edecek?

5G aslında kablosuz ağlar için 4G altyapısına kıyasla katlanarak daha yüksek hızlarda çalışabilen yeni bir veri altyapısıdır. Yapay zeka ve IoT gibi yoğun veri teknolojileri, muhtemelen 5G aracılığıyla kamusal alana getirilebilecek. 5G, herhangi bir kablolu wi-fi ağından daha hızlı olma potansiyeline sahiptir ve bir sinyal alabildiğiniz sürece hemen hemen her yerde kullanılabilir. Bu, 5G'nin IoT cihazlarının yerel kablosuz ağlarla kısıtlanmadan neredeyse her yerde çalışmasına izin vereceği anlamına gelir.


Kaynak:
 
► interestingengineering.com
 

Serhat Seyrek Serhat Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar