elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İğne Yapraklı Ağaçlardan Biodizele

Berkeley araştırmacıları E.coli bakterisine ve maya hücrelerine iğne yapraklı genleri enjekte ederek, E.coli’nin ve mayanın biyodizel yapımında kullanılabilir reçine üretmesini sağladı.



A- A+
15.03.2013 tarihli yazı 15759 kez okunmuştur.
Berkeley Birleşmiş Bioenerji Merkezi araştırmacıları iğne yapraklı ağaçların genlerini kullanarak, biyodizele dönüştürülebilen bizabolen (Bir çeşit terpen-Genellikle iğne yapraklı bitkiler tarafından üretilen, kimyasal formülü C15H24 olan reçine-) üretmeyi başardı.

Berkeley araştırmacıları laboratuvar ortamında maya(S. Cerevisiae) ve E.coli bakteri hücrelerine, çam ağacından aldıkları genleri enjekte ederek, kültür ortamında, E.coli’nin ve mayanın dizel yakıt hammaddesi olan bizabolen elde ettiklerini ve bununda dizel yakıtına alternatif olacağını belirttiler.
 
Geçtiğimiz yılların verilerine göre Amerika Birleşik Devletlerinde karayol taşımacılığında 95 milyar ton dizel kullanıldı. İğne yapraklılardan biyodizel üretiminin veya diğer biyodizellerin yaygınlaşması ve ticarileşmesi sonucunda; Dizel yakıtında dışa bağımlılık azalırken hem de daha az emisyon değerlerine sahip olunarak, çevresel ve ekonomik fayda sağlanacak.

Yenilenebilir bu yakıt türünün avantajı; Korozyon etkilerinin bulunmaması yönüyle motor ve diğer mekanik aksama daha uzun bir ömür sağlarken özellikle soğuk havalarda daha verimli yanabilmesi. Ancak %100 oranında biyodizel henüz ticari anlamda uzak görünse de normal dizele %20’lere kadar katkısı mümkün. Katkı olarak biyodizel kullanımı yakıtı daha çevreci ve daha performanslı yapıyor.

 
 
Projeye liderlik eden Taek Soon Lee ve ekibi şimdilerde bizabolen üretimini Berkeley laboratuvarında, Enerji Bakanlığınında yardımlarıyla daha büyük boyutlara ulaştırma hedefinde. Çok da uzak olmayan bir gelecekte artık çevreyi kalıcı halde bozabilen petrol kuyuları yerine, biyolojik olarak dizel üretebilen yenilenebilir ve sürdürülebilir yakıt kuyuları görebiliriz.

 
 


Kaynak : 

Berkeley Üniversitesi 

Bahadır Gümüş Bahadır Gümüş Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.