elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Modern Bilimin Babası |
Sir Isaac Newton
(1642 – 1727)

Sir Isaac Newton, ilkokuldan başlayıp öğrenim hayatının sonuna kadar hayatımızın içinde kalan, tüm zamanların bilinen en büyük bilim insanlarındandır. Fiziği ve Matematiği bir bina olarak düşünürsek Newton'un buluşları o binanın temelini oluşturmuştur. Peki bugünkü bilimi "bilim" yapan insanlardan olan Isaac Newton'u ne kadar tanıyoruz ? Hakkında bildiğimiz tek şey ağırlık birimi 1 kg * m/s^2 ye denk gelen Newton olmamalı. Gelin, bu saygıdeğer insanı bu yazımızda daha yakından tanıyalım.



A- A+
31.03.2014 tarihli yazı 38473 kez okunmuştur.

Aile Hayatı ve İlk Yılları (1642 - 1661)

25 Aralık 1642'de İngiltere'nin Gratham şehrinin yakınlarındaki Woolsthorpe'da bir çiftçi ailesinde doğdu. Doğmadan üç ay önce babası ölmüş olan Newton, doğduğunda çok zayıf bir çocuktu ve yaşaması beklenmiyordu. Annesi Hannah, Newton 4 yaşındayken başka biri ile evlendi ve Newton'a 7 yıl boyunca anneannesi baktı. Annesi, kocası yedi yıl sonra ölünce kocasından kalan yüklü bir mirasla geri döndü. Newton, 12 yaşında Gratham'da King's School'da eğitime başladı ve 1661'de bitirdi. Oğlunun çiftçi olmasını isteyen annesi bir dönem onu okuldan aldı ancak bilimin geleceği için şanslı bir şekilde Newton çiftçiliğe ilgi duymuyordu ve annesini üniversiteye hazırlanması gerektiğine ikna etti ve okula geri döndü.

 


19 yaşında yerel bir eczacının kızı Miss Storey ile nişanlandı ancak yoğun dersleri sebebiyle ilişkileri devam edemedi. Hayatı boyunca bilinen tek aşkı bu oldu.
 

Cambridge Yılları (1661 - 1665)

Newton 1661 yılında Cambridge'te Trinity College'a girdi. Cambridge'te matematik bölümünde öğrenim gören Newton, Öklid'ten etkileniyordu. Bunun yanı sıra Francis Bacon ve Rene Descartes gibi filozofların çalışmalarından da etkilendi. Ancak Cambridge veba salgını nedeniyle kapatıldıktan sonra üniversiteden ayrılmak zorunda kaldı ve Woolsthorpe'daki çiftliğe geri döndü. İki yıl boyunca burada kaldı ve bu iki yıl, onun da belirttiği gibi dahiliğini gösterdiği çalışmaları oluşturduğu en önemli iki yıl idi. Bu süre boyunca kütle çekimi üzerine çalışmalar diferansiyel ve integral almanın temellerini attı. Ayrıca karanlık bir odada güneş ışığını bir prizmaya tutarak renklere ayrılışını gözlemlemiş, beyaz ışığın tek başına bir birim olmadığını keşfetmiştir.

 
Isaac Newton'un Cambridge Üniversitesi'ndeki Heykeli

1667 yılında Cambridge Üniversitesi tekrar açıldı ve Newton geri döndü. İki yıl sonra Lucasian Matematik Profesörü oldu. Not: 1979 - 2009 yılları arasında bu ünvan Stephen Hawking'teydi.  Üniversitede kaldı ve 1696 yılına kadar ders verdi. Newton, Cambridge yıllarında yaratıcılık gücünün zirvesindeydi. Newton 1689-90 ve 1701-02 yılları arasında Cambridge Üniversitesi'nde Parlamento üyeliği yaptı.
 

Londra'daki Yılları ve Ölümü (1696 - 1727)

1696 yılında kendisine Kraliyet Darphanesi Müdürlüğü teklif edildi, Newton kabul ederek Londra'ya yerleşti. Bu işini çok ciddiye aldı ve sahte paraların basılmasını engellemeye yönelik ciddi çalışmalar başlattı. 1703 yılında ise üyesi olduğu Royal Society'nin (Birleşik Krallık'ın Bilimler Akademisi)  başkanlığına getirildi ve ölümüne kadar bu göreve devam etti. 1705 yılında ise Kraliçe Anne tarafından şövalye ilan edildi. Isaac Newton, şövalye ünvanını alan ikinci bilim adamıdır. İlki ise Francis Bacon'dır.

Newton 20 Mart 1727'de hayatını kaybetti ve Westminister Manastırı'na gömüldü. Gelin şimdi Newton'un bilime kattıklarını inceleyelim. 

 

Doğa Felsefesinin Matematiksel İlkeleri (The Principia)

Çokça bilinen hikayeye göre Newton bir meyve bahçesinde dolaşırken başına bir elma düşer ve bu olay onu Ay'ın Dünya etrafında hareketini sağlayan güç ile elmanın düşmesini sağlayan gücün aynı güç olduğunu düşünmeye iter. Newton Ay'ın yörüngesinde kalması için gerekli gücü ve bir objeyi yere çeken gücü hesaplar ve karşılaştırır.
 
Kütle Çekim Kanunu

Isaac Newton'un ilk cildi 5 Temmuz 1687'de yayınlanan toplam üç ciltlik kitabıdır. Kitap Latince yayınlanmış olup ispatlar diferansiyel hesapla değil geometrik olarak yapılmıştır. Kitabın ilk cildinde Galileo'nun deneylerine yönelik övgüler ve Kepler Kanunlarının matematiksel ispatları yer alır. Kitap, Klasik Mekanik'in temellerini oluşturan Newton'un Hareket Yasalarını ve Kütle Çekim Kanunu içerir. Newton bu ciltte yerçekimini gökcisimlerinin hareketinin temeli olarak ele almıştır.

 
İlginizi Çekebilir : Galileo Galilei


İkinci ciltte ise akışkanlar teorisini başlatmıştır. Newton, bu kitapta hareket halinde olan ve dalgalanan bir suyun problemlerini çözmüştür. Havanın yoğunluğuna göre ses dalgalarının hızını hesaplamıştır.  

Üçüncü ciltte ise evrendeki yer çekimi yasasının işleyişini göstermiştir. Newton, altı bilinen gezegen ve uydularının hareketini bu yasa ile göstermiştir. Ancak, Ay'ın hareketini hiçbir zaman tam anlamıyla açıklayamamıştır. Kuyruklu yıldızların aynı yasaya itaat ettiğini gösterdi, sonraki baskılarda onların dönüyor olma ihtimalleri üzerine olan tahminlerini açıkladı. Yer çekimi kuvvetlerini ve Dünya ve Jüpiter'in basıklığını kullanarak gökcisimlerinin görece ağırlıklarını hesapladı.

Newton'un mekanik üzerine çalışmaları ilk önce Britanya'da, yarım yüzyıl sonra ise tüm dünyada kabul gördü.


 
İlginizi Çekebilir : Evrenin Gizleri | Kepler
 

Leibniz - Newton Diferansiyel ve İntegral Hesabı Tartışması

Isaac Newton ile Gottfried Leibniz ve destekçileri arasında kalkulusu ilk kimin bulduğuna yönelik tartışmadır. Yazımızın başlarında bahsettiğimiz gibi Newton 23 yaşlarına diferansiyel hesabı ile ilgili temel çalışmalar yapmıştır. Ancak bunları eleştirilmekten hoşlanmaması nedeniyle ta ki 1693 yılına kadar yayınlamamıştır. İlk kısmını 1687'de yayınladığı Principia kitabında bile kalkulusunun geometrik formunu açıklamasına rağmen kalkulus ile ilgili hiç bir değişken notasyonunu açıklamamıştır. Bu süreçte Leibniz 1674 yılında kalkulus üzerine çalışmaya başlamış ve ilk makalesini 1684 yılında yayınlamıştır. 18. yüzyılda genel kanı Newton'un yanındaydı ancak bugün genel konsensüs Leibniz ve Newton kalkulusu birbirlerinden habersiz ve farklı yollardan bulduğu üzerinedir. Bu olaya günümüzde Fringe ve The Big Bang Theory gibi dizilerde atıfta bulunulmuştur.

 


Optik

Newton, 1664'te öğrenciyken İngiliz fizikçiler Robert Boyle ve Robert Hooke'a ait olan optik ve ışık üzerine çalışmayı okuyordu. Ayrıca Fransız fizikçi, matematikçi ve filozof Rene Descartes'ın çalışmaları üzerine yoğunlaşmıştı. Cam prizmadan geçen ışığın kırılmasını araştırıyordu. Beyaz ışığın sonsuz diğer renkli ışınların karışımı olduğunu, her ışının ortama giriş ve çıkışta bir açı ile tanımlanabileceğini buldu. Bu fikri kullanarak ince filmlerde renklerin girişimi (örneğin, suyun üzerindeki yağ, sabun köpüğü) üzerine çalıştı. Bu basit tekniği kullanarak bu tür filmlerin kalınlığını hesaplamayı başardı. Newton ışığı çok küçük parçacıklardan oluşan bir akıntı olarak ele aldı.

 


Newton'un o döneme göre farklı olan bu fikirlerinin kökleri 1668'e dayanıyordu. 1672 yılında bu fikirlerini açıklamaya başladığında ağır eleşiriler aldı. Çünkü temel olarak renkler beyaz ışığın modifiye edilmiş hali olarak düşünülüyordu. Newton Opticks kitabın 1692 yılında tamamladı ancak yayınlamak için eleştirilerin durulmasını yani 1715 yılını bekledi.



Kaynak:
 
newton.ac.uk
scienceworld.wolfram.com
wikipedia.org
Ozan Büyük Ozan Büyük Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar