elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Vücut İçinde Eriyebilen Sensör Geliştirildi

Tıp alanında teknoloji önemli bir yer tutmaktadır. Teknoloji ilerledikçe kişinin hastalığı hakkında teşhis, tedavi ve gözlem süresi kısalabiliyor. Son dönemde geliştirilen ve vücut içerisine yerleştirilebilen sensörler ile kişinin durumu izlenebiliyor. Üstelik sensör işi bitince vücut içinde erimeye başlıyor. Detaylar haberimizde.



A- A+
29.01.2016 tarihli yazı 6964 kez okunmuştur.
Travmatik beyin hasarı durumunda kafatası iç basıncı ve sıcaklık gözlem süresi 5 gündür. Bu durumdan yola çıkarak Profesör John Rogers liderliğinde Illinois Üniversitesi'nde bir araştırma ekibi tarafından küçük ve bir o kadar esnek sensör geliştirilmiştir.
 
  
Şekil 1: Sensörün Boyutu
 
 


Geliştirilen bu sensör, geçici dövmeler ve vücuda yapıştırılan esnek elektronik aparatlara çok benzer bir şekilde tasarlanmıştır. Bu elektronik yapı özellikle beyin ya da diğer organların etrafına sorunsuz şekilde yerleştirilebilir. Sensörün algılamasında ve iletişim cihazları ile iletişime geçmesinde sorun olmaması ve vücudun karmaşık yapısı ile uyumlu olması için bu sensörlere özgü yeni algoritma geliştirilmiş ve kullanılmıştır.


 

Bu teknoloji, sıvı akışını, hareketi, pH değeri gibi parametreleri algılayacak şekilde ayarlanabilir; kalp, diğer organlar ve deriye yerleştirilebilir.
 
 
Şekil 2: Sensörün Yapısı

►İlginizi Çekebilir: Fiber Optik Sensör Nasıl Çalışır

Silikon biyouyumlu (canlı dokularla uyumlu çalışan) basınç ve sıcaklık sensörleri beyine yerleştirildikten sonra bir kaç hafta içinde tamamen erimesi amaçlanmıştır. Fareler üzerinde yapılan deneylerle sensör hedeflenen özellikleri başarıyla yerine getirmiştir. Sinyallerin iletimi için çözünür tellerin kullanılmasının yanı sıra kablosuz olarak da veri iletimi sağlanmıştır.
 


 
Illinois Üniversitesindeki ekipten yapılan açıklamaya göre mikro elektromekanik sistemleri zar dışına polilaktik asit ve glikolik asit olarak çıkar. Tıbbi uygulamalarda iletim için çoğunlukla, çözünebilir dikişler gibi biyolojik olarak parçalanabilen polimerler içerir. Bu zar nano gözenekli silikon veya bir metal folyodan bir alt tabaka üzerine oturtulur. Bu folyo, zarı çevreleyen sıvının basınç değişikliklerine tepki olarak değeri saptırmak için hava boşluğu oluşturma amaçlı oyulmuştur. Rogers, klasik gerilebilir serpantin sargıları piezorezistif elemandaki değişiklikleri algıladığını belirtti.

 
Yapısı en az beş gün boyunca stabildir. Ancak vücutta üç hafta sonra tamamen erir. Washington St. Louis Üniversitesindeki beyin cerrahları tarafından farelerde test edilen bu sensörlerin, ilerleyen zamanlarda büyük hayvanlar üzerinde denenerek kapsamlı çalışmalar yapılması hedefleniyor. İnsan üzerindeki denemeler belki beş yıl içinde başlayabilir. Bu arada, Rogers teknolojisini geliştirmeyi umuyor. Yakın gelecekte Rogers ve ekibi: Aktif tedaviye yardımcı olmak için eriyebilen cihazlar algılamanın ötesine gidecek. Örneğin elektriksel iyileşmeyi hızlandırmak için hasarlı sinirleri harekete geçirecek bir emilebilir cihaz inşa etmeyi umuyor hem de programlanabilir olmasını. Böylece ilaçların kullanımını zamanla bırakabilirler.


Kaynak: 

►IEEE Spectrum

Yazar: Cem Aydınoğlu
 
Cem Aydınoğlu Cem Aydınoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.