555 MW Gücünde Yüzen Güneş Enerjisi Santrali
Güneş enerjisinden yararlanabilmek için artık toprağa ihtiyaç yok. Yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ihtiyacımızı denizden karşılamaya devam ediyoruz. Su içindeki dev rüzgar çiftlikleri yüzen güneş tarlaları ile gücünü arttırıyor. Detaylar haberimizde.
25.09.2021 tarihli yazı 3915 kez okunmuştur.
Yüzen güneş enerjisi panellerinin tasarımlarını yapan şirketlerden biri, yaptıkları bir basın açıklamasında gelecek birkaç sene içerisinde 555 MWp (Megawatt peak) güç üretebilecek yüzen güneş enerjisi santralleri için mutabakat imzaladıklarını belirtmişlerdir. Megawatt peak, sistemde kurulu panellerin normal test koşullarında maksimum ürettikleri güç anlamına gelmektedir.Yenilenebilir enerji alanında danışmanlık ve proje geliştiriciliği yapan bazı tanınmış firmalar ile ortaklaşa yapılan çalışmalar ışığında, 2023’ten 2025 yılına kadar bu alanda yeni yüzen güneş enerjisi santralleri projeleri gerçekleştirmeyi hedeflemektedirler.
Dünya üzerindeki devasa boyutlarda tasarlanan ilk yüzer güneş enerjisi platformu projeleri her ne kadar Hollanda’da yer alacak olsa da ilerleyen süreçlerde Güneydoğu Asya’da kurulması planlanmaktadır. Bu ortak girişim, bol güneş ışığı alan ancak arazi kıtlığı nedeniyle güneş enerjisinden yararlanamayan şehirlere ve küresel bölgelere yenilenebilir enerji sağlamayı hedefliyor. Bu bölgelere en iyi örneklerden birisi Singapur olabilir.
Kilometrekare başına 8.155 insan bulunduran Singapur, dünyanın en fazla nüfus yoğunluğuna sahip ülkelerinden birisidir. Bu denli nüfus yoğunluğunda boş bir araziye güneş enerjisi santrali kurmak bir kenara dursun boş arazi dahi bulunamamaktadır.
Girişimin bu projesi gerçekleştiği takdirde rekabetçi fiyatlarla temiz enerjiye erişmek oldukça kolay bir hâl alacağa benziyor.
2023 yılına kadar, iki firma 5MWp güce eşdeğer yüzer güneş enerjisi santralleri geliştirmeyi hedefliyorlar. İlk adım başarılı olduğu takdirde 2025’in sonunda yüzen güneş enerji santralinin, 555 MWp’lik bir güneş enerjisi çıkışı vermesi beklenmektedir. Yaptıkları işten o kadar eminler ki şimdiden bu büyük projeler için en uygun yerleri aramaya başladılar bile. Girişimin kurucuları yaptıkları projenin büyüklüğünün kendilerini heyecanlandırdığını belirttiler.
Her iki şirketin de ana merkezleri Hollanda’da bulunmaktadırlar. Kendi alanlarında oldukça önemli ve büyük projelere imza atmış olan bu şirketlerin bünyesinde, denizcilik alanında uzmanlaşmış ve kendilerini denizde güneş enerjisi üretmeye adamış birçok uzman yer almaktadır.
Bu yılın başlarında hazırlanan simülasyonda, açık denizlerde olması beklenen su ve rüzgâr etkilerinin nelere yol açabileceğini gözlemlemek için Hollanda’da nehrin yukarısına çekilen bir bölgede güneş enerjisi platformu test edildi. Girişim tarafından yapılan açıklamalarda, Florida ve Bermuda yakınlarında meydana gelen 13 kat daha büyük olan kasırga kuvvetlerine dayanacak platform üzerinde çalışıldığı belirtildi.
Girişimin hedefi, tasarlanan platformun bu kasırgalar da dahil olmak üzere açık denizlerde yaşanabilecek en kötü koşullara dayanıklı olabilmesi. Ancak aynı zamanda, yüksekliği 3 metreyi aşan dalgalara dayanabilecek şekilde haliçler, doğal limanlar ve kıyıya yakın bölgeler de göz önünde bulundurularak projeye dahil edilebilirler.
Su üstünde güneş enerjisi santralleri her ne kadar kulağa garip gelse de kapsamlı hazırlanmış bir değerlendirme sonucu bu fikrin ne kadar önemli olduğu ön plana çıkıyor. Sanayinin ve üretimin oldukça büyük boyutlarda olduğu birçok şehir toprak yönünden oldukça kıt durumdadır. Hemen her yerde bulunan yerleşimler güneş enerjisi santrallerinin kurulumunu oldukça zorlaştırmışken bu proje çok daha mümkün görünmektedir.
Tokyo’dan New York’a dünyanın dört bir yanındaki şehirler, küresel iklim değişikliğinin yol açtığı biyoçeşitlilik üzerindeki kötü etkileri göz önünde bulundurarak alternatif enerji kaynakları aramaktadırlar. Küresel iklim değişikliği sonucu hayvanlarda, bitkilerde ve insanlarda meydana gelen zararlı etkiler insanlığı fosil kaynakları kullanmak yerine yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmaya itmektedir. Yenilenebilir enerji kaynakları sayesinde geleceğe daha temiz ve daha zararsız bir dünya bırakabiliriz.
Kaynak:
►interestingengineering.com
►worldometers.info
►tr.wikipedia.org
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.