elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Ağ Formunda Robot Geliştirildi!

Robotları hayal ettiğinizde muhtemelen aklınıza ilk olarak koşan,yürüyen büyük makineler geliyor. Bu yazımızda ise ağ formunda geliştirilen robotu inceleyeceğiz.



A- A+
28.01.2019 tarihli yazı 7024 kez okunmuştur.
Kuzey Carolina Devlet Üniversitesi araştırmacılarının geliştirdiği formlu robotlar diğer robotlara hiç benzemiyor. Kelimenin tam anlamıyla örgü ağ formunda üretilen robotlar suda yüzebiliyor. Üç boyutlu yazıcılarda manyetik parçacıklar içeren bir malzemeden üretilen robotlar küçük nesneleri yakalayıp hareket ettirebilecek esnekliğe sahip.

Araştırmacılar bu robotik ağı üretmek için öncelikle malzeme yapısı üzerinde çalışmaya başladı. Bunun için sıvı silikon, su ve demir karbonil parçacıkları bir araya getirilip macun formunda hammadde elde edildi. Bu malzeme üç boyutlu yazıcılarda kullanılacak duruma getirildikten sonra baskılar yapıldı. Baskı sonrası fırınlama işlemleri ile ağ yapısının mekanik dayanıklılığı arttırıldı. Düşük malzeme yoğunluğu sayesinde suda yüzebilen robot gövdeleri elde edildi.



►İlginizi Çekebilir: Robot Denizanası Geliştirildi

Baskı ve fırınlama sonrası robotik gövde testler için değişken bir manyetik alana koyuldu. Manyetik alanın gücü arttırabilip azaltılabiliyor veya tamamen kapatılabiliyordu. Manyetik alan ilk uygulandığında robotik ağın son noktasına kadar buruştuğu ve alan kapatıldığında eski formuna geri döndüğü görüldü. Bu gelişme ile araştırmacılar, gövde şekillerini ve baskı kalınlıklarını değiştirerek yeni ağ yapıları oluşturabileceklerini dolayısı ile farklı amaçlara yönelik robotlar oluşturabileceklerini fark etti.

 

Örneğin ucu çengel şeklinde olan kıskaca sahip küçük bir robot tasarladılar. Manyetik alana maruz bırakılan kıskaç buruşma hareketi ile küçük bir alüminyum topu yakalamayı başardı. Manyetik alanın açılıp kapanması ile tutulan alüminyum top yine robotun hareketleri ile sürüklenerek taşınabildi.

Bir diğer örnekte ise daha sıkı yapıda bir ağ yapısı ile kare şeklinde bir robot oluşturuldu. Manyetik alan aktif edildiğinde robot gövdesinin orta kısmından büzüşerek birkaç damla suyu gövdesinde hapsetti. Daha sonra manyetik alan kapatıldığında su damlacıklarını 1 cm kadar fırlattı. Bu tür bir tasarım farklı akışkanların zor şartlarda dahi taşınabilmesine veya karıştırılabilmesine yardımcı olabileceği düşünülüyor.


 


►İlginizi Çekebilir: Manyetik Alanın Tanımı ve Özellikleri

 

Bu araştırma ve deneysel testler üç boyutlu yazıcıların ve robotik uygulamaların beraber kullanılabileceği birçok yeni fırsatı ortaya çıkarmıştır. Henüz çok başlarda olan konseptin ilerleyen yıllarda hayatımıza girmesi bekleniyor. Araştırma İleri Malzeme Teknolojileri dergisinde yayınlanmıştır.


Kaynak:

newatlas.com
North Carolina State University

Bedirhan  ŞEN Bedirhan ŞEN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.