Geri Dönüşümün Enerji Tasarrufuna Etkisi
Geri dönüşüme katkıda bulunmanın çevreyi korumak, doğayı kirletmemek adına oldukça önemli sonuçları olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki geri dönüşümün enerji tasarrufu da sağladığını biliyor muyuz ? Detaylar yazımızda.
06.04.2019 tarihli yazı 23755 kez okunmuştur.
Geri dönüşüm demek, yeniden kullanmak demek. Ne kadar çok geri dönüşüm sağlarsak o kadar az enerji ihtiyacımız olacaktır. Çünkü örneğin bir pet şişeyi en baştan üretmemize gerek kalmadığı için, onu yeniden kullanılabilir hale getirmek çok daha az enerji harcamayı gerektirecektir. Bu da tamiz bir çevrenin yanı sıra doğal kaynakların tüketimini de önemli ölçüde kontrol altına almayı sağlıyor. Bu yönüyle toplumların geleceğine yön veren maddelerden biri olabilir.
Geri Dönüşüm Nasıl Enerji Tasarrufu Sağlar?
Ahşap, kağıt, cam gibi geri dönüşebilir malzemeler içeren endüstri ürünlerini sıfırdan üretmek önemli miktarlarda enerji harcamayı gerektiriyor. Fakat bu ürünleri geri dönüşüm işlemleri ile elde etmek görece daha az enerji harcamak anlamına geliyor. Hammaddeyi ilk kez elde etmek, yani ürünü sıfırdan üretmek daha yolun başındayken, hammaddeyi elde ederken çevreye zarar vermeye başlıyor. Hammaddenin elde edildiği konumdaki ekosisteme zarar vermesi, hava ve su kirliliği yaratması gibi durumlar bu zararların başında geliyor.
Örneğin her bir ton alüminyum eldesi için dört ton boksit cevheri çıkarılmalı, taşınmalı, işlenmeli, doğal bir soda ile karıştırılmalı, yüksek sıcaklıklara kadar ısıtılmalı ve son olarak ayrıştırılmalı. Her bir adımda harcanan elektrik de hesaba katıldığında oldukça ciddi seviyelerle karşılaşıyoruz. Fakat geri dönüşüm sürecinden aynı alüminyumu geri kazanmak çok daha basit ve kısa süren bir yolculuk olarak karşımıza çıkıyor. Geri dönüşebilir ürünler toplanı, taşını, ayrıştırılır, işlenir ve yeni ürün elde edilir. Geri dönüşebilir ürünlerin bazı örneklerini şöyle sıralayabiliriz;
►Gazeteler
►Alüminyum kutular (konserve, içecek kutuları gibi)
►Cam kavanozlar
►Metal mutfak eşyaları
►İlaç şişeleri
►Süt kutuları
►Plastik kutular (şampuan, sıvı sabu kutuları gibi)
►Ahşap atıklar
Yeni hammadeler çıkarmak yerine geri dönüşümlü malzelerin faydalı hale dönüştürülmesi üretici firmaların da bu ürünleri elde etmek için enerji ve dolayısı ile para tasarrufu sağlaması anlamına geliyor. Bu işlemlerin başında elbette iş makinaları kullanımı ve yakıt masrafları geliyor. Özellikle iş makineleri ve taşıma araçlarının yakıt kullanımları önemli maliyetler getiriyor. Geri dönüşüme başlayan firmalarda eskisine göre %30’a varan enerji tasarrufları sağlanmış durumda.
Enerji Tasarrufuna Neden İhtiyacımız Var?
Enerji hayattır. Hayatımızdaki işlerr, hareket, üretim, elektrik, enerjiye bağlıdır. Enerji kullanımı azalttığımızda doğal kaynakları harcanma hızını azlatıp kirliliğin önüne geçebiliriz. Uzun yıllar sonra da yaşanabilir bir dünya için bunu yapmamız şart. Enerjimizi korumanın bazı önemli noktaları;
►Enerjiyi verimli kullanmak para tasarrufu anlamına gelir. Enerji tasarrufunun en önemli sebeplerinden biri maliyetleri kısmaktır.
►Fosil yakıtlardan elektrik üretmek temiz olmayan bir yoldur ve bu süreçte sera gazlarının atmosfere yayılması sonucu küresel ısınma etkilerini görmekteyiz.
►İlginizi Çekebilir : Yenilenebilir Enerjiyi Su ile Depolama
Enerji Tasarrufundan Ne Kadar Enerji Tasarrufu Sağlanır?
Kağıtlar ağaçlardan, metaller kayalar ve yeraltı madenlerinden, cam kumdan ve plastik petrolden üretilir.Bu ürünlerin geri dönüştürülmesi, tüm bu doğal kaynakların daha az kullanımı demek oluyor. Aşağıdaki tabloda geri dönüşümün tasarruf sağladığı enerji ve diğer kaynakları görebilirsiniz
Alüminyum Geri Dönüşümü
Yirmi adet alüminyum teneke kutunun geri dönüştürülmesi ile bir adet sıfırdan teneke kutu üretebilecek kadar enerji tasarufu sağlanabiliyor. Alüminyum atıkların geri dönüştürülmesi, metallerin bu süreçten neredeyse hiç bozunmadan çıkabilmeleri sayesinde oldukça verimli prosesler olarak karşımıza çıkıyor. Bir pound ağırlığındaki alüminyum atığın (450 gr - yaklaşık 33 teneke kutu) geri dönüşümü yaklaşık 7 kilowatt saat (kWh) elektrik, bir ton alüminyum geri dönüşümü ise 14000 kWh enerji ve 10 kübik yard (7,65 metreküp) doğal arazi kullanım tasarrufu sağlıyor.
Plastik Geri Dönüşümü
Plastik ürünlerin geri dönüşüm yöntemi ile üretilmesi %66’ya varan enerji tasarrufu sağlıyor. Bir ton plastik geri kazanımı 5774 kWh enerji tasarrufu, 30,4 kübik yard ( 23,2 metreküp) doğal arazi kullanımı, 1000-2000 galon arası yakıt tasarrufu ve 16 varil petrol tasarrufu sağlıyor. Sadece tesisat boruları, duş perdleri, pencere çerçeveleri ve bazı oyuncaklar geri dönüştürülemiyor.
Kağıt Geri Dönüşümü
Atık kağıtların %40’ı geri dönüştürülebilir durumda. Kağıt geri dönüşümü 4100 kWh enerji tasarrufu sağlanabiliyor. Bir ton kağıt tasarrufu 70 adet 1 metrelik ağaç, 463 galon petrol ve 7000 galon su tasarrufu sağlanıyor.
Cam Geri Dönüşümü
Cam en önemli geri dönüşüm ürünlerinden biridir. Defalarca kayıpsız olarak geri dönüştürülebilir. Camın geri kazanımı doğal kum, kireçtaşı gibi kaynakları daha az kullanımını sağlıyor. Dolayısı ile taşımacılık ile yakıt harcaması ve arazilerin bozulmasını engellemeyi de sağlıyor. Bir ton cam geri kazanımı 42 kWWh enerji, yaklaşık 700 pound (315 kg) karbondioksit salınımı, 5 galon petrol ve 1,5 metreküp arazi kullanımı tasarrufu sağlıyor.
Görüldüğü üzere aslında çok fazla geri dönüştürülebilir atık üretiyor ve bunun farkında değiliz. Tüm kaynaklar geri kazanım yollarından geçirilise bugünkü ve gelecekteki dünyamızın ekolojik olarak kaderini değiştirebiliriz. Enerji, su ve doğal arazilerin tasarrufu sağlık, para ve temiz çevre olarak bize geri dönüyor.
Kaynak:
►greentumble.com
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.