elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Akıllı Cihazlarınız Sizi Ne Kadar Tanıyor?

Evinizde, iş yerinizde, sokaklarda ve alışveriş merkezlerinde, kısacası her yerde bizimle ilgili veriler toplanıyor. Nereye ne zaman ne için ve kiminle gittik sorularının cevapları Google ve Amazon gibi şirketlerin veri merkezlerinde depolanıyor. Bu toplanan şahsi verilerimiz ne amaçlarla kullanılıyor ya da kullanılabilir? Detaylar haberimizde.



A- A+
13.02.2020 tarihli yazı 8322 kez okunmuştur.

Verilerimiz Neden Saklanıyor ve İşleniyor?

 
Şirketlerin cevapları tabii ki bize daha iyi hizmet sunabilmek için verilerimizin saklandığı yönündedir. Bir bakıma gerçekten de öyle. Akıllı cihazlarınız sizden edindikleri bilgilerle hayatınızı kolaylaştırmak için kendilerini eğitiyorlar.

Örneğin her hafta aldığınız ve günlük belirli saatlerde içtiğiniz bir ilacınız olsun. Siz ilacınızı saatinde içmek için Google tabanlı ve veri saklama izinli bir alarm programı kullanırsanız. İsmini de ilaç koyarsanız, Google her gün o saatlerde ilaç içtiğinizi bilir. Tabii kart harcamalarınıza da erişimi varsa her ay hangi eczaneden hangi ilacı aldığınızı da bilir. Alarmı kapatırsanız veya kurmayı unutursanız Google, verilerinden yola çıkarak size ilaç için alarm kurmanız gerektiği konusunda ya da o ay ilaç almadığınız konusunda sizi uyarabilir.
 
 

► İlginiz Çekebilir: Google Veri Merkezi
 
 
 

Verilerimiz Ne Amaçlarla Kullanılabilir?

 

• Reklamlar


Günümüzde en yaygın kullanım amaçları reklamlardır. Sizin daha önce Google'dan arattığınız herhangi bir ürün ta ki başka bir ürün aratana kadar sürekli karşınızı çıkar. Veya yakın arkadaş grubunuzun incelediği bir ürün de karşınıza çıkabilir. Bununla da kalmaz akıllı telefonlarınız masadayken belirli bir ürün hakkında sohbet etseniz dahi reklamları karşınıza çıkabilir. Bu yapılan kesinlikle veri hırsızlığı değildir. Sizin Google'ı kullanırken onay verdiğiniz kullanım koşulları ya da belirli uygulamaları kullanırken verdiğiniz izinler Google'a bunu yapma yetkisini verir.
 

 

• Güvenlik


Sokaklardaki kameralar da video formatında veri saklarlar. Herhangi bir yasa ihlali durumunda bu veriler de suçu en doğru şekilde ortaya çıkarmak amaçlı kullanılabilir. Bu durumu örneğimize uyarlarsak. Sizin her ay iş çıkışı eczaneye gittiğiniz gün ve saatte o civarda işlenen bir suç durumunda kart harcama verileriniz ile ne amaçla orada olduğunuzu destekleyebilirsiniz. İşte bunun gibi birçok alandaki verilerin sizin tarafınızdan değil de Google tarafından saklanıp işlenmesi için de verileriniz kullanılabilir.
 

 

• Veri Mahremiyetinin İhlali


Tabii ki bu veriler sadece iyi amaçlarla kullanılmayabilir. Size zarar vermek, yanıltmak veya farkında olmadan size bir ürün aldırmak için de verileriniz kullanılabilir. Bunun yapılmaması için bir hayli çaba gösteriliyor. Microsoft ve Amazon artık müşterilere yönelik daha net açıklamalarda bulunuyor. Keza ülkeler de kişisel verilerin korunması ile ilgili kapsamlı yasalar hazırlıyorlar.
 

 

Gelecekteki Kullanım Amaçları Neler Olabilir?

 
Aldığımız ürünler, hangi saatte nerede ve kiminle olduğumuz, hobilerimiz, izlediğimiz filmler ve hangi yerlere gitmekten hoşlandığımız gibi veriler, bizim hakkımızda neredeyse her şey demek. Bu soruların cevaplarını belki de eşiniz dışında hiç kimse veremeyebilir. Bir psikoloğun veya satıcının bu veriler ışığında sizi ikna edebilme kabiliyeti çok yüksektir.

Verileriniz sayesinde ne tarz korkularınız, psikolojik rahatsızlıklarınız ve bağımlılıklarınız olduğu rahatça ortaya çıkarılabilir. Toplumda tehdit oluşturabilecek davranışlara sahip olan insanlar önceden tespit edilip onlara karşı önlemler alınabilir. Size uygun arkadaşlar edinmenize, doğru şehirde yaşamanıza ve sağlınızı olumlu yönde etkileyecek aynı zamanda da seveceğiniz gıdaların seçiminde yardımcı olabilir. Kısacası bu veriler gelecekte doktorunuz, arkadaşınız, sırdaşınız, iş ve yaşam koçunuz gibi sıfatlara sahip olacak bir yapay zekaya ait olabilir.

 

 

Verilerimizin Saklanmasına İzin Vermezsek Ne Olur?

 
Akıllı ev aygıtlarını, akıllı telefonunuzu ve sosyal medyayı kullanmak istiyorsanız ne yazık ki bu pek mümkün değil. Uygulamaları yüklerken, Google'a kaydolurken kullanım koşulları kutusuna onay vermeden önce gözden geçirirsek, en azından bilinçli bir şekilde kullanabilir kendimizce önlemler alabiliriz. Teknoloji hayatımızın her yerindedir. Bilinçli ve amacı doğrultusunda kullanabilmek için bize düşen şey bolca okumak ve araştırmak.
 


KAYNAK:


► interestingengineering.com
► oracle.com
Atahan ZENGİN Atahan ZENGİN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.