Akıllı Şebekeler 2. Bölüm |
ElektrikPort Akademi
1890'lı yıllardan bu yana hemen hemen aynı şekilde çalışan şebekelere 21. yüzyıl ağ teknolojisi entegre edilmesiyle oluşturulan sistemlere ''Akıllı Şebeke'' denilmektedir. Bu sistemler ile tüketici ve tedarikçi arasına iletişim sağlanarak elektrik şebekeleri izlenebilmektedir. Ayrıntılar yazımızda.
15.07.2015 tarihli yazı 18637 kez okunmuştur.
Dünya'da Akıllı Şebekeler
Amerika'da yaygın olarak kullanılan akıllı şebeke bileşenlerinin, Avrupa'da bir çok uygulaması bulunmaktadır. Avrupa'nın güneş enerjisini güneyden, dalga enerjisini batıdan ve rüzgar enejisini kuzeyden getirecek akıllı şebekesinin nasıl kuracağını ifade eden "European Technology Platform (ETP) Smart Grids" raporu bulunmaktadır. Son gelişmelere göre Avrupa şebekesi yakın bir gelecekte dramatik bir değişikliğe gidecektir.
Hindistan dünyadaki en zayıf şebekelerden birine sahiptir. Hindistan Enerji Bakanlığı'na göre dünyadaki en büyük iletim ve dağıtım kayıplarına (%26) sahip durumdadır. ( bazı bölgelerde %62) Bu kayıpların, kaçaklar dahil edildiğinde ise ortalama %50 olduğu ifade edilmektedir. Bu nedenle 2008 yılındaki "Smarts Grids India" konferansı akıllı şebekeler üzerindeki çalışmaları başlatmıştır.
Avrupa Birliği Ağustos 2009 tarihli 3. Enerji Paketi kapsamında, akıllı sayaçların genel kullanımını öngörüyor. Paket kapsamında 2020 yılına kadar Avrupalı tüketicilerin %80'i akıllı sayaçlara sahip olması gerekiyor. Sadece Fransa'da bu değişim için 4 milyar Euro yatırım yapılması öngörülüyor. Obama hükümeti ise elektrik şebekelerinin modernizasyonu için 3,2 milyar euroluk bir fon oluşturmuş durumda.
Türkiye'de Akıllı Şebekeler
Elektrik kaçağının önüne geçemeyen Türkiye, yılda 871 milyon TL'lik bir kayba sahip. TEDAŞ dünyada pek çok ülkede uygulanan ve özellikle İtalya'da çok başarılı sonuçlar alınan akıllı sayaçları Türkiye'ye getiriyor. Akıllı sayaçlar, online ölçüm yapabiliyor ve GPRS üzerinden veri gönderebiliyor. Sayaçlar GPRS sistemiyle, elektrik tüketimindeki şüpheli her türlü hareketi anında cep telefonu operatörü ile merkezi sisteme ulaştıracak. Kişilerin borcunu ödememe durumunda ise merkezden sayaçlara ''borcunuzu ödeyin'' diye mesaj gidecek.
Akıllı şebeke sistemine geçiş ile CO2 salınımınında önüne geçilecektir. Bu sistemlerin çevre dostu bir teknoloji olduğu söylenebilir. Örneğin; General Electric'e göre Amerika'nın %10'unda akıllı sayaçların kullanılması ile 3,724,197 ton CO2 salınımı engellenmiştir. Bu oran %25'e çıktığında 9 milyon tonun üzerinde salınımın önüne geçilecektir.
Tabi ki tüm bunlar dev yatırımlar gerektiriyor. Avrupa Komisyonu sadece Avrupa'da önümüzdeki 20 yılda yaklaşık 400 milyar euroya ihtiyaç duyulacağı tahmin ediliyor. Türkiye'de ise böyle bir sistemin kurulması ve deneme çalışmaları için, ithal ürünlerin fiyatının düşmesini beklemek yerine, kendi ürün ve projelerimizi geliştirmeliyiz.
Gülnaz Ateş
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
ANKET