Aranılan Doğalgaz Karadeniz'de Bulundu
Istranca’da derin deniz sondajında 3 bin 600 metrede çalışmalar yapan TPAO doğalgaza ulaştı.
17.09.2012 tarihli yazı 7342 kez okunmuştur.
Son dönemde yapılan çalışmalarla petrol ve doğalgazda ithalatçı konumda olan Türkiye'de umutları arttırdı.Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın, “Bulana kadar sabırla aramaya devam edeceğiz” dediği denizlerdeki petrol çalışmalarında önemli aşama kaydedildi. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından başlatılan aramaların ilk somut sonucuna Karadeniz'de ulaşıldı. Uluslararası dev şirketlerle yapılan sondajların ardından, TPAO Istranca’da 3 bin 600 metrede doğalgaza ulaştı. Sondaj kuyusunda rezerv varlığını doğalgaz yakılarak kesinleştirdi.
Rezerv Belirlenecek
Bu keşif Karadeniz petrol çalışmalarında somut ve büyük bir adım olarak nitelendiriliyor. Istranca’da gaz keşfinin ardından rezerv çalışması yapılmaya başlanacak. 6 ile 12 ay arasında çalışmaların süreceğini belirten yetkililer, “Artık kuyunun nihai üretilebilir rezervi ortaya çıkacak. Ondan sonra kesin rezervler üzerine konuşulacak. Bölgede yeni sondajlar yapılacak” değerlendirmesi yaptı.
Jupiter Buldu
Jüpiter platformu ile başlanan sondajda 3 bin 900 metreye inilmesi hedefleniyordu. 3 bin 600 metrede belirlenen gaz emareleri değerlendirilmeye alındı. TPAO sondaj başlarken yaptığı açıklamada Karadeniz’de derin denizde açılan kuyulardan alınan verilere göre petrol ve doğal gazın daha derinlerde ve daha yaşlı birimlerde olabileceği sonucuna ulaşıldığını belirtti. Açıklamada “Ancak, daha yüksek basınca sahip olan rezervuar seviyelerinin sondajı çok daha zor olacaktır. Derin denizde ikinci bir kampanya başlatmadan önce bu jeolojik oluşumların potansiyeli Istranca-1 kuyusunda test edilecektir” değerlendirmesi yapılmıştı.
Keşfin yapıldığı bölge ile dünya devi Shell yakından ilgileniyor. Geçtiğimiz hafta Başbakan Erdoğan’ı ziyaret eden Shell’in CEO’su Karadeniz’le ilgilendiklerini yinelemişti. Ayrıca bir petrol kuyusu kazma veya 100 milyon dolar ceza ödeme yükümlülüğü bulunan Chevron da yeni sondaj için Istranca’dan gelecek sonucu bekliyordu.
Bulunanan Doğalgazın Fizibilitesi 3-4 Ay Sürecek
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, çalışmalarda bulunan doğalgazı denediklerini 5-7 metrelik alev yükseldiğini belirterek,"Orada doğalgaz bulundu ama çıkartıldı diyemeyiz” dedi. Doğalgazın ekonomikliği ve fizibilitesi hesaplanmadan, sondajı tamamlanmadan özellikle derin deniz aramalarında miktarıyla alakalı herhangi bir şey söylenemeyeceğini bildiren Bakan Yıldız, doğalgazın Türkiye’nin ihtiyacını karşılama oranının ne kadar olacağı konusunda proses çalışmalarının yapılacağını ve 3-4 aylık bir çalışmaya ihtiyaç olduğunu kaydetti.
KAYNAK: Ekofinans
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.