Cyborg Olmaya Doğru Giden Yolda:
North Sense
Altıncı bir duyu olarak, manyetik bir duyuya sahip olup olmadığımız, bilim insanları tarafından araştırılmaktadır. Bilim insanları, teknolojik deterministleri haklı çıkaracak pek çok buluş gerçekleştirmiştir. Cyborg Nest ise manyetik duyuların geliştirilmesine ön ayak olabilecek önemli bir adım attı ve North Sense adını taşıyan bir cihaz geliştirdi.
18.01.2017 tarihli yazı 11090 kez okunmuştur.
Kuşlar, balıklar, ıstakozlar, köpekler gibi daha pek çok çok hayvan manyetik alanları tespit edebiliyorsa, akla şu soru geliyor: İnsanlar neden aynı şeyi yapamaz?
Bazı teoriler, insanların daha önceden North Sense’e sahip olduğunu fakat sonradan kaybettiğini söylüyor. Bilinci yerinde olmayan bir altıncı duyuya sahip olup/olmadığımız fikri bilim dünyasını uzunca bir süre iki kutba bölmüştür. Kuzey duyusu adlı yeni bir vücut eklentisi, farkında olmadığımız bu yeteneği tanımamıza yardımcı olabilir.
Bazı teoriler, insanların daha önceden North Sense’e sahip olduğunu fakat sonradan kaybettiğini söylüyor. Bilinci yerinde olmayan bir altıncı duyuya sahip olup/olmadığımız fikri bilim dünyasını uzunca bir süre iki kutba bölmüştür. Kuzey duyusu adlı yeni bir vücut eklentisi, farkında olmadığımız bu yeteneği tanımamıza yardımcı olabilir.
North Sense’in Özellikleri
Su geçirmez bu küçük araç bir kibrit kutusu büyüklüğündedir. USB ile şarj edilebilir ve kullanıcı kuzey yönüne doğru titreşim hisseder. Deriye tutturulacak şekilde ve tercihen göğüs üst kısmındaki halka kemiğinin altında olacak şekilde tasarlanmıştır ve bir vücut delici tarafından yapılabilen, iki çubuk piercing ile yerine tutturulmuştur.
Algılayışın Felsefesi
North Sense’i üreten şirket Cyborg Nest, bu aracı üretirken yola çıktıkları felsefeyi şu şekilde açıklamaktadır: “Feng Shui gibi birçok eski gelenek, birinin yeryüzüne olan yönelimini algılamaya dayanır. Kuzeyin algılanması; bizi yeryüzüne, yönlere, uzaya ve Dünya’nın manyetik alanının kesintisiz akışına bağlar. Zamanla, yeni hatıralar, haritalar ve hayat anları yelpazesi, yeni North Sense tarafından şekillendirilecek, yaratılacak ve etkilenecektir.”
North Sense, kullanıcıların yalnızca manyetik kuzey uyarılarını değil, aynı zamanda gerçeklik algılarını da arttırabilir
Bu felsefe North Sense’i, diğer harici algılayıcılardan ayıran şeydir. Aracın arkasındaki şirket olan Cyborg Nest, soyut araştırmalara daha çok ilgi duymaktadır. Cyborg Nest’e göre, gerçekliği algılama deneyimlerimiz, pratik işlevler yüklenmeden de değiştirilebilir. Bu nedenle North Sense aracının GPS özelliği ve ya herhangi bir izleme kabiliyeti bulunmamaktadır ve herhangi bir ağa bağlı değildir.
►İlginizi Çekebilir: Elektronik Dövme Nedir?
North Sense, Manyetik Kuzey ile karşı karşıya kalındığında her titreşim, minyatür bir yapay duyudur. North Sense internete bağımlı değildir, tek başına yapay bir duyu organıdır. Cihazı test eden ve Cyborg Nest’in kurucularından olan Liviu Babitz’e göre; “dışarıda radyasyon, ses ve renk çeşitleri hakkında hiçbir fikrimizin olmadığı çok sayıda başka dünya” var. Şirket, sensörün; kullanıcının yönünü nasıl etkilediğini değil, onun etrafındaki dünyayı nasıl algıladığını planladığı için bir sonraki aşama daha da ilginç olacak. Örneğin; bir ressam ya da mühendisin, görme pratikleri de değişiklik göstermektedir. Yaşadıkları dünyayı daha farklı algılamaktadır. Yapay hislerin, kişilerin kim olduğuna ve yaptığı şeylere nasıl bir etkisi olur? Bu soruya cevap olarak Babitz şöyle diyor: “Ne olursa olsun, North Sense’i giyenin sabırlı olması gerekecek.” Kurucu ortaklardan bir başkası olan Steve Haworth’a göre beynin bireyin yaşadıklarını anlamak için yeni sinir ağları kurması yaklaşık altı ay sürer.
Bilim insanları, insanların sahip olduğu bir manyetik duyu olup olmadığı konusunda ikiye kutba bölünmüşken, Babitz, şirketin; cihaz etrafında ne tür bir araştırmanın yapılabileceğini görmek isteyen birkaç araştırmacı ile halihazırda irtibat halinde olduğunu iddia ediyor. New Atlas; Beyindeki değişiklikler, gerçekliğin algısı ve bunun vücudun diğer bölümleri üzerindeki etkisi gibi olaylar hakkında çalışan birçok teori var” diye belirtiyor ve “Bilimsel teoriyi yalnızca bir kişinin deneyimine dayandıramazsınız” diye de ekliyor. Dolayısıyla manyetik bir duyuya sahip olup olmadığımız, henüz ispatlanmış bir şey değildir fakat bu konuyla ilgili üzerinde çalışılan teoriler mevcuttur.
►İlginizi Çekebilir: Askerler Cyborg'a Dönüşüyor
Yapay Duyular İçin Başlangıç
Bu proje, Cyborg Nest’in sadece bir başlangıcıdır çünkü Cyborg Nest’de çok önemli kişiler yer almaktadır. Kafasına implante edilen bir anten sayesinde, renkleri çok iyi duyabilen, renk körü Siborg ressam olan Neil Harbisson ise bu kişilerin başında gelmektedir. Dünyada oluşan depremleri kolunda hisseden, manyetik implantını kolunda tutan Moon Ribas, Müzik müdürü Scott Cohen, dünyanın en büyük dijital distribütörü The Orchard’ın kurucu ortağı; andHowarth (popüler müzik çevrelerinde modfather olarak bilinmekte) ve daha pek çok önemli isim yer almaktadır. Babitz ise, ezilen ülkelerdeki vatandaşlara gizli kameralarla, insan hakları ihlallerinin belgelendirilmesinde yardımcı olan hayır kuruluşu Videre est Credere’nin COO’suydu.
Kuruculardan, Neil Harbisson, Moon Ribas, Babitz ve Scott Cohen’in video konferansı
Videre ve Cyborg Nest birbirinden ayrılmış gibi gözükse de, aralarında doğrusal bir bağ var. Videre ve Cyborg Nest de insanlarla ilgileniyor, yaşanabilir, daha iyi bir dünyanın var olması için uğraşıyor. “Herkesin hayatında çok şey yapabileceği ve yolunun açık olduğunu” savunan Leonardo Da Vinci’nin izinden gidiyor. Babitz; “insan hakları ve eğitim alanında da kullanılabilecek bir yapay zekâ olabileceğinin sinyalini” veriyor fakat bunun için “uzun bir yol kat edilmesi gerektiğini” belirtiyor. Şimdilik markalarını geliştirmek için uğraşıyor.
Algılayıcıda kullanılan teknolojinin yakın çekimi. Babitz, “Şirketin güvenilir ürünlerin yaratılması için bu aşamada büyük sorumluluk” taşıdığını söyledi.
Yapay duyular ile şimdilik yalnızca kaşlarını kaldırmak gibi basit hareketler yapılırken, gelecekte bu daha da geliştirilecek. Cyborg Nest, diğer girişimci şirketler için motive edici bir şirket niteli taşımaktadır. Belirsiz bir alanda, yeni bir şirket olmasına rağmen, para kazanıyor ve müşterileri ödemeler yapıyor. Babitz; insanların yapay duyuları önceden sipariş verdiğine şaşırıyor. “Yeni bir şapka için önceden sipariş vermiyorlar fakat North Sense için veriyorlar. İnsanları geliştirecek bir şeyler tasarlamaya çalıştığım için şanslıyım” diyor. Yapılan çalışmalar, bizi şaşırtmaya devam edecek. Mekanik-insana ulaşan yol hızla kat ediliyor.
Kaynak:
►Cyborg Nest
►Newatlas
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.