elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrik Motorları için IIoT |
Weidmüller u-sense

Sensör entegrasyonlarıyla tesislerin izlenmesini pratik hale getiren Weidmüller, u-sense çözümüyle önemli avantajlar sunuyor. Weidmüller u-sense, tesislerde büyük arızalar yaşanmadan aksiyon alınmasını sağlıyor.



A- A+
20.01.2021 tarihli yazı 11634 kez okunmuştur.
Dijitalleşmeyle birlikte üretim tesisleri daha şeffaf hale geliyor. Tesislerin şimdiye kadar keşfedilememiş potansiyeli ortaya çıkıyor, olası arızalar erken aşamada tespit ediliyor. Böylelikle verimlilik ve tesis kullanılabilirliği birkaç yıl önce ulaşılması imkansız görülen seviye yükseliyor. Doğru önlemler alındığında, tesislerin planlı olmayan duruşlarının önüne geçilerek ekonomik kazanç da sağlanıyor.

Weidmüller'in u-sense çözümü, IIoT (Endüstriyel IoT) bağlantısıyla elektrik motorlarını izlemeyi mümkün hale getiriyor. IIoT ile u-sense, kesinti sürelerinin azaltılmasını sağlarken, bakım personelinin merkezi olmayan çözümleri ve periyodik bakımlar daha etkili bir yöntem sunuyor.

Üretim tesislerinde motorlar ve pompalar gibi milyonlarca dönen cihaz bulunabilir. Bu cihazlar yüke bağlı olarak farklı oranlarda aşınırlar. Yüksek maliyetli arızalardan kaçınmak için cihazların izlenmesi gerekmektedir. Weidmüller u-sense yaklaşımıyla tüm elektrik verilerini izlenebilir hale getirdi. Böylelikle basit yapıdaki asenkron motorlar bile Endüstri 4.0 ortamına entegre edilebiliyor. u-sense, izleme ve optimizasyon için tesis operatörlerinin ihtiyaç duyduğu verileri sağlıyor. Downstream Analytics yazılımıyla bağlantılı olarak hatalar otomatik bir şekilde tespit edilebilir, alınması gereken önlemler, atılması gereken adımlar öneri olarak sunulabilir. Örneğin; hizmet ömrünü uzatmak için tesisin nasıl optimize edilebileceği hakkında bilgi de elde edilebilir. Elde edilen veriler buluta veya yerel bir sunucuya aktarılır; kullanıcı bu verilerle genel bir izlenime sahip olur. Bu şekilde motorların hizmet ömrü ve dolayısıyla tesisin kullanılabilirliği artırılabilir, bakım ve onarım maliyetleri azaltılabilir.


 

IIoT ile Elektrik Motorlarının Hizmet Ömrünü Uzatın

Yalnızca Avrupa'da endüstriyel tesislerde kullanılan elektrik motorları yıllık 1.252 TWh enerji tüketimine sahiptir. Bir elektrik motorunun fiziksel yapısında, elektriksel ve mekanik bileşenleri aşınmaya maruz kalan dönen bir elektromekanik sistem bulunmaktadır. İlgili çevre koşullarına ve motorun çalıştırılacak sistemle bağlantısına bağlı olarak aşınma seviyesi değişebilir. u-sense ile Weidmüller, kullanıcıların sensörden buluta sürekli olarak iletişim kurmasını sağlamak için doğru çözümü sunmaktadır.
 
İlginizi Çekebilir: Combiner Box PV Next | Weidmüller
 

u-sense Enerji Sürücüleri

u-sense enerji sürücüleri, bir elektrik motorunun ilgili tüm elektrik durumlarını kaydeder ve bunları bir IIoT ağında kullanılabilir hale getirir. Standart endüstriyel sensörler, 1 kHz örnekleme hızında akım ve gerilim değerlerini ölçebilmektedir.

Bir kontrol modülü, kaydedilen durumları işler ve bunları hem doğrudan ölçülen hem hesaplanan elektriksel büyüklükleri dijitalleştirir. Tüm fazların akım ve gerilim değerlerinin yanı sıra aktif ve reaktif güç, anahtarlama döngüleri ve çalışma saatleri verilerine ulaşılabilir.


IEC 61158'e göre Modbus RTU protokolü ve RS485 üzerinden veri iletişimi, uzun mesafelerde bile kararlı ve güvenli aktarım sağlar. Bu haberleşme arabirimine sahip enerji sürücüleri açık protokol yapısı sayesinde mevcut ağlara kolay entegre olur.

IP65 muhafaza ve PUSH IN bağlantı sistemi ile birlikte ise, cihaz çok kolay ve hızlı bir şekilde motora yakın konumda monte edilebilir. Montaj için çok kısa bir kesinti gerekir. Ayrı bir güç kaynağı, sürekli kullanılabilirlik sağlar ve verilerin gecikmeden kaydedilmesini sağlar.

u-sense enerji sürücüleri ile;


► Tesis tanımlama
► Açık ve kapalı durumu
► Açma ve kapama döngüleri
► Çalışma saatleri
► Her fazın RMS gerilim ve akımı
► Her fazın faz açısı
► Aktif ve Reaktif güç (hesaplanmış)
► Gerilim frekansı
► Enerji tüketimi
► Fazlar arasındaki akım ve gerilim farkı (hesaplanmış)
► Başlangıç ​​davranışı
► Titreşim mm/sn, RMS (harici analog sensör)
► Dijital Analog Giriş (harici sensörler)
► İç sıcaklık verilerine

ulaşılabilir.



 

u-sense vibration

Titreşimler, bir cihazın stabil çalışıp çalışmadığı veya görünürde aşınma belirtileri olup olmadığı gibi birçok sorunu ortaya çıkarır. Weidmüller’in u-sense vibration akıllı sensörü, ilgili bileşenler arızalanmadan çok önce titreşimleri algılayabilir.

Sensör, dönen parçalara monte edilmek üzere tasarlanmıştır. Bu tasarım sayesinde kablolamaya ihtiyaç duymamaktadır. u-sense vibration, veri iletimi düşük enerjili Bluetooth 5.0 üzerinden yapar ve değiştirilebilir AA pilden gücünü alır.

Olay odaklı iletişim ve düşük güç gereksinimi sayesinde 2 yıla kadar kesintisiz bir çalışma sağlar. Ölçüm aralığı ise 1 kHz örnekleme hızında 2 g-16 g arasındadır. IP66/IP67 korumalı muhafaza, farklı montaj seçenekleri sunar. Kurulumu kolay olduğu için uzun kesinti süreleri olmadan mevcut tesise entegre edilebilir. Kurulum için özel alet gerektirmeyen u-sense vibration, soğutma kanatçıklarına veya doğrudan dönen bir bileşene monte edilebilir. Zorlu çalışma koşullarına uygun şekilde üretilen u-sense vibration, -20°C ile + 85°C aralığında çalışabilmektedir.



                                


Kaynak:

Burak Kesayak Burak Kesayak Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar