Erzurum Atatürk Üniversitesi |
Tercih Rehberi
Üniversite tercihlerini yapacak öğrenciler için, Erzurum Atatürk Üniversitesi hakkında genel ve gerekli bilgileri sizler için derledik. Editör kadromuzun deneyimleri ile hazırlanmış bu rehber haricinde merak ettiğiniz soruları #tercihrehberi hashtag'i ile de iletebilirsiniz.
02.07.2015 tarihli yazı 24471 kez okunmuştur.
Doğu Anadolu'nun kışları uzun, soğuk ve karlı şehri olan Erzurum'da 1957 yılında kurulan adeta bir bölge üniversitesi unvanını alan ve Türkiye'nin de ilk üniversitelerinden olan köklü bir üniversitedir. 17 Kasım 1958 yılında Ziraat ve Fen - Edebiyat Fakülteleri olmak üzere iki fakülte, 135 öğrenci ile eğitime başlayan Atatürk Üniversitesi bugün 100.000'den fazla öğrencisi ve 2500'den fazla öğretim elemanı ile eğitimine devam etmektedir.
Tarihçe
Mustafa Kemal Atatürk; 1 Kasım 1937'de Türkiye Büyük Millet Meclisinin yasama yılı açılış konuşmasında Doğu Anadolu'da bir üniversite kurulmasının önemini vurgulayarak gerekli çalışmaları başlatmıştır. Fakat Atatürk'ün ölümüyle çalışmalara ara verilmiş, 12 yılın ardından 1950 senesinde konu tekrar gündeme getirilerek 1951 senesinde de bu üniversitenin Erzurum'da kurulmasına karar verilmiştir. 1954 yılında ise bu üniversiteye kanunen Atatürk Üniversitesi adı verilmiştir. Yine aynı yıl Amerika Birleşik Devletleri A.I.D. (USAID) teşkilatının aracılığı sayesinde Atatürk Üniversitesi ile Nebraska Üniversitesi eşleştirilerek gelişimine katkı sağlamıştır.
Akademik Birimler
Günümüz itibari ile Atatürk Üniversitesi 17 Fakülte, 20 Yüksekokul, 6 Enstitü, 16 Araştırma Merkezi, 100 binin üzerinde mezuna sahip olurken Türkiye' nin en çok öğrenci alan üniversiteleri arasında, Anadolu Üniversitesi'nden sonra 2. sırayı almıştır. Ayrıca yine Türkiye'nin Açıköğretim Fakültesine sahip 2. Üniversitesidir.
Fakülteler
► Açıköğretim Fakültesi
► Mimarlık ve Tasarım Fakültesi
► Ziraat Fakültesi
► Fen Fakültesi
► Edebiyat Fakültesi
► İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
► Tıp Fakültesi
► Diş Hekimliği Fakültesi
► Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi
► Mühendislik Fakültesi
► İlahiyat Fakültesi
► Güzel Sanatlar Fakültesi
► İletişim Fakültesi
► Eczacılık Fakültesi
► Veteriner Fakültesi
► Hukuk Fakültesi
Enstitüler
► Fen Bilimleri Enstitüleri
► Sosyal Bilimler Enstitüsü
► Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
► Sağlık Bilimleri Enstitüsü
► Güzel Sanatlar Enstitüsü
► Türkiyat
Yüksek Okullar
► İspir Hamza Polat Meslek Yüksek Okulu
► Erzurum Meslek Yüksek Okulu
► Erzurum Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu
► Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu
► Ağrı Sağlık Yüksek Okulu
► Hemşirelik Yüksek Okulu
► Yabancı Diller Yüksek Okulu
► Oltu Meslek Yüksek Okulu
► Narman Meslek Yüksek Okulu
► Pasinler Meslek Yüksek Okulu
► Aşkale Meslek Yüksek Okulu
► Hınıs Meslek Yüksek Okulu
► Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksek Okulu
Araştırma ve Uygulama Merkezleri
► Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi
► Sağlık Araştırma ve Uygulamaları Merkezi
► Deprem Araştırma Merkezi
► Çevre Sorunları Araştırma Merkezi
► Biyoteknoloji araştırma Merkezi
► Bilgisayar Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi
► Dil Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi
► İbrahim Hakkı Araştırma Merkezi
► Avrupa Toplulukları Uygulama ve Araştırma Merkezi
► Türk Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi
► Üniversite Sanayi İşbirliğini Geliştirme Merkezi
► Tıbbı Aromatik Bitki-İlaç Araştırma Merkezi
► Tarımsal Araştırma ve Yayım Merkezi
► Tıbbi Deneysel Uygulama ve Araştırma Merkezi
► Halıcılık Eğitim Merkezi
► Stratejik Araştırma Merkezi
Erzurum Atatürk Üniversitesi Tanıtım Filmi
ATATEKNOKENT
Atatürk Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi olan AtaTeknokent 2005 yılında kurulmuştur. AtaTeknokent, daha etkin bir şekilde üniversite-sanayi işbirliğini oluşturmak, Üniversite dahilinde yapılan AR-GE çalışmaları ve sonucundaki bilimsel çıktıları ekonomiye dönüştürmek amacı ile teknolojik ürünleri yurtiçi ticareti ve özellikle yurtdışı ticareti ile yabancı sermayenin ülkemize çekilmesi bilinci ile çalışmalarını yürütmektedir.
Kampüs
Atatürk Üniversitesi, kurulduğu 35 bin 870 dekarlık alan ile Türkiye'nin en büyük 2. Kampüsüne sahiptir. Çevresel düzenlemeleri ve mimari yapısıyla beraber onbinlerce öğrenciye kucak açmaktadır. Fakülteler, yurtlar, lojmanlar, konuk evi, sağlık birimleri, araştırma hastanesi ve diş hastanesi, kortlar, spor tesisleri, stadyum, sosyal tesisler, kültür merkezi, kütüphane, matbaa tesisleri, konferans salonları, sineması, çeşitli alışveriş noktaları, cafe ve lokantaları ve daha birçok alanı ile farklı olanaklarını ve çeşitli aktivitelerini adeta küçük bir şehir havasında tek bir merkezi kampüste toplayarak Üniversiteyi Kampüs Hayatı ile farklı kılmıştır. Atatürk Üniversitesi, Merkez Kampüsün yanında civar il ve ilçelerdeki mevcut fakülte ve yüksekokullar itibariyle toplam 12 kampüsten oluşan bir bütündür.
Her mevsim ayrı bir güzelliği taşıyan Merkezi Kampüs, şehir merkezine yürüme mesafesinde ki yakınlığı ile ulaşımsal sıkıntıları ortadan kaldırır ve şehrin her noktasına ulaşım sağlanmaktadır.
Sosyal ve Kültürel Etkinlikler
Öğrencilerin ders dışında zamanlarını en iyi şekilde değerlendirmeleri için üniversite genelinde çok çeşitli ve geniş imkanlar sunulmaktadır. Yapılan bu kültürel, sanatsal ve bilimsel etkinliklerde öğrencilerden herhangi bir ücret talep edilmemekle birlikte bu etkinlikler halka açık bir şekilde sergilenmektedir.
Spor Tesisleri ve Faaliyetleri
Üniversite olarak her türlü spor faaliyetine olanak sağlamayı amaç edinerek spor tesisleri için gerekli önemi vermiştir. Erzurum' un iklim koşulları ve yer şekilleri dolayısı ile kış sporları önem kazanmıştır. Kayak ve dağcılık ön plana çıkmıştır. Üniversite Kampüsüne 6 km gibi bir uzaklıkta bulunan kayak merkezi ile ilgili öğrenci ve eğitmenlere kış sporları ile ilgili farklı imkanlar sunulmaktadır ve her hafta sonu kampüsten kayak merkezine servisler sağlanmaktadır.
Ayrıca Kampüs içerisinde;
► 10 adet spor salonu (açık-kapalı),
► 1 adet büyük stadyum,
► 2 adet futbol sahası,
► 4 adet tenis kortu,
► 1 adet açık 1 adet kapalı basketbol sahası,
► Kapalı yüzme havuzu
alanları ile de kampüs içi sporsal etkinlikler sağlanmaktadır.
► 10 adet spor salonu (açık-kapalı),
► 1 adet büyük stadyum,
► 2 adet futbol sahası,
► 4 adet tenis kortu,
► 1 adet açık 1 adet kapalı basketbol sahası,
► Kapalı yüzme havuzu
alanları ile de kampüs içi sporsal etkinlikler sağlanmaktadır.
Yurtlar
Kampüs içerisinde ve fakültelere yakın bir noktada 15.000 öğrenciye ev sahipliği yapan Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı yurtlar standartların üzerinde imkan ve olanakları ile hizmet vermektedir. Bunun yanı sıra çeşitli özel yurtlar ve apartlar mevcuttur.
Erasmus programları için çeşitli Avrupa Üniversiteleriyle anlaşılmış ayrıca Nebraska ve Ohio gibi önemli Amerika Üniversiteleri ile de ikili anlaşmalar yapılarak gelişimine katkı sağlayarak eğitimde bilimselliği ve evrenselliği önemsemiştir.
Üniversiteler Hakkındaki Sorularınızı, Bizlere " #TercihRehberi " Hashtagi ile İletebilirsiniz
Kaynak:
►Atatürk Üniversitesi
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.