GAP maliyetini çoktan kurtadı
Bittiğinde 42 milyar lira harcanmış olacak olan GAP projesi kapsamında geçen yıl sonu itibariyle 338 milyar kilowatsaat elektrik üretilerek 20 milyar doların üzerinde gelir elde edildi.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, GAP kapsamında enerji projelerinin yüzde 74'ünün şu an itibariyle faal duruma geldiğini, 2010 sonu itibariyle 338 milyar kilowatsaat elektrik enerjisi üretildiğini, bunun da 20 milyar doların üzerinde bir değere tekabül ettiğini belirterek, "Yani GAP kendisini hızlı bir şekilde geri ödeyen, ülkemize katkıda bulunan bir proje" dedi.
Yılmaz, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Konferans Salonunda yapılan GAP Eylem Planı İzleme Değerlendirme ve Koordinasyon Toplantısındaki konuşmasında, Güneydoğu Anadolu Projesinin sadece bölgesel bir program olmadığını, eğitimden sağlığa, sosyal hizmetlerden kentleşmeye birçok unsuru içeren milli bir program olduğunu söyledi.
2010 yılı fiyatlarıyla 42 milyar liralık bir harcama öngören GAP Master Planı çerçevesinde geçen yıl sonu itibariyle yaklaşık 34 milyar liralık harcama yapıldığını ifade eden Yılmaz, "Yani yüzde 80 oranında gerçekleşmiş bir Master Plan ve geri kalanını da hızlı bir şekilde tamamlamaya çalışıyoruz" diye konuştu.
GAP kapsamında 10 hidroelektrik santralinin tamamlandığını ve enerji projelerinin yüzde 74'ünün şu an itibariyle faal duruma geldiğini anlatan Yılmaz, GAP'tan 2010 sonu itibariyle 338 milyar kilowatsaat elektrik enerjisi üretildiğini, bunun da 20 milyar doların üzerinde bir değere tekabül ettiğini söyledi. Yılmaz, "Yani GAP kendisini hızlı bir şekilde geri ödeyen, ülkemize katkıda bulunan bir proje" dedi.
Sulama anlamında tamamlanan barajların sayısının da 15 olduğunu belirten Yılmaz, 1 milyon hektar alanı sulayacak suyun bu barajlarda depolanmış durumda olduğunu, bunlardan da faydalanılarak 308 bin hektar alanda sulamanın fiilen gerçekleştirildiğini bildirdi.
İstihdam artışının yüzde 16,5'i GAP'tan
GAP eylem planı ile birlikte bölgeye yeni bir hareketlilik geldiğini, bunun en somut istihdam rakamlarında görüldüğünü ifade eden Yılmaz, GAP bölgesinde 2009 yılında 1 milyon 329 bin kişi istihdam edilirken 2010 yılında bu rakamın 218 bin kişilik artışla 1 milyon 547 bine çıktığına dikkat çekti.
Yılmaz, böylece 2010 yılında ülke genelindeki istihdam artışının yüzde 16,5'inin GAP bölgesinde gerçekleştiğine işaret etti.
İhracatın yüzde 5'i GAP'tan
GAP bölgesinin 2010 yılında 5 milyar 183 milyon dolarlık ihracat yaptığını, Türkiye'nin toplam ihracatı içinde bu rakamın yüzde 4,5'lik bir paya tekabül etiğini belirten Yılmaz, bölgeden bu yıl eylül sonu itibariyle de 4,4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini söyledi. Yılmaz, bölgenin yıl sonu itibariyle ülke ihracatının yaklaşık yüzde 5'ini gerçekleştirmesini beklediklerini bildirdi.
Türkiye İstatistik Kurumu binasında düzenlenen GAP Eylem Planı İzleme Değerlendirme ve Koordinasyon Toplantısında konuşan Bakan Yılmaz, ulaştırma alanında karayolu yatırımlarına hızla devam edildiğini belirterek, eylem planı döneminde bin 466 kilometre il ve devlet yolu yapıldığını söyledi.
Bunun 58 kilometresinin otoyol, 833'ünün bölünmüş yol, 575'nin tek platformlu yol olduğunu ifade eden Yılmaz, Gaziantep-Şanlıurfa otoyolunun trafiğe açıldığını, 351 kilometre uzunluğundaki Şanlıurfa-Kızıltepe-Silopi yolunun tamamının da sathi kaplama seviyesinde bitirildiğini dile getirdi.
Kaynak: dunya.com
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri