Geleceğin Teknolojisi 3D ve 3D Printer'lar
Hayatımızın her alanına yayılmaya başlayan 3D ve 3D Printerlar'a ilgi gittikçe artıyor. Tasarladığınız her şeyi günlük hayatınızda kullanılacak hale getirebilmeniz, 3D Printerlar'la gittikçe daha da olanaklı hale geliyor. Günlük eşyalardan endüstriyel ürünlere, mimari malzemelerden tıbbi malzemelere kadar oldukça geniş bir yelpazeyle karşımıza çıkan bu teknolojiyi sizler için inceledik.
18.11.2014 tarihli yazı 13068 kez okunmuştur.
3D Teknolojisinin Dünü ve Bugünü
1838 yılında Sir Charles Wheatstone, derinlik algısının sürecini ilk defa tanımlamasıyla 3D kapısını bizlere aralamış oldu. Frederic Ives'in, stereo kamerayı icat etmesinin ardından 1922 yılında gösterime giren ilk 3D sinema filmiyle, bu teknoloji beyaz perde de ilerleyişine devam etti. Ancak bu zamana kadar 3D teknolojisi beklentileri tam olarak karşılayamadı.
1950'li yıllarda televizyonun ABD'de popülerleşmesi ile artış gösteren 3D sinema filmleriyle ilerleme kaydeden 3D'ye daha sonra farklı tekniklerle 2000'li yıllara kadar 3D gözlükler, 3D televizyonlar, 3D oyunlar eşlik etti. Günümüzde ise 3D Printer'lar bu teknolojiye farklı bir yöneliş kazandırdı. 3D filmlere ilgi arttıkça, ihtiyaç duyulan nesneleri bilgisayar ortamında modelleme yoluna gidildi. Bu amaç doğrultusunda bilgisayar ortamında 3D modelleme programları ile nesnelerden zamanla çok daha iyi boyutlarda istenen sonuçlar elde edilmeye başlandı.
3D Printer Nedir?
İlerleyen yıllarda hayatımıza çok daha fazla alanda girmeye hazırlanan 3D Printer'lar, katman yığma yöntemi ile çalışan ve 3 boyutlu bir PC verisini cisim haline dönüştüren cihazlardır. Bu cihazlar sizin tasarladığınız 3 boyutlu herhangi bir veriyi çok kısa bir sürede kullanıma hazır hale getirebilmektedir.
►İlginizi Çekebilir: 3D Yazıcıdan En Fazla Ne Çıkabilir?
Bilindik üretim tekniklerinde yapılamayan cisimleri üretip, bir de bunun yanında zaman tasarrufu sağlayan 3D Printer'lar işe yararlılık konusunda da gayet dikkat çekiciler.
3D Printer'lar Nasıl Baskı Yapar?
3D Printerlar, baskı yapmak üzere 2 çeşit veri kabulü yaparlar. Bunlardan birincisi yazılımsal olan CAD programları (Autocad, 3DS Max, Sketch Up, Rhinoceros vb.) ile modellenmiş bir cismin veri kabulüdür. Diğeri ise fiziksel olan ve oluşturulacak cismin aynısını lazer teknolojisiyle tarayarak gerçekleştirilen veri kabulüdür.
Bu iki veri kabulü ile de 3D Printer'lar baskı yapmadan önce hafızalarında bu verileri .STL uzantısına dönüştürerek oluşacak cismi nanometrik katmanlara bölerler ve bir örümceğin ağını örmesi gibi teker teker katmanları örerler. Her örülen katmanda, cisim artık gerçek tasarımdan çıkıp gerçek yüzünü gösterir.
3D Printerlara Günümüzde Erişim
3D Printerlar'a ilgi arttıkça oluşturdukları piyasada merak konusu. Fiyatları 600$ ile 15000$ arasında değişen bu yazıcıları, ülkemizde çoğalan 3D firmalarından ya da yurt dışından satın almak mümkün. O kadar bütçesi olmayan ancak Printerlar'ı kullanmak isteyen kullanıcılara da hazırladıkları tasarımları üretmek adına firmalar hızlı prototipleme, hızlı imalat ve tersine mühendislik tasarım teknolojileri konularında da daha az bir fiyatlandırma ile çıktılar vermekteler.
3D Printer İle Çıkarılan Bazı Ürünler
►Robot Örümcek;
ABD' li bir şirketin ürettiği Robugtix adındaki bu robot her bir bacağında 3 motor, karın bölgesinde de 2 motor olmak üzere toplamda 26 adet motora sahip .T8 adlı bu robot, 900 gram ağırlığında ve uzaktan wi-fi ile kontrol edilebiliyor.
►Biyonik Kulak;
Sesleri insan kulağından 2 kat daha iyi duyan, yaklaşık 1000 dolarlık bir 3D yazıcıyla hayata geçiren Princeton Üniversitesi'nden bir araştırma grubunun ürettiği biyonik kulak, bu teknolojiyle elde edilen en iyi ürünler arasında gösteriliyor.
►Elektrikli Otomobil;
95 kilometre mesafe katedebilen, saatte 65 km hız yapabilen ve yalnızca 45 saatte printerdan çıkarılan Strati adındaki elektrikli araba, bu teknolojinin gelecekte nerelere ulaşabileceğini gösteriyor.
Kaynak:
►Priyoid
►Tomsguide
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
ANKET