Geleceğin Teknolojisi:
Güneş Enerjisi ile çalışan Motor
Olmaz denilen oldu ve işte karşınızda 'Güneş Enerjisiyle çalışan İçten Yanmalı Motor'
24.11.2012 tarihli yazı 22782 kez okunmuştur.
HyrdoICE'dan alınan ve pamukla temsil/test edilen bu kesitle, buharın pistonu aşağıya nasıl yönlendireceği gösteriliyor.
Evet, öncelikle motoruna güneş paneli bağlanmış araba hayal etmeyi bir kenera bırakıyoruz. Bıraktık mı? Süper. Çünkü Missouri merkezli mucitler Matt Bellue ve Ben Cooper sizin düşündüğünüzden daha farklı bir şey üretmişler bile. Mevcut projeleriyle, içten yanmalı bir motoru 'su' ve güneş yardımıyla ısıtılmış 'yağ' ile birlikte, benzin olmadan çalıştırmayı başarmışlar. Ee hazır yeşil enerjiye de yönelmişken tam yönelelim bari deyip, motor çıkışını da generatöre bağlayıp ‘temiz’ elektrik eldesi sağlamışlar. Bahsi birazcık şüpheli gibi görünse de Bellue ve Cooper bu fikrin küçük ölçekli bir prototipini uygulayarak çatlak sesleri ortadan kaldırmayı da başarmış.
İki kelimeden oluşuyormuş gibi gözüken HydroICE aslında Hydro Internal Clean Engine kelimelerinin bir kısaltılmış hali. Peki ama nasıl oluyor da bu motor öylece çalışıyor?? diyorsanız, hadi gelin yanıtı beraber bulalım.
Başlangıç olarak, parabolik şekilde aynalanmış güneş toplayıcıları yağı 204-371ºC(400 to 700ºF) arası bir sıcaklığa kadar ısıtır. Bu kızgın yağ daha sonrasında aynı sıradan benzin sisteminde olduğu gibi motorun silindir haznesine aktarılır. Birkaç mikro su damlasının da bu partiye katılmasıyla beraber çok ani bir buhar oluşumu sağlanır.
Hızla genleşen buhar, aynı benzinin patlaması gibi pistonu aşağıya hareket ettirerek tahrik milinin dönmesini sağlar. Piston hareket mesafesinin altına ulaşır ulaşmaz, harcanan buhar ve yağ silindirden çıkarak bir yağ/buhar ayrıştırıcısına aktarılır. Ayrıştırılan bu maddeler daha sonra kapalı döngü sistemi içerisinde yeniden kullanım için kendi rezervuarlarına geri verilir ve böylece verim bir miktar da olsa arttırılmış olunur.
Sıcak yağ silindir içine enjekte edilecek (Şekil 1), su damlacıkları o yağla ani bir tepkimeye girecek (Şekil 2), ve ardından çıkan buharla piston aşağıya doğru zorlanacak (Şekil 3).
Teorisini oluşturdukları bu projeyi test edebilmek amacıyla Bellue ve Cooper, 31cc’lik bir gaz motorunu kendi ifadeleriyle bir HydraulIC’a çevirmiş. Halen daha gerçek boyutlu bir prototip üretimi tam olarak gerçekleştiremeseler de Missouri Bölge Üniversitesi ve Missouri Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ile güneş kollektörleri gibi gerekli tüm çevresel donanımları geliştirmek için ortaklık sağlamışlar.
Bu projede motorun verimi, mevcut fotovoltaik panellerin maksimum verimlerine yakın bir değerde olup %15 civarında seyredeceği tahmin edilmekte. Teknoloji bize büyük avantaj sağlasa da asıl problem yine her şeyde olduğu gibi ücret olarak karşımıza çıkıyor. Bir HydroICE’ın maliyeti kendine eşdeğer çıkışlı bir fotovoltaik sisteme göre yaklaşık 4’te bir oranında olsa da bu proje için mucitlerimizin daha çok fırın ekmek yenesi gerektiğini söyleyebiliriz.
Bellue ve Cooper şu anda, Indiegogo aracılığıyla araştırma ve geliştirme faaliyetleri için gerekli olan bütçeyi bulmaya çalışmaktalar.
Aşağıdaki videoda HydroICE tanıtım videosunu bulabilirsiniz.
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.