Su Kıtlığı Yaşayan Ülkeler için Jeneratör |
Watly
Dünyanın birçok yerinde temiz suya olan kolay erişim insanlar için bir doğal yaşam mücadelesi haline gelmiştir. Dünyada yaklaşık 1.2 milyar insan temiz su kıtlığı olan yerlerde yaşıyor ve kirli suyu arıtmak için gerekli olan ekipmanlara da her zaman sahip olamıyor. Watly olarak adlandırılan jeneratörün bu sorun için oldukça etkili ve yaratıcı bir çözümü var. Ayrıntılar haberimizde.
30.04.2016 tarihli yazı 10875 kez okunmuştur.
Marco Attisani liderliğindeki İtalyan ekibin tasarlamış olduğu yeni jeneratör güneş ışınlarını kullanarak temiz su, elektrik ve hatta internet erişimi olmayan yerler için de internet erişimi sağlayabiliyor. Watly adını verdikleri jeneratörün bir prototipi Gana’daki bir köyde test ediliyor. Ekip üyeleri yeterli sermayeye ulaşıp daha büyük, 3000 kişinin ihtiyacını karşılayacak olan "Watly"in en son halini inşa etmek için internet üzerinden bağış toplayabilecekleri bir kampanya yürütmekte.
Watly Nasıl Çalışır?
Jeneratörün yüzeyine yerleştirilmiş olan güneş panelleri sayesinde elde edilen elektrik enerjisi, 140 kWh’lık bir bataryada depolanır. Bu gücün bir kısmı nehir veya denizlerden alınan kirli suyu arıtmak için kullanılır ve sistem şebekeye bağlı olmadan sadece güneş enerjisini kullanarak çalışabilir.
Suyun arıtılması; Grafen tabanlı bir teknoloji kullanılarak sudaki hidrokarbonlar, çözücüler ve içme suyunda bulunmaması gereken diğer bileşenler ayrıştırılır. Sistem aynı zamanda güneş panellerinden elde ettiği ısıyı ve elektriği kullanarak suyu damıtır. Daha sonra ise özel mineralleştiriciler ve asit düşürücüler ekleyerek suyun pH değerini ayarlar.
Sistem, içerisinde bulunan tanklarda 5000 litreye kadar temiz su depolayabiliyor. Sadece bu özelliği bile "Watly"i oldukça değerli yapmaya yetmesine rağmen watly aynı zamanda telefonları, lambaları, laptopları ve bu tür benzer cihazları şarj edebiliyor.
Sistemin bulunduğu köydeki veya kasabadaki insanlara internet erişimi sağlayabiliyor olması, insanların kendilerini eğitmeleri, sağlık problemlerine cevap bulabilmeleri ve dünyadaki haberleri takip edebilmeleri konusunda onlara büyük bir olanak sağlıyor. Watly bu internet erişimini sağlayabilmek için uydu bağlantısı ile birlikte 3G/4G ağlarını kullanıyor. Farklı yerlerde konumlandırılmış olan jeneratörler birbiri ile iletişim kurabiliyor ve jeneratörlerin yaşam süresi yaklaşık 15 yıl olarak tahmin ediliyor.
Kaynak:
►Sciencealert
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.