elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Güneş Enerjisini Boğan Kirlilik

Güneş enerjisi geleceğin önemli kaynaklarından olma yolunda ilerlerken, özellikle Çin gibi nüfus yoğunluğu yüksek olan ülkelerdeki hava kirliliği bu gidişata engel olmaya başladı.



A- A+
22.12.2018 tarihli yazı 6979 kez okunmuştur.
Pekin’de son yıllarda yaşanan hava kirliliği nedeniyle  bazı günler güneşi görmek neredeyse imkansız hale geldi. İster turist ister orada yaşayan biri isterseniz de bir güneş paneli olun, bu gerçek değişmiyor. Aslında Çin’in hızla büyüyen güneş enerjisi yatırımları oldukça fazla miktarlarda elektrik enerjisi üretimini sağlayabiliyor. Fakat bunun için gökyüzünün açık olması şart.

PLOS One’da yayınlanan bir çalışmaya göre Çin hükümetinin hava kirliliğini önlemek amacıyla fosil yakıt kaynaklı enerji üretimini neredeyse sıfıra inecek şekilde tedbirler alması oldukça kritik bir hal almış durumda. Böyle bir uygulamaya gidildiği taktirde hava kirliliğinin azalması sayesinde güneş enerjisinden yaklaşık 160 terawatt/yıl enerji üretebilir duruma gelinecek. Bu miktar da yıllık 7-10 milyar dolar arasında bir gelir anlamına geliyor.

Çalışmanın başındaki araştırmacı Mercè Labordena’a göre güneş enerjisinde Çin’in lider olmasının önündeki en büyük engel aynı zamanda hava kirliliğinde de lider durumda olması. Labordena, özellikle kömür ve türevlerinin kullanıldığı devasa tesislerin kullanımına en kısa zamanda son verilmesi gerektiğini de ekliyor.

Havada dağılmış halde bulunan partiküller güneş panellerine gelmesi gereken güneş ışınlarının büyük kısmına engel oluyor. Sülfat gibi parçacıklar ışığı yansıtırken, daha koyu renkli kömür tozları ise panellere ulaşmadan ışığı absorbe edebiliyor.

 


►İlginizi Çekebilir: Seyyar Dizel Hava Kompresörleri

Hava kirliliğini azaltmak halk sağlığını korumak açısından da oldukça önemli. Yüksek kirlilik akciğer  kanseri, kalp rahatsızlıkları gibi bir çok ölümcül probleme doğrudan etki ediyor. Son yıllarda hava kirliliğinin özellikle kadınlarda doğurganlığa zarar verdiği de biliniyor. Çin gibi kalabalık ülkelerde milyonların hayatının kurtulması kirlilik ile mücadele planlarına doğrudan bağlı durumda.

Durumun farkında olan Çin hükümeti bazı adımlar atmış olsa da bu yeterli değil.  Labordena ve çalışma arkadaşları kirliliğin sebeplerini yakından incelemek üzere, fosil yakıtların en çok kullanıldığı sektörleri ve eğer fosil yakıtlardan vazgeçilirse bu alanların nasıl etkileneceğini araştırdı. Araştırma ekibine göre tedbirlerin başında kömür yakan santrallerin en son filtreleme teknolojileri ile donatılması, konut ısıtmasında da doğal gaz veya propana geçilmesi geliyor.

Bir iklim modellemesi kullanılarak hükümetin önlemleri alması durumunda panellere ulaşan verimli güneş enerjisi miktarı ölçüldü. Ülkenin en çok güneş panellerinin bulunduğu kuzey, batı ve orta kuzey bölgelerinin aynı zamanda en yoğun kirliliğe sahip olduğu görüldü.

 

Maliyetler Oldukça Yüksek

Kömürle çalışan santrallerin kapatılıp, yenilenebilir santrallerin önü açılırsa bunun 50-70 milyar dolar gibi yüklü bir maliyet oluşturması bekleniyor. Diğer yandan güneş paneli yatırımlarının maliyetlerinin sürekli değişmesi de bu maliyetleri arttırabilir. Fakat diğer yandan sağlık noktasından bakıldığında yılda 1.6 milyon premature bebek ölümünün hava kirliliğinden kaynaklandığı görüldü.
 


►İlginizi Çekebilir: Pasif Yangın Durdurucu Malzemeler

Çin’in son yıllardaki güneş enerjisi yatırımları fosil yakıtların kullanımını azaltmıyor. Aksine bir önceki yıla göre kömür ve türevlerinin kullanımının arttığı görülüyor. Güneş enerjisi yatırımlarının sadece miktar olarak arttırılması değil, kömürün yerini alacak operasyonlarla devreye alınması da gerekiyor.
 
 

Sadece Çin Değil

Benzer problemler dünyanın tüm nüfus sorunu olan ülkelerde görülüyor. Güneş enerjisi yatırımları artsa dahi hava kirliliğinin önlenememesi, güneş yatırımlarının ekonomik olarak da hesaplardan şaşmasına sebep olmaya başlıyor. Örneğin Delhi’de güneş santralleri hava şartlarından kaynaklı olarak %12 daha az eletktrik enerjisi üretebiliyor.

Sorunun tüm kaynağı fosil yakıtlar değil. Büyük çaplı orman yangınlarının hava kirliliğini arttırıcı sonuçlarını görmezden gelemeyiz. Kaliforniya’daki orman yangını sonrası kilometrelerce ötedeki güneş santrallerinin olumsuz etkilenmiş olması buna en büyük örnek olabilir.

 

Yatırımlar Azalmaya Başlayabilir


Kirlilik sorununun ekonomik bir diğer etkisi de düşen güneş verimliliğinin yatırımcıları uzak tutması olacaktır. Dünyanın dört bir yanından yatırımcılar özellikle malzeme maliyetlerinin düşüklüğü sebebiyle Çin’i güneş yatırımları için tercih ediyor. Fakat artan geri ödeme süreleri yatırımların avantajını kaybetmesine neden olacağa benziyor.           



Yazar: Bedirhan Şen


Kaynak:

►popsci.com


 
Bedirhan  ŞEN Bedirhan ŞEN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.