elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Hidronik Balanslama Eksikliği, Binaların Konforunu ve Enerji Tüketimini Olumsuz Yönde Etkiliyor

İklim koşulları, bina mimarisi, suyun sıcaklığı ve basıncı gibi değişken koşullar altında hidronik balanslaması bozulan iklimlendirme sistemleri, enerji tüketimini artırırken; aynı zamanda kullanıcı konforunu da olumsuz yönde etkiliyor. Danfoss’un akıllı vanalar, sensörler, aktüatörler ve dijital teknolojilerden yararlanarak geliştirdiği Akıllı Hidronik Sistemler, hidronik basıncın iklimlendirme sisteminin her noktasında kontrol altında olmasını sağlayarak en iyi performansın elde edilmesine destek oluyor. İklimlendirme sistemine şeffaflık, 7/24 izlenebilirlik, ölçülebilirlik ve öngörülebilir bakım maliyeti avantajı sunan Akıllı Hidronik Sistemler, binaların daha çevreci hale gelmesine de destek oluyor.



A- A+
07.04.2023 tarihli yazı 3291 kez okunmuştur.
Binalarda yer alan iklimlendirme sistemlerinin enerji maliyeti; sistem donanımının yeniliği, bakım durumu ve teknolojik özelliklerinin yanı sıra sistem içinde yer alan soğutkanın hidronik balanslamasına bağlı olarak değişebiliyor. Hidronik balanslama ayrıca kullanıcı konforunu, iklimlendirme sisteminin ömrünü, bakım ve onarım maliyetlerini de doğrudan etkileyebiliyor. Danfoss’un ticari binalarda en iyi iklimlendirme performansını elde etmek için dijital teknolojilerden yararlanarak geliştirdiği Akıllı Hidronik Sistemleri, binalarda, hidronik balanslamanın her koşulda eşit ve doğru seviyede olmasını sağlayarak, ticari binaların karbon ayak izinin azaltılmasına ve kullanıcı konforunun artırılmasına katkıda bulunuyor.



 

HVAC 4.0’a Geçişi Hızlandırıyor


Basınçtan Bağımsız Balanslama ve Kontrol Vanaları AB-QM’ler ve dijital IoT aktüatörler NovoCon®’un yanı sıra sensörler ve dijital araçlarla bir bütün olarak uçtan uca dijitalleştirilebilen iklimlendirme sistemleri, HVAC 4.0 konseptine geçişi de hızlandırıyor. Bina Yönetim Sistemi’ne entegre olabilen, süreçlere şeffaflık kazandıran Akıllı Hidronik Sistemler, ticari binalarda anlık olarak 7/24 uzaktan izleme ve hassas kontrol getirileriyle kullanıcısına en uygun düzeyde iklimlendirme performansı sağlıyor. Basınçtan bağımsız hidronik balanslama ve kontrolünün amaçlandığı bu teknolojide, sistemin kullanım ömrünü kısaltan durumlara karşı kalıcı bir çözüm yaratılırken, arıza kaynaklı beklenmedik kesinti ve ekstra işletme maliyetlerinin de önüne geçilebilir.



 

İklimlendirme Sistemlerinde Hidronik Balanslama Göz Ardı Edilebiliyor


Hidronik balanslamanın binaların enerji tüketimi ve kullanıcı konforu üzerine etkileri hakkında değerlendirmelerde bulunan Danfoss Türkiye İklimlendirme Çözümleri Kıdemli Satış Müdürü Serkan Yavuz, “Küresel ölçekte yaşanan enerji krizi ve beraberinde gelen enerji maliyet artışı, ticari bina yatırımcılarının enerjinin daha etkin kullanıldığı sistemlere ve çözümlere yönelmesine sebep oldu. Önlem olarak, bir yandan en son teknolojiye sahip olan ürünler satın alınırken, diğer yandan da kullanıcı konforundan vazgeçmeden enerji tüketimini azaltabilmek için yatırım çalışmalarına ağırlık veriliyor. Ancak tüm bu yatırımların aksine, halihazırda kullanılan sistemlerin hidronik balanslaması göz ardı ediliyor. Hidronik balanslama eksikliği sistemlerin doğru performansta çalışmasını engellediği gibi, diğer yandan katlar ya da odalar arasında ısı farklarına, ses ve titreşim gibi kullanıcıları rahatsız eden etkenlere zemin hazırlıyor. Sistem açısından değerlendirirsek, bu eksiklik sisteme gereğinden fazla yük binmesine ve dolayısıyla daha fazla enerji tüketimine sebep oluyor. Anlık balanslama çalışmaları ise yatırımcısına maliyet, zaman ve iş kaybı; bina yönetimi personeline ise iklim geçişlerinde, mesafe değişkenliklerinde, gün içi sıcaklık farklılıklarında ve bina içi diğer cihazların yaydığı ısılar karşısında sürekli balanslama işlemi gerektirmesi sebebiyle iş yükü getiriyor. Anlık ve koşullara göre müdahaleler, kalıcı ve istikrarlı bir çözüm sunmuyor” dedi.

 

Yatırımcısına Öngörülebilir Bakım Maliyeti Verisi Sunuyor


Serkan Yavuz, “Akıllı Hidronik Sistem teknolojisi, iklimlendirme sistemleri içerisinde bulunan dijital vana teknolojisi NovoCon® ve sensörler sayesinde ve Bina Yönetim Sistemi’nden aldığı verilerle hidronik balanslamayı otomatik olarak ayarlama yetkinliğine sahip. Bu teknolojiyle, binada bulunan iklimlendirme sistemlerinin performansından her koşul altında en üst düzeyde faydalanmış oluyoruz. Böylece binalarda enerjinin etkin kullanımı mükemmelleşirken, kullanıcı konforu da en üst seviyeye çıkmış oluyor. Diğer bir yandan, arıza kaynaklı kesintilerin önüne geçiliyor, yatırımcısına öngörülebilir bakım maliyeti verisi sunuyor. Akıllı Hidronik Sistemleri’mizle, ticari binaların amortisman sürelerinin düşürülmesine katkıda bulunuyoruz. Son kullanıcı için ise bina yöneticilerinin iklimlendirme sistemi üzerindeki kontrolünü kolaylaştırarak, yöneticilerin iş yükünü hafifletiyoruz. Hidronik balanslama ile ilgili Danfoss Installer App üzerinden sunduğumuz ve herkese açık olan kolay hesaplama modüllerimizle Akıllı Hidronik Sistemleri’mizin çıktılarına kolayca ulaşma imkanı da sunuyoruz” diye konuştu.
 

Danfoss Hakkında

 
Danfoss, yarının dünyasının daha iyi, daha akıllı ve daha etkili olmasını sağlayan mühendislik teknolojileridir. Büyüyen şehirlerde, enerji tasarruflu altyapı, bağlantılı sistemler ve yenilenebilir enerji entegrasyonu ihtiyacını karşılarken, evlerde ve ofislerde taze gıda tedarikini ve optimum konforu sağlıyoruz. Çözümlerimiz; örneğin soğutma, klima tesisatı, ısıtma, elektrik motorlarının kontrolü ve mobil ekipman için kullanılmaktadır. Yenilikçi mühendisliğimiz 1933 yılına dayanmaktadır ve bugün Danfoss, 40.000 çalışanı ve 100'den fazla ülkede satışlarıyla dünya lideridir. Şirketin kurucusunun ailesine ait özel bir şirketiz.

Kaynak:

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.