Kamyonlarda Yakıt Tasarrufu Sağlayan Sistem
Karayollarında yol alan taşıtların yakıt verimliliğini etkileyen en önemli parametrelerden biri hiç şüphesiz ki rüzgar direnci. İsveç Kraliyet Teknoloji Enstitüsü'nde bulunan araştırmacılar uçak kanatlarındaki vorteks jeneratörlerden esinlenerek kamyonlardaki rüzgar direncini azaltan elektrikli bir rüzgar cihazı geliştirdiler. Detaylar haberimizde.
10.04.2017 tarihli yazı 10520 kez okunmuştur.
İsveç'te bulunan KTH Kraliyet Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları kamyonların rüzgar direncini azaltarak yakıt verimliliğini artıran yeni bir cihaz geliştirdiler. Cihaz uçaklardaki vorteks jeneratörlerinden esinlenerek geliştirildi. Vorteks jeneratörler uçaklarda kalkış ve kalkıştaki kaldırma kuvvetini artırmada büyük bir etkendirler. Araştırmacılar da bu durumdan esinlenerek bir kamyonun ön köşelerinden benzer hava vorteksleri oluşturup bunlardan yararlanarak kamyonun rüzgar direncini azaltmayı başarıp bunu da şuan için başarılı bir şekilde test ettiler. Geliştirilen bu cihaz katı maddelerden üretilen uçaklardaki vorteks jeneratörlerinin aksine elektrostatik rüzgar enerjisinden yararlanıyor.
► İlginizi Çekebilir: Elektrikli Araçların Enerji Tüketimine Etkisi
Vorteks jeneratörleri temel bir aerodinamik prensibi üzerine çalışırlar. Basit yapılı bir kamyon karayolu boyunca ilerledikçe havayı yarıp yan taraflara atma işlemini tam olarak sağlayamaz. Mühendisler 1920'li yıllardan bu yana bu eksikliği ortadan kaldırmak için kamyonları daha aerodinamik bir hale getirmek için çalıştılar. Bu olay ne kadar iyi şekilde gerçekleştirilirse araçların yakıt verimliliği de o kadar iyi bir düzeye gelir. Fakat bununla birlikte bu olay zamanla gelişmeye oldukça açık bir durum.
KTH araştırmacısı Julie Vemet geliştirdikleri bu sistemin Avrupa ve Japonya'daki çekici kamyonların standardı olan düz uçlu kamyonlardaki yakıt tüketimini %5 oranında azalttığını dile getirdi. Vernet elektrostatik rüzgar enerjisinin cihazda bulunan ve iki elektrot arasına yüksek voltaj uygulayan plazma aktüatörler tarafından üretildiğini söyledi. Sistem şu şekilde işliyor: çevredeki hava molekülleri iyonlaşıyor ve iyonlaşan hava molekülleri elektrik alan vasıtasıyla ivme kazanıyor. Bu da rüzgarın hızlanarak aracın rüzgar direncini düşürmesiyle sonuçlanıyor. Direncin düşmesiyle de araç dolaylı yoldan hızlandırılmış sayılıyor. Vernet geliştirdikleri bu sistemde uçaklardaki vorteks sisteminin aksine hareket eden bir yapının bulunmadığını da ekledi.
► İlginizi Çekebilir: Raylı Sistem ile Enerji Depolama
Gerçekleştirilmesi planlanan bu fikirde önemli noktalardan biri aracın karşı karşıya kaldığı rüzgarın durumu. Araç rüzgarsız bir havada hareket ediyorsa ilerleyişinde normal olarak problem oluşmuyor fakat araç belirli bir açıyla gelen bir rüzgara karşı gidiyorsa bu aracın hız limitini azaltıyor. KTH'nin kurduğu sistemde daha önce de belirttiğimiz gibi aracın ön tarafında plazma aktüatörleri kullanılıyor. Ek olarak bu aktüatörler yönü sınır tabakasında içeri giren rüzgarın spesifik kuvvetine karşı koymak üzere ayarlanabiliyor.
Tasarlanan bu sistemde dünya üzerinde lojistik alanında oldukça sık bir şekilde kullanılan kamyonlar ele alındığından dolayı atılan bu adım oldukça önemli bir gelişme. Günümüz dünyasından enerjinin önemi ve yük taşıyan bu araçların enerji tüketimleri göz önüne alındığında da sistem gelecekte oldukça yaygın bir şekilde kullanılabileceğinin sinyallerini veriyor. Fakat sistem tam anlamıyla kullanılmaya başlansa bile, günümüzde kullanılan çekici kamyonların tamamının bu sistemle geliştirilmiş kamyonlara dönüşmesi için geçecek zaman oldukça uzun bir süreci içerisinden barındıracakmış gibi görünüyor.
Kaynakça:
► newatlas
► KTH Royal Institute of Technology
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.